Ще спасят ли Русия новите "приятели" на Кремъл?

Турция, Индия, Китай - Русия трескаво търси с кого да замести Запада като търговски партньор
Обновена: 11 май 2023 11:26 | 29 яну 2023 21:00, Красимир Ангелов
371
Ще спасят ли Русия новите "приятели" на Кремъл?
Снимка: БГНЕС

Турция, Индия, Китай - Русия трескаво търси с кого да замести Запада като търговски партньор, но нейните нови "приятели" не са безкористни. Те не се колебаят да се пазарят, а позициите им се засилват все повече, пише в свой анализ DW.

Турция ги умее тези неща - тя не просто се позиционира като посредник в конфликта между Русия и Украйна, но и се възползва от възможностите, които войната ѝ предоставя, пише германският "Ди Велт". Така например Анкара е настояла пред "Газпром" за над 25 процента отстъпка в цената за енергийните доставки през 2023-а година, както и за част от миналогодишните, съобщава агенция "Блумбърг".

Още по темата
Но Турция не е единствената страна, която е в толкова силна преговорна позиция спрямо Москва - Китай и Индия също се възползват от тектоничните промени в руската икономика и все по-често диктуват условия и цени на Москва.

Удвояване на търговията между Турция и Русия

Заради ограничаването на енергийния износ за Западна Европа, Турция се превърна в най-големия потребител на руски газ. Той покрива 45 процента от вътрешното ѝ потребление. Обемите на стокообмена между Русия и Турция се удвоиха и Москва се превърна в най-големия търговски партньор на Турция, измествайки Германия.

Анкара, от своя страна, вече е третият най-голям вносител в Русия след Китай и Беларус. Не всички стоки, които официално влизат оттам обаче са турски - част от тях са от Европа или от САЩ и официално не могат да бъдат внасяни заради санкциите.

В анализ за огромната промяна в икономическите позиции на Русия американското списание "Foreign Policy" посочва, че през 2021-а година 83 процента от руския газ са отивали за европейските страни. А общият износ на петрол и газ е носил около половината от приходите в хазната. С приближаването на годишнината от инвазията на Путин обаче става очевидно, че Русия окончателно е загубила някогашната си икономическа мощ, коментира изданието.

Европа не може да бъде заменена толкова лесно

Путин не разполага с лостове и не може да замени Европа като търговски партньор, пише "Foreign Policy": "Той открива по трудния начин, че за потребителите е много по-лесно да заменят ненадеждните доставчици на суровини, отколкото за доставчиците да намерят нови пазари".

Предишните руски годишни приходи от 150-те милиарда кубически метра газ по тръбопроводи за Европа са заменени от едва 16 милиарда за Китай, както и от дребни печалби от продажби на втечнен природен газ на световния пазар, пише още изданието. Китай не разполага с достатъчен капацитет на тръбите, за да поеме повече количества за още поне десетилетие, а и предпочита местни и диверсифицирани източници на енергия.

Изданието обръща внимание и на още един важен външнополитически аспект: Кремъл не е в състояние да накара Саудитска Арабия да намали сериозно производствените квоти на ОПЕК+, както тя направи през октомври миналата година. Причината е, че Вашингтон е замразил изпълнението на важни за Рияд оръжейни и технологични сделки.

"Едностранна зависимост от няколко държави"

"Ако между Русия и традиционно най-важния ѝ търговски партньор - Европа - винаги е съществувала взаимна зависимост, то сега страната изпада в едностранна зависимост от няколко държави", коментира пред "Ди Велт" Михаил Крутичин от консултантската компания "РусЕнерджи".

През първите десет месеца на 2022-а година стокообменът между Русия и Китай е достигнал рекордните 153,9 милиарда долара - увеличение с една трета. Пекин може да замести много, но не е толкова водещ в технологическо отношение, колкото е Западът, коментира по този повод Александър Широв, директор на Института за икономически прогнози към Московската академия на науките.

Преди войната на Китай се е падала около една четвърт от руския внос, докато сега този дял трябва да е "много повече от една трета, може би 40 процента", смята Ика Корхонен, директор на Института за икономиките в преход към Финландската централна банка. Според него това означава, че никоя страна не е толкова зависима от вноса си от Китай, колкото Русия. Единственото изключение вероятно е Северна Корея.

Още по-силни позиции за новите "приятели" на Кремъл

Индия също купува все повече нефт и газ от Русия - включително заради недоволството си, че западните санкции не са отчели развиващите се страни и са повишили цените на енергията, пише "Ди Велт". В крайна сметка покупките на руски петрол от Ню Делхи са надхвърлили един милион барела дневно или около 10 на сто от руската енергийна суровина. Така Москва е успяла да измести Ирак и Саудитска Арабия на индийския пазар.

Но откакто в началото на декември Европейският съюз наложи ембарго върху износа на руски петрол по море и ценови таван, исканията за отстъпки от новите партньорите на Москва стават все по-настоятелни. А от пети февруари влиза в сила и още една мярка на Запада - забрана върху износа на руски петролни продукти. Тя ще засили още повече позициите за преговори по цените на Китай, Индия и Турция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


371
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
153
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много последователи на Сорос в коментарите ,хайде със здраве.
152
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато Израел ти бомби съюзника доставчик на оръжия , дронове.. няма достатъчно силни приятели да те спасят ! 5 завода в Иран са бомбандирани от вчера до сега . Щом Израел е срещу Путин ,край ,Конец.
151
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До космонавт,я кажи тогава тия територии от кога са в Украйна като отделна държава.
150
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 1885 нищо не се променя за Турция. Запазва си Македоня и Тракия а България е васална на Турция. Турция има по-сериозни проблеми с кюрдите и няма армия за да нападне бг. Това ни спасява, Сърбия има таен договор с Авструнгария и напада България като вярва че Авструнгария щя прати армия. Русия е спряна да помогне на България, защото Германия, Авструнгария и Италия имат договор за малко НАТО в 1882 г. при война срещу Русия, Англия е във война с Египет и Бирма в 1882-1885 и не може
149
9
 
13
 
! Отговори
Космонавт преди 1 година
До 224 Изкълчен русофил, това са български територии и руснаците нямат никакви права над Украйна. Както виждаме, България няма претенции към Украйна, която много преди да се пръкне Мордор е била населявана от скито сарматите които са си българи. Мордор се опитва да имитира създателите си (бългрите) и от всички страни да грничи само със себе си, но за таази цел е трябвало да измислят тайните общества и да притежават душа. Няма каак да им се получи.
148
9
 
4
 
! Отговори
Teo преди 1 година
Пропагандата иска някак си да постави Русия в безизходица. Едва ли не НАТО и Украйна са на портите на Кремъл. Не, драи! За какво спасение говорите?!? Ако Русия реши, може да прати 300 ракети към бункера на зеления и към наци-щаб квартирите и да каже - ами прибрирме си войските от ДНР и ЛНР и койнот дека е. Но няма да го направи. А и в политиката няма вечни приятели, а има вечни интереси. Защо мислите, че Англия напусна ЕС, точно преди тази война?!? Кой е прецакания?
147
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
РУСИЯ Е МОГЪЩА.
146
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пак да ви го съобщя русия назад няма да даде поради следния факт това са изконни руски територии ето още един град основан от Екатерина втора, Лисичанск преди ви казах за Херсон Мариопил и Николаев всеки ден ше ви казвам още един
145
4
 
10
 
! Отговори
НеИздържане преди 1 година
Костя Копейкин с фалцетното гласче: ВСЕКИ БЪЛГАРИН ТРЯБВА ДА Е РУСOРOБ! НЕИЗДЪРЖАМ ВЕЧЕ!!!
144
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Изостава само компютърно но и останалите страни плащат на САЩ за компютри а не всеки прави компютри." - Китай е на 7nm - за 99.9% от вискчите ти компютърни нужни, си тип топ с всичко 22nm надоло.
143
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Без интернета компютрите са бесмислени." - Абе ти недей така .. ама е важно нещо
142
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Клането на евреи в Лвов е документирано от самите нацистки колаборационисти. Снимките от тези години са просто шокиращи. Но днес в Лвов има паметник на Бандера на стойност 47 милиона долара и една от главните улици на града е кръстена на него.
141
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Космонавт - Използвай си въображението ...
140
1
 
10
 
! Отговори
До Анонимния русороб преди 1 година
"Интернета е открит от руснаци физици" - АХХАХАХАХА как са го открили, с микроскоп или телескоп?
139
4
 
5
 
! Отговори
Костадин Костадинов преди 1 година
Най обичам да ме работят отзад и да крещя от удоволствие Слава на Русия, Путин е велик.
138
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен Има и четвърти пол. Третия плюс женски или мъжки.
137
5
 
5
 
! Отговори
Костя Копелейкин преди 1 година
Костя Копейкин: Всеки българин трябва да е руcoрoб, не е ли русoрoб, значи е продажник!
136
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И Господ вече не може да спаси Русия.
135
2
 
6
 
! Отговори
Космонавт преди 1 година
До 192 Не зная как се "открива" интернет, но ми е чудно - колко от кабелите, периферията и компютъра които ползвааш са руски?
134
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Джуджака ви го натопори четвъртит.