Премиерът на Молдова е спокоен: Русия няма достатъчно ресурс за ескалация

Русия не може да достигне Република Молдова с военни средства, заяви той
3 мар 2023 10:43, Нели Христова
41
Премиерът на Молдова е спокоен: Русия няма достатъчно ресурс за ескалация
Снимка: БГНЕС

Според премиера на Молдова Дорин Речан, Русия не разполага с достатъчно ресурси, за да предизвика "ескалация" на фона на нарастващото политическо напрежение между Кишинев и Москва заради твърденията за руски планове за "дестабилизация" на страната.

"Моята оценка е, че Русия не разполага с достатъчно ресурси за ескалация. Също така е ясно, че Русия не може да достигне Република Молдова с военни средства. От друга страна, Молдова разполага с достатъчен консолидиран потенциал, за да се справи с евентуална ескалация в Приднестровието", заяви Речан в интервю за румънския телевизионен канал TVR по време на посещението си в Букурещ.

Той сподели, че Русия "агресивно насърчава" хибридна война с цел ескалация на определени провоенни наративи или определени наративи, които биха довели до раздор в обществото не само в Молдова, но и в други части на Европейския съюз и света, като добави, че е уверен, че те няма да успеят.

По повод неотдавнашните протести в Кишинев Речан отбеляза, че молдовските институции са в състояние да се справят с необходимостта хората да протестират, но че има проруски групи и престъпни структури, които се опитват да дестабилизират страната, и властите ще използват "твърда ръка, за да спрат всеки опит за дестабилизация".

"Република Молдова наистина е в непосредствена близост до тази война. От друга страна, ние трябва да разберем, че има разлика между опасността от военна ескалация и опитите за дестабилизация. В Молдова няма опасност от военна ескалация - това е много важно да бъде разбрано и оценено. По-скоро беше налице риск от дестабилизация, включително и през есента", каза той.

Речан отбеляза още, че Румъния е била "много отзивчива", когато Молдова е трябвало да намери алтернативни енергийни доставки, включително природен газ, и добави "Благодарим на властите в Букурещ за това, че бързо се включиха и помогнаха на Република Молдова."

Миналия месец украинският президент Володимир Зеленски заяви, че Русия възнамерява да "подкопае политическата ситуация в Молдова", в отговор на което молдовският президент Мая Санду заяви, че държавните институции "потвърждават" плановете на Москва.

Санду заяви, че предполагаемият план на Русия включва група хора с военна подготовка, които предприемат насилствени действия срещу правителствени сгради и вземат заложници.

Русия отхвърли твърденията, заявявайки, че "истинската цел" на Киев, който "пусна дезинформация за "руския план за дестабилизиране на Молдова", е да въвлече Кишинев в тежка конфронтация с Москва.

Междувременно Москва заяви, че Украйна подготвя "въоръжена провокация" срещу Приднестровието - непризнат отцепнически регион, международно признат като част от Молдова, но понастоящем контролиран от проруски сепаратисти.

В отговор молдовското правителство направи изявление, в което заяви, че властите не потвърждават казаното от Русия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
2
 
! Отговори
Малко за политика преди 1 година
Какво е важно за Молдова: Това, че пак се договориха с Приднестровието за доставна на евтина електроенергия, срещу което Молдова им възстанови доставките на евтин руски газ. Така печелят и едните и другите. Пробваха с румънски газ, но им излезе скъп. А това, което всъщност казва на Киев и НАТО премиера на Молдова Дорин Речан е: "Нямаме проблеми с Русия, не ни забърквайте с вашите проблеми". Много разумна позиция.
29
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бахахахахаха дори и Молдова ги няма за нищо вече. Вова Късия, ако си беше мирно седял, още щяха да са втора армия в света и всички да ги е страх от "мощната" руска армия
28
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За ресурси не знам но молдовските политици сигурно ще изядат сопата
27
3
 
7
 
! Отговори
Плановете на Москва преди 1 година
А плановете на Щатите не се броят. Така ако вкарат и Молдова в конфликта, непровокирано дет се вика малко ще разфокусират руснаците, че войната в Украйна се проточи нещо.
26
2
 
12
 
! Отговори
минавам само преди 1 година
Молдова, да не се бърка с Монголия това са две различни държави!
25
20
 
15
 
! Отговори
Дедо Йоцо преди 1 година
Велика Русия ще смачка окраина и ше я приседини, както и Приднестровието което е руска земя. Буферната неутрална държава ще е Молдова. За малко обаче. След това буфера ще е Хърватска
24
11
 
4
 
! Отговори
Учител преди 1 година
До По същество 1. Ти си ограмотен ,но със сталинската история.Забрави я !. Тя те лъже на всяка своя страница.
23
20
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия е балон под налягане с накакви ядрени ракети от пантивека. Но такива бомби имат и други, не само раша..
22
3
 
11
 
! Отговори
бай Пешо преди 1 година
да де, ама след това "заявление" на тоа на снимката, единственото, което са си помисли в РФ е: "поживьом, увидим"...:)
21
8
 
11
 
! Отговори
Шрайка преди 1 година
Вчера се случиха две важни неща: Молдовският парламент преименува официалния език в страната от молдовски на румънски. От Гъция потеглиха за Молдова няколко влакови композиции, натоварени с танкове и бронирани автомобили. Миналата седмица украинската армия струпа сериозна армия на границата на непризната ПНР. Така че очакваме: влизане на Молдова в НАТО (обединявайки се с Румъния) и атака на Украйна и НАТО в ПНР.
20
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Цирей"? Нека да позная, защото молдовците са чисти арийци, а тези от Приднестровието азиатски ***?
19
17
 
4
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
Просията ако можеше да праща морски десанти, отдавна да беше пратила. Или авиация... Там и небето, и морето, са затворени за руснаци.
18
15
 
7
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
Той съвсем ясно км го е казал - имаме достатъчно консолидирани средства - тоест, всички силови структури на Молдова плюс не се знае още колко съседски, за нула време могат да изстискат приднестровския цирей. Просто не искат да почват първи.
17
15
 
9
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
Дорин Речан дрънка, че Русия не можела да достигне Молдова с военни средства. Значи до Лвов на полската граница Русия достига без проблем, но до Кишиньов не можела -----////------ Човека знае какво говори. Само една ракета да пуснат по Молдова, Приднестровците ще бъдат из клани, опечени и изядени. И Путин само ще мига на парцали.
16
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Русия не може да достигне Република Молдова с военни средства" Мисля, че знам кой ще спечели евровизия 2023.
15
14
 
8
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
Нашият фат маг-тьпигьоз продължава да твърди, че Просията щяла фа ни бомби ако даваме оръжие на Украйна, та затова да се навеждаме колко що може.
14
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На тоя ако му пратят нЕкой балон прав ще се на..ре
13
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Речан се прави на герой в интервю по време на посещението си в Букурещ. Сигурно е там, за да моли защита от Триморието.
12
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те Русия да ги погне с нямането ще ги срине както *** и ще стане молдосрайна
11
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дорин Речан дрънка, че Русия не можела да достигне Молдова с военни средства. Значи до Лвов на полската граница Русия достига без проблем, но до Кишиньов не можела.