ICAN: Ядрено възпиране ни оставя на милостта на личните решения на Путин

Светът е изправен пред "сериозен риск" от ядрена война
23 фев 2023 21:05, Нели Христова
142
ICAN: Ядрено възпиране ни оставя на милостта на личните решения на Путин
Снимка: Pixabay/WikiImages

Международната кампания за премахване на ядрените оръжия (ICAN) - носител на Нобелова награда за мир, предупреди, че "една година след нахлуването на Русия в Украйна" светът е изправен пред сериозния риск да бъдат използвани ядрени оръжия.

"В седмицата, в която отбелязваме една година от началото на пълномащабното, брутално нахлуване на Русия в Украйна, Даниел Хогста, изпълнителен директор на Международната кампания за премахване на ядрените оръжия, предупреди, че светът е изправен пред сериозен риск да бъдат използвани ядрени оръжия за първи път от 1945 г. насам", заявиха от ICAN.

Хогста заяви, че Русия многократно е отправяла "явни и завоалирани заплахи" за използване на ядрени оръжия в Украйна и съществува все по-голям риск това да се случи в резултат на войната.

"Съществува вероятност за някаква грешна преценка или Русия да отговори на някаква възприета заплаха, която Москва вижда", каза Хогста.

"Колкото по-дълго Русия реши да продължи инвазията и военните си операции, толкова по-вероятно е ядрените оръжия да станат по-голяма част от този конфликт. Това е нещо, към което светът трябва да се отнася много сериозно."

Отговор на прекратяването на договора от страна на Русия

Хогста реагира на изявлението на руския президент Владимир Путин от тази седмица, че Москва спира изпълнението на последния останал договор за контрол на въоръженията със САЩ – Нов СТАРТ.

"Решението на президента Путин да преустанови изпълнението на договора Нов СТАРТ от страна на Русия е опасно и безразсъдно и трябва да бъде осъдено", заяви Хогста.

"Защо президентът Путин го направи сега, е въпрос, на който само той може да отговори, но подчертава как така нареченото ядрено възпиране, което далеч не гарантира сигурност, ни оставя на милостта на личните решения на лидерите на ядрени държави като Путин."

Ръководителят на ICAN, която през 2017 г. получи Нобелова награда за мир, заяви, че е важно да се помни, че кризите могат да предлагат възможности за пробив, като посочи Кубинската ракетна криза през 1962 г.

След това противопоставяне между Съединените щати и бившия Съветски съюз международните преговори доведоха до Договора за частична забрана на ядрените опити, а след това и до Договора за неразпространение на ядреното оръжие (ДНЯО!.

Хогста каза: "Фактът, че една ядрена страна, Русия, използва заплахата от ядрените си оръжия, за да улесни инвазията в съседната си неядрена страна, подчертава изключителната необходимост от цялостно ядрено разоръжаване.

"Договорът за забрана на ядрените оръжия е единственият договор, който забранява всички ядрени дейности, включително ядрените заплахи, и той привлича все повече подкрепа."

Ръководителят на ICAN заяви, че Договорът за забрана на ядрените оръжия вече има 92 подписали държави и 68 ратификации - същият брой, който ДНЯО е имал две години след влизането си в сила.

"Договорът за забрана на ядрените оръжия осигурява рамката за разоръжаване, а предстоящата среща на върха на Г-7 в Хирошима предоставя идеалната възможност да се даде началото на нов тласък за премахване на тези оръжия", каза ръководителят на ICAN.

"Лидерите на Г-7, които или разполагат с ядрени арсенали, или подкрепят използването на ядрени оръжия, трябва да представят надежден план за това как възнамеряват да постигнат напредък в ядреното разоръжаване и да накарат лидерите на останалите ядрени държави да седнат на масата за преговори."

ICAN е базирана в Женева коалиция от неправителствени организации в 100 държави, която насърчава придържането към и прилагането на Договора на ООН за забрана на ядрените оръжия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
цялата гадост е че краварите използват европа като полигон с пушечно месо - и толкова са измили канчетата на европата че ония са си готови да умират за америка- лошото е че и до нас лека полека го докарват това
41
4
 
9
 
! Отговори
klod_si преди 1 година
Преди 50 години САЩ имаха мъдър президент, Кенеди. Сега имат луд президент, който ще доведе света до ядрена война.
40
2
 
3
 
! Отговори
Русия=Психиатрия преди 1 година
Путин ще пошантажира света още малко но примката в Украйна се затяга. Ядрените оръжия са страшно скъпи за изработка и поддръжка. Проблема е че и другите гиимат и това на практика означава че не можеш да ги използваш. Ще направи демонстративен ядрен опит на полигона в Новая Земля ( затова излезе от договора а не че американците планират ядрени опити) и пск ще се опита да шантажира света.
39
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ами 89 година сащ казаха че нато няма да премине границата на ГДР- руснаците изтеглиха вайските си - сега къде е нато- на границите на русия- е те тия руснаци талкова ли са загубени че то нато друег враг никога не е имало- да би мирно седяло не би чудо видяло
38
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин или друг, едва ли има някой, който да унищожи целия свят, включително и себе си, ако е на себе си.
37
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин или друг, едва ли има някой, който да унищожи целия свят, включително и себе си, ако е на себе АИ.
36
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С поредното вдигане на ОЛП дългът на САЩ от над 100% БВП става неустойчив. За да бъде всяка следваща година те трябва да правят по поне 4-5% растеж, което не се се случвало от 60 години!
35
2
 
5
 
! Отговори
да ви светна преди 1 година
Единственото що годе добро място за живеене ако се изплющят с ядрени оръжия ще е Австралия и Нова Зеландия.В Нова Зеландия вече има бум на покупки на имоти от американски милионери.Ако се случи и се изплющят с ядрени спасението е Нова Зеландия.
34
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Адмирации "Путин беше прецакан от Запада! Така прецакаха и СССР, разпаднаха го с мазни обещания, но неспазени! ..." - господата цивилизованите западни джентълмени винаги са били господари на своето слово: поискал дал дума, премислил взел си я обратно...
33
3
 
3
 
! Отговори
русофил преди 1 година
На ядрените ракети са написали с бяла боя с големи букви,,После меня,само тишина.''Изхода е един,слагаш белият чершав на главата си и бягаш към гробищата.
32
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия подари на запада Париж, Берлин, обединена Германия. Западът не знае какво е благодарност, чест, порядъчност. Западът разбира само едно - груба сила, груба, безпардонна сила.
31
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Излезе информация в Интернет, че подводницата Белград се базира на Тихия океан, не в Атлантическия. И това е показателно, защото не в Атлантическия океан, а на източното крайбрежие на САЩ в Тихия Океан се намират прословутите разломите Сан Андреас и Сан Хасиенте. И ако тези разломи бъдат активирени, те ще инициират активация на цялата огнена дъга на Тихия Океан която включва тези разломи, после Йелоустоун, после вулканите в Аляска. Като начало това ще доведе до унищожение на цялото източно крайбрежие на САЩ.
30
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сармат е уникално оръжие, не само може да носи ядрени заряди с огромна мощност които не могат да бъдат спредни от ПВО на САЩ, но може да нанася ядрени удари през Южния Полюс където няма батарее THAAD които са разположени по обичайните маршрути на руските ядрени ракети.
29
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Друга особеност на Сармат е, че може да застраши най-опасния обект в САЩ - вулканът Йелоустон.
28
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
САЩ нямат капацитети за обогатяване на уран, зависими са от Русия, в момента дори за атомните електроцентрали купуват обогатен уран от Русия.
27
6
 
4
 
! Отговори
Адмирации преди 1 година
Путин беше прецакан от Запада! Така прецакаха и СССР, разпаднаха го с мазни обещания, но неспазени! Руси трябва да бъде твърда, ако не покори Европа веднъж завинаги, сценария с пионките които управлява Сащ, ще бъде същият, днес Украйна, утре Полша, вдругиден Финландия и т.н. Трябва да се стигне до Лисабон, за да има мир и Русия да няма заплаха.
26
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 34: гражданската в САЩ ще почне до няколко години: те са в технически фалит, високи лихви по дълга и назряващ етнически конфликт! Точно затова ще предизвикат световна война. Всеки политик предпочита външна война пред вътрешна! Бог да ни е на помощ и прощавайте!
25
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така и трябва,ако чакаме янките мир,няма да го доживеем.
24
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин е разумен човек със здрави нерви. Ако не беше Америка вече нямаше да я има на картата. Света щеше да е свършил.
23
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България ще внася 100 % от вътрешните си нужди от газ от САЩ и Азербайджан. Това съобщи американският държавен секретар Антъни Блинкън на среща с гръцкия външен министър Никос Дендиас в Атина.