ICAN: Ядрено възпиране ни оставя на милостта на личните решения на Путин

Светът е изправен пред "сериозен риск" от ядрена война
23 фев 2023 21:05, Нели Христова
142
ICAN: Ядрено възпиране ни оставя на милостта на личните решения на Путин
Снимка: Pixabay/WikiImages

Международната кампания за премахване на ядрените оръжия (ICAN) - носител на Нобелова награда за мир, предупреди, че "една година след нахлуването на Русия в Украйна" светът е изправен пред сериозния риск да бъдат използвани ядрени оръжия.

"В седмицата, в която отбелязваме една година от началото на пълномащабното, брутално нахлуване на Русия в Украйна, Даниел Хогста, изпълнителен директор на Международната кампания за премахване на ядрените оръжия, предупреди, че светът е изправен пред сериозен риск да бъдат използвани ядрени оръжия за първи път от 1945 г. насам", заявиха от ICAN.

Хогста заяви, че Русия многократно е отправяла "явни и завоалирани заплахи" за използване на ядрени оръжия в Украйна и съществува все по-голям риск това да се случи в резултат на войната.

"Съществува вероятност за някаква грешна преценка или Русия да отговори на някаква възприета заплаха, която Москва вижда", каза Хогста.

"Колкото по-дълго Русия реши да продължи инвазията и военните си операции, толкова по-вероятно е ядрените оръжия да станат по-голяма част от този конфликт. Това е нещо, към което светът трябва да се отнася много сериозно."

Отговор на прекратяването на договора от страна на Русия

Хогста реагира на изявлението на руския президент Владимир Путин от тази седмица, че Москва спира изпълнението на последния останал договор за контрол на въоръженията със САЩ – Нов СТАРТ.

"Решението на президента Путин да преустанови изпълнението на договора Нов СТАРТ от страна на Русия е опасно и безразсъдно и трябва да бъде осъдено", заяви Хогста.

"Защо президентът Путин го направи сега, е въпрос, на който само той може да отговори, но подчертава как така нареченото ядрено възпиране, което далеч не гарантира сигурност, ни оставя на милостта на личните решения на лидерите на ядрени държави като Путин."

Ръководителят на ICAN, която през 2017 г. получи Нобелова награда за мир, заяви, че е важно да се помни, че кризите могат да предлагат възможности за пробив, като посочи Кубинската ракетна криза през 1962 г.

След това противопоставяне между Съединените щати и бившия Съветски съюз международните преговори доведоха до Договора за частична забрана на ядрените опити, а след това и до Договора за неразпространение на ядреното оръжие (ДНЯО!.

Хогста каза: "Фактът, че една ядрена страна, Русия, използва заплахата от ядрените си оръжия, за да улесни инвазията в съседната си неядрена страна, подчертава изключителната необходимост от цялостно ядрено разоръжаване.

"Договорът за забрана на ядрените оръжия е единственият договор, който забранява всички ядрени дейности, включително ядрените заплахи, и той привлича все повече подкрепа."

Ръководителят на ICAN заяви, че Договорът за забрана на ядрените оръжия вече има 92 подписали държави и 68 ратификации - същият брой, който ДНЯО е имал две години след влизането си в сила.

"Договорът за забрана на ядрените оръжия осигурява рамката за разоръжаване, а предстоящата среща на върха на Г-7 в Хирошима предоставя идеалната възможност да се даде началото на нов тласък за премахване на тези оръжия", каза ръководителят на ICAN.

"Лидерите на Г-7, които или разполагат с ядрени арсенали, или подкрепят използването на ядрени оръжия, трябва да представят надежден план за това как възнамеряват да постигнат напредък в ядреното разоръжаване и да накарат лидерите на останалите ядрени държави да седнат на масата за преговори."

ICAN е базирана в Женева коалиция от неправителствени организации в 100 държави, която насърчава придържането към и прилагането на Договора на ООН за забрана на ядрените оръжия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Историята ясно показва, че ако имаш ядрено оръжие не те пипат. Ако нямаш ядрено оръжие имаш избор или да слушкаш или да те демократизират. Трети път няма. ICAN първо да убедят САЩ да си унищожат ядреното оръжие и тогава да приказват глупости.
61
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Днес прочетох,че вчера е починал" командира" на Татуираните Фашисти от Азовстал! " Азовците "демек! Не ми е важно името му! След 6 месеца в затвора са го пуснали руснаците! Кожа и кости! Психологически този човек е рухнал!Толкова убийства на мирни граждани от Анексираните области е избил!-:(И след 5 месеца на свобода е получил " сърдечен арест "! Господ си взема вересиите!Та много жертви невинни,ще са овезмезде и и на оня свят! В Украйна имаше жив фашизъм! И поне половината фашисти ще си платят!
60
4
 
3
 
! Отговори
БУМ БАМ преди 1 година
Е ако има ядрена война и червеното копче бъде натиснато, едва ли ще усетим кой знае колко от нея... Но едва ли ще има... Само дрънкат...
59
2
 
3
 
! Отговори
До 86 преди 1 година
А ние пък брои Пууьткин зя коовра. Кво ни друга еди Улигофрян за кви ни брои???
58
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 80Така ли казааа пияндурко! Това кефи ли та? Москвич ли яздиш още или нещо западно?
57
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин ясно ви каза вчера, че не ви брои за живи и че Европа директно отива в кофата. Вие тука си говорете на уявете си, не му пречите.
56
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Разпутин скоро ще помете всички фашисти.
55
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Една смешна държавица с БВП на Холандия рипа като петел! Тетова Разрушия
54
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Една смешна дългавица с БВП на Холандия рипа като петел! Тетова Разрушия
53
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин каза на САЩ ако изстрелям 6000 атомни бомби няма как да ги спрете всичките
52
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Файната му на Саш и илюминатите, изтребете ги до крак
51
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само си помислете ако Русия достави ракети с далечен обсег на Куба и Венецуела, да се защитават от американската агресивна политика...
50
5
 
8
 
! Отговори
Nuclear blast преди 1 година
Ядрените оръжия не са предназначени за използване на територията на бивша Украйна или на близки разстояния, затова се монтират на ракети с различен обсег. Ако НАТО продължат с враждебните си действия, всички членуващи са потенциални цели, особено тези, които продължават да доставят оръжие и боеприпаси на на терористичен неофашисти режим.
49
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
това за федералния резерв е истината която го довърши- 99% от населението си мисли че федералния резерв е нещо държавно - то си е частна банка която управлява америка - демокрация брат
48
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не не мисля че Путин ще реши нещата! По скоро ЕС и САЩ трябва да решат! Ще продължи ли " въоръжаването" на Украйна до " зъби" или ще се премират със създалата се ситуация! Путин започна нещата и той трябва да ги приключи! САЩ нападнаха Ирак, Либия,Афганистан, Сирия, Сърбия 1999г! Тогава Никой в ЕС не каза нито Пък,нито Мък! ЕС тогава не " въоръжи" тези държави срещу САЩ! Същата която " подкрепя" днес! Защо? Лицемерието трябва да приключи! В Украйна имаше и има Фашизъм! Трудно ли е да го признаят
47
1
 
3
 
! Отговори
Фактолог преди 1 година
До АнонименБях на тези срещи и Горбачов [също] каза, че няма обещание да не се разширява НАТО, спомня си Зелик. Съветският външен министър Едуард Шеварднадзе, по-късно президент на Грузия, се съгласи, казва той. Договорът за обединението на Германия също не включва ограничение за разширяването на НАТО. Тези факти подкопаха едно от оправданията на руския президент Владимир Путин за нахлуването в Украйна - че Съединените щати са се съгласили бившите страни от Варшавския договор никога да не станат част от Северноатлантическия съюз за сигурност.
46
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А що убиха Кенеди ?Защото искаше да си върне федералния резерв на Америка ,а не да е собственост на една фамилия .
45
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
преди 50 години щатите имаха президент дето не слушаше еврейското банкерско лоби и затова го убиха "комунистите"- а бай дънчо си е обикновен ше-бек от който нищо не зависи- каквото му напиашат това пее
44
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Надпис на Посейдон,аз отивам да живея в Лондон .хахха
43
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До да ви светна - Нещо не внимаваш в картинката. Австралия и Нова Зеландия са затънали в психично увредена абсурдна полицейщина и диктатура. При ковито ловяха с хеликоптери къмпингари на сто километра в пустошта, праъскаха ученички със сълздотворен спрей, щото били без маска на улицата. В НЗ побърканата транспремиерша каза, че животът на неинжектираните трябвало да стане невъзможен. Там последно бих отишъл в момента.