Над 5,2 млн. украинци са намерили убежище в Русия

Междувременно Киев обвинява Москва в принудително преселване на украинци
30 яну 2023 11:43, Йоана Цонева
127
Над 5,2 млн. украинци са намерили убежище в Русия
Снимка: БГНЕС

Броят на бежанците от територията на Украйна от февруари 2022 година до този момент е над 5.2 милиона души. Това съобщава държавната агенция ТАСС, позовавайки се на данни на силовите структури. От тези 5 милиона души 733 хиляди са децата.

Средно дневно и до този момент в Русия бягали повече от 4 хиляди души. За тях са организирани 897 пункта за временно настаняване, през които са преминали повече от 40 000 нуждаещите се преселници. Останалите са разчитали на частни средства или са се настанили при роднини, пише ТАСС.

Още в началото на инвазията си в Украйна в началото на миналата година руската администрация създаде коридори за преселване на украински граждани, включително и отпускайки сериозен федерален ресурс на граничните на Украйна области.

Още по темата
Едновременно с това обаче Киев обвинява Русия в принудително преселване на украинци на нейна територия, включително и опит за промяна на етническата картина в окупираните от нея области. Международни организации също са регистрирали редица проблеми при преселническата вълна към Русия, като особен акцент се поставя върху отвличането на украински деца, даването им на руско гражданство и "осиновяването им" от руски семейства.

Русия нарушава "основните принципи за защита на децата" по време на война, като издава на украинските деца руски паспорти и ги дава за осиновяване, бе заключението на върховния комисар на ООН за бежанците Филипо Гранди след шестдневна обиколка из Украйна миналата седмица. "Даването на руско гражданство или осиновяването им противоречи на основните принципи за защита на децата в райони на военни действия", подчерта Гранди.

От месеци Киев алармира за масови депортации в Русия - често в отдалечени региони на хиляди километри от Украйна. От своя страна Москва отрича обвиненията за малтретиране или престъпни намерения и нарича масовите движения "евакуации".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В новата Русия , или в старата Русия.Говорим за Русия , имайки пред вид Крим, Донбас,Луганск ли.Ами то в тези региони само руската войска с помощния персонал са милион и половина.
85
0
 
1
 
! Отговори
ПЕНКО преди 1 година
А , МОЖЕ БИ ФИЛИПО Е ОТ КАЛАБРИЙСКАТА ИЛИ НЕАПОЛИТАНСКАТА "МАФИИ " ?!?!?
84
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А ТАСС свободна медия ли са че да ги цитираме.И защо въобще са го допуснали .В Русия няма свобода на словото .Там всичко е изкривено и в угода на режима.И това е информация с поставен знак въпросително отзад .Къде е въпросителната
83
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А от Просия на опашки пред ГКППтата на Прибалтийските държави и Финландия.
82
10
 
4
 
! Отговори
kiko преди 1 година
Едва ли украинците доброволно си оставят домовете, насилствено ги местят в Русия. След време ще кажат как ги третират там.
81
16
 
7
 
! Отговори
до 89 преди 1 година
типична пропаганда на фАшисти правиш. Точно русия забрани изучаване на български език в окупираните от нея територии. Докато при Украйна българите имаХа училища и вестници, сега при путинова русия е ЗАБРАНЕНО.
80
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 90....Включваш ли и ,,Възраждане" в русофилите.
79
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руски У.р.о.д.и.
78
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 89...Путин от 2014 година е обявил началото на новия СССР.И от тогава до сега тръшнаха етническите войни.Случайни съвпадения няма.Аз не съм чувал преди това за сериозни етнически сблъсъци.Украйна ако беше приета на време в ЕС , там категорично биха и заявили , че трябва да спази правилата изискващи членство.Което би предизвикало реформи в самата Украйна.Подобряваща всеки етнически казус.Включая и руския.Но Путин реши да нападне ...
77
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И още нещо от мен. Ако в България бъде забранено със закон на русофили и рософоби да заемат високи държавни постове, България ще тръгне напред. Докато съществуват тези два отбора или ще се гъ_зим на Русия, или на САЩ. И в двата варианта е лошо... :)
76
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Ами прочети историята на Русия и СССР .Там добре е описано , че да си българин е голям проблем." - СССР го няма от над 30 години... :) ... Какъв СССР? Става въпрос за правата на хората в Украйна, които не са украинци. Това включва и българите, прав си. Според теб редно ли е да се забранява на българите да учат на български? Редно ли е да е проблем да се наричат българи? Доколкото разбирам от коментара ти не е редно. Щом е така, тогава защо защитаваш правителство, което смята, че това е ОК?
75
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 85...Украинците бягат на Запад .Имаме ги и по нашите ширини.Русия заблуждава.Както го е правила винаги.Защо нашите комунисти и социалисти тогава не бягат към Северна Корея.Нали обичат комунизма. Отговорът е ясен..
74
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 84....Ами прочети историята на Русия и СССР .Там добре е описано , че да си българин е голям проблем.Българите са били изселвани, изтезавани и бити за това че са българи.Но ако ти следиш комунистическата преса , там ще пише че са врагове на Родината и фашисти....Кой каквото му се чете.Налу така
73
7
 
20
 
! Отговори
Да преди 1 година
Хунтата в Киев продаде народа си за пушечно месо на сащ и нато.
72
8
 
18
 
! Отговори
Интересно преди 1 година
Защо Украйнци бягат от Украйна в "лошата" Русия?
71
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До За всеки средно "а че населението в Донбас било Рускочезично няма значение.Видя се по "посрещането" на "Освободителите"!" - За теб и мен няма значение, но за онези хора има! Все едно да напишеш, че няма значение, че в Македония има хора с българско самосъзнание, защото видиш ли повечето македонци посрещали българите еди как си. Проблем ли е за теб, че в Македония да се наричаш българин води до дискриминация? Ако да, тогава защо не е проблем, че ако в Украйна се наричаш руснак води до същото?
70
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 75. Ха ха ха. Какви били руснаците. Може би защото англосаксонците са много честни и откровени и на всички желаят доброто.
69
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 78....Аланите се разселват чак до Южна Франция и Испания.Аланите са народ , тясно свързан с етническото многообразие на народите в тази част..Аланите стават част от държавния елит на тогавашна Грузия Аланите са легендарните казаци Грешно приобщени към славянската общност.Херодот ги нарича също с ,,арийци"
68
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 80. Как ? Всеки си живее по къщите.
67
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 78.... Прочети правилата на Европейски съюз на местно живеещите на нейна територия.И ще получиш прозрение.Как трябва да се живее.