Победа на Киев - предварително условие за демократичен преход в Москва

Така смятат руски опозиционери, събрали се в Мюнхен
19 фев 2023 10:53, Елка Василева
330
Победа на Киев - предварително условие за демократичен преход в Москва
Снимка: архив, БГНЕС

Руски опозиционери заявиха, че победата на Украйна срещу руската инвазия е предварително условие за демократичен преход в Москва, предаде Франс прес.

Подобно мнение изрази бившият руски шампион по шахмат Гари Каспаров, който е противник на руския президент Владимир Путин и който говори в кулоарите на Мюнхенската конференция по сигурността.

Каспаров участваше в кръгла маса, посветена на демократичното бъдеще на Русия. В проявата участваха и бившият руски олигарх Михаил Ходорковски, журналистката Яна Немцова, която е и дъщеря на убития в Москва опозиционер Борис Немцов, историчката Ирина Шчербакова, съоснователка на неправителствената организация "Мемориал", носителка на Нобеловата награда за мир през 2022 г.

"Освобождаването от фашизма на Путин преминава през Украйна. Руснаците живеят в сфера. Тя не може да бъде счупена, освен ако идеята за империята рухне благодарение на военно поражение", каза Каспаров, който  е напуснал Русия преди около десетина години.

Според него войната ще бъде изгубена, когато те (руснаците) осъзнаят, че губят войната, а не в зависимост от извоюването и загубата на територии.

Каспаров призова западните страни да продължат с помощта си за Украйна. "Никакви разходи за Украйна не са прекомерни", добави той.

"Онова, от което трябва да се страхуваме, е една деескалация, от намаляване от страна на съюзниците на Киев на усилията", подчерта пък Хороковски, който прекара десет години зад решетките в Русия, след като беше един от най-богатите хора в страната.

Шчербакова подчерта, че сега е един трагичен и болезнен период за украинците, които плащат с кръвта си, но допълни, че в Русия, за да излязат хората на улицата да протестират, също трябва да са много смели. Тя каза още, че сега в Русия има пренаписване на историята, защото руснаците не чувстват необходимостта да се изправят пред престъпленията, извършени в миналото.

"Една от грешките след рухването на СССР беше, че не са били положени достатъчно усилия да се обясни на хората какво означава демокрацията", заяви от своя страна Немцова.

"Трябва да се говори на руското общество за евентуално руско демократично бъдеще. Мнозинството от руснаците са неутрални, те не се интересуват от Украйна, мислят, че не могат да повлияят на нещата, отказват се. Нашата най-голяма мисия е да им помогнем да размишляват за жестокостите, извършени в Украйна", допълни тя.
(БТА, Габриела Големанска)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


330
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
237
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 252.Е тя Украйна почна сама да се разпада и за това са си виновни самите те.
236
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не мога да разбера Днес.бг. Вече от години ни промиват мозъците срещу Русия. Но ако пускат такива предатели да им се възхишаваме, тогава ние все повече ще се отвращаваме от роповядваните ценности.
235
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само едни предатели могат да желаят победа на чуждата държава срещу тяхната собствена, независимо от мотивите им.
234
2
 
14
 
! Отговори
до 249 от славянин преди 1 година
Най-добре ще е ''най-миролюбивата'' държава оттатък атлантика да изчезне от картата на планетата, за да настъпи световен мир!
233
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Айде вече да спрете да ни занимавате с подобни психопати. Все едно аз, да кажем не одобрявам демократа Бойко Борисов, да ида в Турция и да тръбя под път и над път, че ако аскерът влезе в София, България най-сетне ще се демократизира!
232
2
 
10
 
! Отговори
славянин преди 1 година
Победа на киев!!!??? Това може да е единствено заглавие на ''дълбокомислен'' холивудски екшън!
231
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Us army.Ти на това ли се надяваш,американците да си изпратят армията да се бие в Украйна.Първо трябва да се върнат тия украинци дето избягаха от Украйна и като свършат те,чак тогава американците ще решат,че не си заслужава.Както се казва гледаме развитието на мача и решаваме заслужава ли си да се хвърляме за тия дето духа.
230
2
 
1
 
! Отговори
Скромното ми мнение преди 1 година
Няма ли да е по-добре, ако вътре в самия Кремъл хората не отстранят от власт войнолюбците и след това да си осъществят такъв демократичен преход, какъвто ще е най-удачен с оглед на актуалните условия в Русия? Защо е нужно най-напред да загинат хиляди млади мъже, за да се стигне до някаква победа, независимо дали тя ще е на Киев или на Москва? Най-ценното нещо е човешкият живот. Всички останали държави би трябвало също да направят всичко необходимо, за незабавно прекратяване на военните действия.
229
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Комунизма се бил заривал по целия свят? Кой те излъга бе, виж BLM, демократите и тези които му дърпат конците (Сорос и сие) на Байдън в САЩ - това е точно комунизъм и фнатизъм до затриване на света. Даже нещо повече - тези са си чисти болшевики и налагат свой терор, само и само да си наложат вижданията за света.
228
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Победа на Киев - предварително условие за демократичен преход в Москва. Така смятат руски опозиционери, събрали се в Мюнхен..." Е, какви "руски опозиционери" са тези прислужници на САЩ и храненици на Сорос??? Някои от тях от 20 г не са стъпвали в Рсуия. Руснаците гледат на тях с отвращение и ги считат за последни ***. А на форуми в Мюнхен не пуснаха никой друг освен господарите от САЩ и техните слуги. Щом тези са там, при цензура на всички останали, бомбастичното заглавие издиша.
227
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Комунизма се затрива по целия свят! На кое място са нашите комунисти в топ 10! Този процес закъснява както винаги в Русия като бавноразвиваща и изоставаща, но и там ще се уреди работата!
226
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Едни се жертват за свободата, други yмиpaт за плюсченца!
225
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този шахматист да седи и търка дъската, вече е в групата на предателите в Русия и ще изгние в странство.
224
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Празноглав шахматист..... Пълни глупости!!
223
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма да седя във форума понеже не ми е приятно толкова грубото бррутално фалшифициране на знаци.
222
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Победа на Киев ще рече украинската армия да обсади Москва :))) Не че Русия е цъфнала ами запада е много по голям душман дърт хрантутнически . Запада има много повече врагове защото е агресивен . Така че Русия побеждава запада в тая война а ЕС се разпада . Запада е агресивен дърт и нагъл душманизъм на чантаджии о прокурори с безпределна и доживотна власт .
221
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Прочетох го в дира сори...
220
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Френските танкове вече тръгнали за Укрия сори...
219
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Желязна логика и разбира се отличен шахматист! Добър тактик! Шахът е военна игра.
218
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Яко трриене пада това също е аргумент но на русофилите щото тях ги тррият и запиррат.