Путин пред "Лужники": Водим битка за нашите исторически граници

Деца от украинския район Донбас на концерта: Ние ще победим!
22 фев 2023 18:00, Йоана Цонева
294
Путин пред "Лужники": Водим битка за нашите исторически граници
Снимка: БГНЕС

Руският президент Владимир Путин говори на стадион "Лужники" на концерт, посветен на "Деня на защитника на Отечеството" и годишнината от руското нахлуване в Украйна, като призова за единство и отбеляза, че сега всеки жител на страната е защитник на отечеството, цитира думите му Руската служба на "Би Би Си"

"Ние сме се събрали тук всъщност за празнично събитие, но знам, че само преди малко изслушах висшето военно ръководство на страната, че в момента се води битка на нашите исторически граници, за нашия народ", каза Владимир Путин от сцената на митинг-концерт на московския стадион "Лужники".

Според Путин думите "защитник на отечеството" имат мощен мистичен и сакрален смисъл.

На концерта в Лужники присъстват войници, завърнали се от Украйна с рани и увреждания.

"Днес те са подкрепени от цялата страна, което означава, че всеки, който прави това, до известна степен е и защитник на Отечеството", каза президентът.

Според Путин руските деца, които пишат писма в подкрепа на военните, също са защитници на Отечеството.

"Днес, защитавайки нашите интереси, защитавайки народа си, защитавайки нашата култура, език, територия, всички наши хора са защитници на Отечеството. Нисък поклон пред всички!" - каза Владимир Путин

Деца от украинския район Донбас, най-вече от град Мариупол, се качиха на сцената, притиснаха се до един руски военен и заявиха пред множеството: "Ние ще победим!".

АФП припомня обвиненията срещу Русия, че е отвлякла хиляди украински деца от окупираните от нея територии. Москва, обявила тези земи за анексирани, отрича и твърди, че е организирала съвсем законни осиновявания.

Ръководителите на руските окупационни власти в украинските райони също присъстваха на стадиона и даваха интервюта за руски държавни медии.

"Западът е съучастник във военните престъпления" на Украйна, обвини го Денис Пушилин, шеф на окупационните власти в Донецка област на Украйна, и осъди за пореден път "нацистката идеология" на Киев.

Владимир Путин обяснява решението си да разпали най-кръвопролитния конфликт в Европа от 1945 г., като обвинява Киев, че е организирал "геноцид" на рускоезичните в Украйна. Отговорен за ескалацията на конфликта според него е Западът, който доставя оръжия на украинския си съюзник.

Още по темата
Съобщава, се че на стадиона присъстват около 200 хиляди души, но това е по данни на организаторите.

В различни "Телеграм" канали се разпространяват съобщения, че на публиката на днешния концерт се обещават по 500 рубли (12 лв) за присъствие на трибуните. Учениците са освободени от учебни занятия, на бедните са обещани и безплатни хранителни пакети.

Вестник Moscow Times пише, позовавайки се на свои източници, че около 70% от държавните служители от Москва и Московска област ще бъдат доведени на концерта.

Припомняме, че във вторник руският президент отправи своето ежегодно послание пред Федералното събрание, по време на което той обяви спирането на участието на Русия в Договора за съкращаване на стратегическите оръжия (СТАРТ) и по този начин отвори вратата за нова надпревара във въоръжаването.

Само след два дни се навършва една година от руското нахлуване в Украйна, като на този етап кампанията не върви според очакванията за Русия и нейните военни не могат да се похвалят със значителни военни успехи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


294
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
241
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руските комунисти толкова много са лъгали другите с фалшива пропаганда че вече са излъгали и себе си и си вярват сами на лъжите, затова и заменят истината с лъжи, напичат злите си дела добри, а добрите на украинците зли и така обръщат правдата, нъ така служат на злия дявол баща нй всяка лъжа а той е човекоебиец и води към ада всеки неморален злодеиц като тях,който лъже клевети, убива невинни за да ги ограби, а пжсле с лъжиприписват свои даволски нацистки дела на жертвите
240
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 17. Такива като тебе ще нападнат МК
239
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Точно както в Германия преди ВС война-фашисти.
238
0
 
2
 
! Отговори
Коментатор преди 1 година
Отначало беше денацификация и демилитаризация. Сега старите граници. А бе ***, много лъжеш, бе.
237
0
 
0
 
! Отговори
Шивача преди 1 година
Тюбетейката му не мяза да е Сделано в СеСеСеРе. Май е нещо експенсив и яко западняшко, нъл тъй, тавагишчи? А вий лапайте мухите, пийте самагонь и квас. Хак да ви са.
236
0
 
0
 
! Отговори
Счупваща новина преди 1 година
Съветски овенен самальот е сдал багажа край Белгород Пилотът е катапултирал, но вследствие - починал. Каквито са им самолетите, такива и катапултите.
235
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ми така кажете! Да ви разберем. А не, фашисти имало, биели нашите, НАто било близко, много се било разширило, тц-тц-тц.
234
0
 
9
 
! Отговори
Абе, тъпан преди 1 година
Историческите ви граници през 14-и век са на около 200 км от Масква, дотам ще я докарате, както я карате.
233
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ким Чен Пу. Как не се намери един да го освирка. Нашичкия не рискува дори на митинг да отиде.
232
2
 
4
 
! Отговори
Дедо Йов преди 1 година
Брей момето в униформата си го бива бре!
231
1
 
7
 
! Отговори
жужа преди 1 година
с имперски амбиции. Верно колкото по-дребен човек, толко по зъл и амбициозен, понеже комплекс за малоценост го държи
230
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нашите копейки и путинофили за 12лв нямаше да отидат. Там си имат още по големи пропадняци.
229
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
...а можеше да развиват една дружелюбна политика с икономически прогрес и просперитет, НО такива са диктатурите . Защитава се един кръг на корумпирани и облагодетелствани, и една златна среда за за контрол на масата .
228
0
 
9
 
! Отговори
Иван преди 1 година
А отчет даде ли,колко защитници на отечеството загинаха за една година на историческите ви земи??
227
1
 
12
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
Нали знаете какво става като човек се понапие и почне да буиства много - околните го търпят, търпят, па като прекали и му набият тукатите у суратя... И после седи в полусъзнание на бордюра и плюе кръв и сополи....Та така и с братушките.
226
2
 
7
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
За такова нещо като "исторически граници" на днешно време много бият. На стадиона може да се прегръщат и да камлаят колкот си искат, но на поле боя ич ги нема.
225
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И Одеса и Херсон са основани от руските царе и не са и чували да са украински! Виж , ако бяха решили да са Западна Демократична Русия, а не Украйна сигурно нямаше да има повод за война.
224
2
 
11
 
! Отговори
asd преди 1 година
Тези са изостанали с няколко века от цивилизацията. Жалко!
223
10
 
4
 
! Отговори
Фен на Вики Джъстис преди 1 година
Руснаците си знаят правата и интереса, за разлика от нас. Каквото ни кажат "КОМАНДИР КОЗЯК" и зам. "КОМАНДИР БРЮКСЕЛ" слушаме безропотно, че и ***** им сваляме.
222
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Що им беше на Украйна да разрешава на украинци да се учи на руски език и в украински училища ? Що за либерална простотия, да доведеш народа си да не говори на роден език. Тук да сме разрешили на да се учи турски в български училища? Или в държавните училища във франция и германия да се учи на друг език ??? Като толкова се държи на някаква култура си има частни, вечерни училища , клубове и т.н.