Пригожин: Русия трябва да превземе Бахмут, рано е да се каже, че сме близо

Пълното превземане е стратегически важно
11 фев 2023 08:10, Йоана Цонева
355
Пригожин: Русия трябва да превземе Бахмут, рано е да се каже, че сме близо
Снимка: БГНЕС

Ръководителят на руската наемническа група "Вагнер" Евгений Пригожин заяви, че руските сили трябва да превземат стратегическия украински град Бахмут, за да продължат военната си кампания, но че срещат ожесточена съпротива от страна на Украйна.

В рядко срещано интервю, публикувано в петък пред руски военен кореспондент, Пригожин заяви, че Русия трябва да определи ясни цели в почти едногодишната си война срещу Украйна, а именно да установи твърдо присъствието си в Източна Украйна или да продължи напред, за да завладее по-голяма част от страната. Според него пълното завземане на Бахмут е от ключово значение за тези планове, предаде "Ройтерс".

"Бахмут е необходим, за да могат нашите войски да действат удобно", каза Пригожин.

"Защо я наричат месомелачка? Защото украинската армия изпраща все повече и повече подразделения".

Наемниците на Вагнер, много от които са призовани от затворите в Русия, изиграха голяма роля във войната в Украйна, особено миналия месец, когато превзеха град Соледар, близо до Бахмут - градът, който издържа месеци на сражения и бомбардировки и е известен и на двете страни като "месомелачката".

"Вероятно е твърде рано да се каже, че сме близо", каза началникът на 'Вагнер' за превземането на Бахмут.

"Има много пътища навън и по-малко пътища навътре. Украинските войски са добре обучени, и като всеки голям град е невъзможно да го превземем откъм главата. Ние се справяме много добре", добави той.

"Първо трябва тихо да превземем Артьомовск, а след това ще можем да кажем на висок глас, че сме го превзели", добави той, наричайки Бахмут с името от съветската епоха, използвано от Москва.

Министерството на отбраната на Обединеното кралство заяви, че силите на "Вагнер" изглежда са напреднали от вторник на 2 до 3 км северно от Бахмут - бърз напредък в битка, в която фронтовите линии почти не са се движили от месеци. То заяви, че бойците на "Вагнер" вече заплашват главния западен път за достъп до Бахмут, въпреки че украински военен анализатор заяви, че доставките все още преминават през него.

Британското министерство съобщи също, че руските сили са постигнали известен напредък в близост до Вухледар - украински бастион, който е бил свързващо звено между южния и източния фронт. Но добави, че ограничените руски успехи там вероятно са били на висока цена, включително поне 30 бронирани машини, изоставени при едно неуспешно нападение.

Пригожин заяви също, че боевете за превземането на Соледар, предприети след неуспеха при превземането на Бахмут, са сравними с шестмесечните сражения, необходими на съветската армия, за да превземе Сталинград по време на Втората световна война. Пригожин остро критикува неуспехите на редовната руска армия в настъплението ѝ в Украйна и влезе в публичен спор с кремълските командири, когато заяви, че битката за Соледар е водена изключително от неговите сили "Вагнер", след като редовната армия е извоювала победата.

Още по темата
В коментарите си, очевидно насочени към руското отбранително ведомство, през януари Пригожин се оплаква от "вътрешни борби, корупция, бюрокрация и чиновници, които искат да останат на постовете си", както и от това, което нарича постоянни опити да се "открадне победата" от Вагнер.

През януари Съединените щати официално определиха групата "Вагнер" като "транснационална престъпна организация", а Европейският съюз обвини силите на "Вагнер" в нарушаване на правата на човека, включително в изтезания и извънсъдебни убийства в Украйна, Сирия, Либия, Централноафриканската република, Судан и Мозамбик.

Военният анализатор Олех Жданов заяви, че ситуацията около Бахмут вероятно остава най-трудната, с която се сблъскват украинските сили, тъй като Русия разполага все повече наборни войници, които да окупират града.

"Районът южно от Бахмут е много труден сектор", каза Жданов в онлайн интервю.

"А самият град остава най-горещата точка на фронта в момента", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


355
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
310
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Споко ще го глътнат !
309
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дилемата пред руския затворник - дали да си седи на топло в килията или да иде в украйна да бъде убит за няколко дни...
308
3
 
2
 
! Отговори
кънчо преди 1 година
До Маматадемократичнаи аз в твоята
307
4
 
6
 
! Отговори
Дедушка Мороз преди 1 година
Ама закъде да бързате другари , карайте бавно до следващата петилетка .
306
3
 
6
 
! Отговори
до 327 преди 1 година
Не иска Бахмут, а иска Артьомовск, тъпо, с бахур или без бахур.
305
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До СВОЙ ти т.ъ ,п ли си ? На клоуна коношенко да вярваш
304
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пригожин искаше Бахмут, дадая му бахур!
303
7
 
0
 
! Отговори
Маматадемократична преди 1 година
"Вухледар"😁.да вигонабия в демократичните устенца.
302
10
 
15
 
! Отговори
СВОЙ преди 1 година
Укрите удържат фронта с цената на огромни жертви.При мобилизирани около 900хил,сега Руснаците имат вече и числено превъзходство ,а те не са повече от 400хил.Сметките са ,че на ВСУ имлипсват над 500хил.Една част са ранени,но др. част,за жалост са загинали заради клоуна си президент.
301
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нямате душа, ако гледате на тази трагедия като на футболно дерби. Скоро и държава няма да имате, защото Брюксел и Вашингтон ви имат за баласт, който ще изхвърлят при първа нужда.
300
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия трябва да обвини украинската държава в системен геноцид над населението с руско самосъзнание в западните покрайнини, геноцид продължил през управлението на няколко президента на Украйна. Украинците искат да си избършат ръцете с Турчинов, но не е само той. Русия, ако смята ,че е в силата да гепи едни територии, ще загази
299
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия трябва да поиска мирни преговори под егидата на ООН. Ако лакомее за чуждото, Русия ще загуби. Трябва да кажат от трибуната на ООН ВСИЧКО.
298
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хохол, сдавайся!
297
19
 
20
 
! Отговори
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ преди 1 година
РАШКИТЕ СА СЕ СБЪРКАЛИ И КРАЙ УГЛЕДАР ТЯХНАТА СИ АРТИЛЕРИЯ Е УНИЩОЖИЛА РУСКА ТАНКОВА КОЛОНА ОТ 250 ТАНКА И 2000 ВОЙНИЦИ И ОФИЦЕРИ - ВСИЧКО Е ЛЕШ. ТОЛКОВА СА СЕ СБЪРКАЛИ ВЕЧЕ, ЧЕ СЕ САМОИЗБИВАТ.
296
20
 
15
 
! Отговори
РККА преди 1 година
Руската армия постепенно унищожава укро-нацистките окупатори,в южната част на страната.
295
4
 
10
 
! Отговори
Gogo преди 1 година
Tova za 6te месеца за Сталинград е връх на простотията, явно Днес трябва да си оправят редакцията
294
2
 
8
 
! Отговори
До 312 преди 1 година
МИ путинари кат тебе бря! :))))))))))))))))))))))))))))))))))) не се ли четете какви ЛЪЖИ пишете по форумите!? :)))))))))))))))))))))))))))
293
16
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 311 кой пък ти е казал на теб такова нещо.Това,че някой иска да се спре войната защото вреди на България това ли наричаш предателство бе.Я си ходи в в бандерия и там си ги пиши,не се прави на българин.
292
15
 
25
 
! Отговори
:))))))))))))))))))) преди 1 година
бе не знам, но тоя бахмут от 3 месеца сека седмица прогожин го завзема! и путинарите тука (разбирай лъжците и предатилите на България) постоянно ми разправят как той Бахнут веке бил превзет! Па то ко се оказа??? Оказа се, че путинофилията тука ЛЪЖЕ, та ЛЪЖЕ! :))))))))))))))))))))))))))))))
291
17
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Момци не разбрахте ли,че в Бахмут Украйна загуби 30%от армията си бе и още 30 може да загуби.Никой не иска да го превзема ставате смешни,а май и жалки вече.