Над 5,2 млн. украинци са намерили убежище в Русия

Междувременно Киев обвинява Москва в принудително преселване на украинци
30 яну 2023 11:43, Йоана Цонева
127
Над 5,2 млн. украинци са намерили убежище в Русия
Снимка: БГНЕС

Броят на бежанците от територията на Украйна от февруари 2022 година до този момент е над 5.2 милиона души. Това съобщава държавната агенция ТАСС, позовавайки се на данни на силовите структури. От тези 5 милиона души 733 хиляди са децата.

Средно дневно и до този момент в Русия бягали повече от 4 хиляди души. За тях са организирани 897 пункта за временно настаняване, през които са преминали повече от 40 000 нуждаещите се преселници. Останалите са разчитали на частни средства или са се настанили при роднини, пише ТАСС.

Още в началото на инвазията си в Украйна в началото на миналата година руската администрация създаде коридори за преселване на украински граждани, включително и отпускайки сериозен федерален ресурс на граничните на Украйна области.

Още по темата
Едновременно с това обаче Киев обвинява Русия в принудително преселване на украинци на нейна територия, включително и опит за промяна на етническата картина в окупираните от нея области. Международни организации също са регистрирали редица проблеми при преселническата вълна към Русия, като особен акцент се поставя върху отвличането на украински деца, даването им на руско гражданство и "осиновяването им" от руски семейства.

Русия нарушава "основните принципи за защита на децата" по време на война, като издава на украинските деца руски паспорти и ги дава за осиновяване, бе заключението на върховния комисар на ООН за бежанците Филипо Гранди след шестдневна обиколка из Украйна миналата седмица. "Даването на руско гражданство или осиновяването им противоречи на основните принципи за защита на децата в райони на военни действия", подчерта Гранди.

От месеци Киев алармира за масови депортации в Русия - често в отдалечени региони на хиляди километри от Украйна. От своя страна Москва отрича обвиненията за малтретиране или престъпни намерения и нарича масовите движения "евакуации".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Глупости. Ингушетия и Чечения са две половинки на един народ. Алани са осетинците.
65
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колеги, уточнихте ли етническото многообразие на света и разпределихте ли кой къде точно трябва да живее според вашата невероятна мъдрост или още не сте го уточнили ?
64
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 68.... На територията на Украйна живеят много народности.Едно от тях са ,,аланите".Историческите източни ги описват като народ на коне(казаците).Високи и руси.И които обичайно са с къси коси(с опашки).Та тези ,,Алания " са били царство с център Ингушетия.Самият Александър Невски е техен правнук.
63
12
 
3
 
! Отговори
За всеки средно преди 1 година
До Анонимен 68...Интелигентен е ясно колко са легитимни "референдумите" в окупираните територии.Няма нужда да слушам какво говорят ТАСС,Канал Первий и т.н трубадури на Путинизма,които иначе забраниха частни и независими медии като телевизия Дожд да речем!Няма нужда и да слушам какво ми говорят от CNN,или от която и да е друга Западна медия.За всеки непредубен е ясно едно - Русия е агресор,а че населението в Донбас било Рускочезично няма значение.Видя се по "посрещането" на "Освободителите"!
62
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"До 68 - То вече стана - следиш какво казват едните, после другите и истината често е някъде по средата." - Именно! Проблемът е, че 40% слушат ТАСС, 40% слушат BBC и CNN, а 20% слушаме и двете страни, мислим и след това си правим изводите. Останалите са ясни... каквото им каже големия брат (който и да е той) вярват на него, къде заради пари, къде заради убеждения, къде заради липса на умствени възможности... :)
61
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 69....Казването е едно.Случващото е понякога друго.Дамам пример....Русия многократно е заявявала и ,,казвала" , че не провежда война , а ,,специална " операция.Но това което виждаме и е безспорно е война .И то не на територията на Русия , която ,,казва " " че е нападната..А на територията на Украйна Ти какво виждаш....
60
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вярвам изцяло на статията, защото никои не би искал доброволно да отиде в Раша дори и Копейкин.
59
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 68 - То вече стана - следиш какво казват едните, после другите и истината често е някъде по средата.
58
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Ако ТАСС ви кажат , че са проведени справедливи референдуми на териториите Крим,Донбас и Луганск , вие ще повярвате ли" - Ами не, аз няма да повярвам, но на теб ако от BBC или от CNN ти го кажат, ще повярваш, докато аз и на тях няма да повярвам... :) ... Иначе в тези територии така или иначе живеят хора с руско самосъзнание (повечето, не всички) и не е нужно ТАСС, BBC или CNN да ми го казват.
57
0
 
2
 
! Отговори
Реално преди 1 година
Турция има някакъв шанс единствено ако остане на власт Ердоган, защото той се опитва да води националноотговорна политика. На на настоящите избори се подготвя широка коалиция от демократични сили, подобно на българския сценарий, която ако не успее да махне Ердоган, като минимум се разчита да вкара страната в политическа криза, като при нас. Румънците могат да бъдат засегнати , ако конфликта влезе в Молдова. Унгарците също имат някакво малцинство в Украйна. Нещата изглеждат предрешени.
56
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако ТАСС ви кажат , че са проведени справедливи референдуми на териториите Крим,Донбас и Луганск , вие ще повярвате ли....За ,,Копейкинци" не говорим.Там думата имат медицината
55
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Няма кой да мисли стратегически и да се опита да ни отърве от съдбата, която са ни подготвили братята американци. Шанса ни е съюз с Турция." - и аз виждам единствен вариант за спасяване от НАТО и Русия един балкански регионален икономически пакт имаме добра локация между Турция, Сърбия и в по-разширен вариант - Унгария. Това обаче само, ако Русия не успее да създаде обща граница с Унгария, че тогава такъв съюз се обезсмисля както за Унгария така и за Сърбия.
54
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия вече своеволно определя чии са нейните граници.Публикуваните материали са за събития след 2014 година .Когато Русия самоволно премести границите си и тълкува неоправдано и непризнато от никого нейни територии.Което прави статията автоматично подвеждаща и неверна.Това е недопустимо за хора с претендиращи за ,,информативна " професия.Да не кажем и по силно обвинение като,,услуга"
53
0
 
7
 
! Отговори
OZZY преди 1 година
За укрофилите с къса памет,да напомня,че когато започна подготовката на украинската армия(3-4 К снаряда на ден,артилерийска подготовка) за нахлуване в ДНР и ЛНР,първо бяха евакуирани жените и децата в РФ,а след това руската армия и армиите на ДНР и ЛНР започнаха бойни действия!Така че повечето евакуирани са от там!
52
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хората от окупираните от Русия територии ако искат да избягат от войната могат единствено за Русия да заминат. Руските власти не им дават друг избор. Затова те влизат в Русия, правят кръг през територията на Русия и отиват на границата с Латвия. Там чакат на големи опашки и излизат от Русия. През Латвия и Литва за Полша. Числото което дава Русия не е вярно защото повечето от тия хора са излезли от Русия през следващите 2-3 дена.
51
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руснаците набараха "белото". Пращат чеченци, буряти, дагестани, башкири, ескимоки на фронта, а прибират бели жени с децата им. А тук с двата милиона рoма и турци като видим руснак или украинец съскаме. Българите са на ниско равнище и не схващат как се печелят войни. Както историята показва България е способна да загуби война без да е загубила битка, а Русия... Русия претопява нации, пренаписва истории и създава усмихнати клонинги включително и български такива.
50
3
 
4
 
! Отговори
Съчувствам преди 1 година
на украинския народ, защото на нас българите е подготвена същата съдба. Все по-кристално ясно става, че ще бъдем използвани за пушечно месо в игрите на великите сили. ЕС се опитва да се отърве от България като от мръсотия, залепнала за обувката, защото на всички вече им стана ясно. А нащте политици са първо продажни и второ въвлечени в политическа криза. Няма кой да мисли стратегически и да се опита да ни отърве от съдбата, която са ни подготвили братята американци. Шанса ни е съюз с Турция.
49
2
 
5
 
! Отговори
да преди 1 година
ко стана бе, дже-ндъри? лъсна истината! украинците бягат в русия, спасяват се от фашистката хунта в киев с вожд - зеления плъх! хората се прибират в майка русия, а американските ла-*** да си крякат като жаби в гьол!
48
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щом сте българска медия защо побликувате материали от държава която ни е обявила за враг.За враг се пише всичко негативно и неверни.Трябва ли да ги приемаме за коректни и достоверни тези изследвания от Русия , която не зачита историята ни и суверенитета ни.Използвам ,,коректно" за да не кажа по сериозна сума.Като вмешателство например
47
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Заглавието е подвеждащо,четете статията.Не 5 милиона,а 4 хиляди са избягали в Русия.