Един от най-популярните руски пропагандатори се оказа... американка от Ню Джърси

Тя стои зад профила Donbas Devushka
18 апр 2023 13:29, Нели Христова
120
Един от най-популярните руски пропагандатори се оказа... американка от Ню Джърси
Снимка: Twitter

Промосковски активист в социалните медии, който се представя за руски евреин, живеещ в окупирана Източна Украйна, се оказа 37-годишна разведена американка от Ню Джърси.

Donbas Devushka, или Donbas Girl, натрупа значителни последователи в Twitter, Facebook и Telegram. Тя има 135 000 абонати на канала си в YouTube, където разпространява проруска пропаганда. През последните седмици тя сподели секретни файлове на Пентагона, за които се твърди, че са изтекли от Джак Тейшейра, член на военновъздушните сили на САЩ, който е обвинен в споделяне на секретни документи в интернет чат стая.

Жената зад акаунтите всъщност е Сара Билс, ветеран от американския флот, която е служила като техник по авиационна електроника на остров Уидби в щата Вашингтон и сега управлява бизнес с тропическа риба.

Нейната самоличност беше разкрита от организацията North Atlantic Fella, която работи за борба с дезинформацията за конфликта в Украйна.

Акаунтите на Билс в социалните медии възхваляват руската инвазия в Украйна и празнуват действията на групата "Вагнер" - паравоенната част, участваща в някои от най-тежките битки. Групата е обвинена във военни престъпления, включително изтезания и екзекуции на украински военнопленници.

Donbas Devushka е една от най-следваните англоезични платформи, подкрепящи руснаците.

Билс призна, че е част от акаунта, когато The Wall Street Journal се свързаха с нея през уикенда, но каза, че тя е една от 15-те "по целия свят", управляващи мрежата. Някои от сметките й са замразени.

Тя е напуснала флота миналата година и твърди, че е била принудена да напусне заради левите си възгледи. Тя отрече да е замесена лично в изтичането на класифицирана информация и не е ясно дали ролята й на подофицер би й дала достъп до секретни файлове.

"Очевидно знам тежестта на строго секретните класифицирани материали. Ние не ги изнесохме", каза тя пред The Wall Street Journal.

21-годишният Тейшейра се яви в съда в петък, когато беше обвинен в престъпления по Закона за шпионажа на САЩ. Той е обвинен в изтичане на секретни документи на приятели в чат стая на Discord, онлайн платформа, популярна сред геймърите.

Служители на разузнаването смятат, че той може да се е опитвал да се покаже пред приятелите си в групата, за която се твърди, че се е формирала около любовта към оръжията.

Много от над 100-те документа и слайдове са свързани с войната в Украйна и подчертават лошото състояние на противовъздушната отбрана на Киев и факта, че Вашингтон разполага с разузнавателна информация в реално време за планираните от Русия ракетни удари по украински цели.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
1
 
4
 
! Отговори
106 години финансира преди 1 година
РУСИЯ СВЕТОВНА ВЪОРЪЖЕНА РЕВОЛЮЦИЯ В ЦЯЛ СВЯТ ! НЕЩО НЕДОРАЗБРАХ СМИСЪЛА НА РУСКИЯ МИР ??? МОЖЕ ЛИ ДА МИ ГО ОБЯСНИТЕ ? ЗАЩОТО НА МЕНЕ МИ НАМИРИСВА НА ПСИХИАТРИЯ !!!
100
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 89: САЩ били сатанинско зло, а Русия - защитникът на света?? Сериозно ли? САЩ е умна и цивилизована държава, а Русия - обратното на умна и е примитивна. Докато в САЩ икономиката се развива и ги прави още по-силни - в Русия хората са преследвани, много напускат и Русия икономически става все по-слаба и по-слаба. Представяте ли си светът да се управлява от руснаците? Простотия и мизерия. Да сме благодарни, че светът се доминира от Запада. Така и малки държави като нашата имат шанс за демокрация
99
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това не е снимка. Това е 3Д компютърно изображение. Снимките по статиите не винаги показват конкретния случай. В много случаи показват само каква е идеята на статията.
98
6
 
5
 
! Отговори
Мата Хари преди 1 година
Ей-така ще изхващат и руските *** из българските форуми. Скоро ще скапем Рассийката и това ще стане факт. Най-зле са БКП/БСП, но още по-зле пропутинокомунистическата партийка "Фъс-раждане", които блестят с висшата си тъппоота.
97
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин има 21% "рейтинг" в САЩ...
96
0
 
1
 
! Отговори
До r3v0lv3r преди 1 година
Защо някой ще плаща за такива глупости? Още повече, самата ТЯ е писала в акаунта си, че е от въпросния произход - значи това е нейна собствена "платена кифла". Все пак погледнах какво са приказвали родителите Хммм... доста хитро формулирано е това което намерих: казали били, че ТЯ няма нищо общо с Донецк, те са се оженили в Щатите и т.н... на кой му дреме...
95
3
 
1
 
! Отговори
r3v0lv3r преди 1 година
До До Анонимен 101 ти си грешка, родителите и са отхвърлили всички твърдения, че са от Русия или от Донецк. Просто хитра платена кифла, която е метнала бая будали.
94
1
 
5
 
! Отговори
До Анонимен 101 преди 1 година
Грешка - тя е родена в Щатите, родителите и са от Луганск.
93
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Американка, но само по гражданство! Пропуснахте да напишете, че е дете на руско-говорещи емигранти от еврейски произход. Дошли са в щатите от Луганск когато тя е била бебе, затова английският и е практически роден. Юрий Швец го обясни подробно в предпоследното си предаване.
92
1
 
6
 
! Отговори
xoxo преди 1 година
Ако това е реална снимка на мацката-жестоки очи,няма начин да не е разбивачка на сърца.
91
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Американската пропаганда край няма. Не работи вече.
90
10
 
2
 
! Отговори
37- годишна? преди 1 година
Че тя вече требе да е сбръчкана
89
24
 
9
 
! Отговори
Снимката е фалшива.. преди 1 година
Който вярва на Путин, вярва и на всичко което му покажат.Само грозна *** може да пропагандира за руските канибали
88
3
 
7
 
! Отговори
РУСКИ ЦЕННОСТИ преди 1 година
ДОРИ И ДОНБАСКИЯ *** СЕ ОКАЗА ДЖОН ОТ НЮ ДЖЪРСИ
87
7
 
26
 
! Отговори
Щерю преди 1 година
Истинският враг на нормалните хора по света са шепа юдеи-ционисти, които стоят зад всички войни, убийства, мръсни и тъмни дела в човешката история. Тяхната цел е вечно световно робство на няколко клана свръхбогати юдеи над целия свят. Правителствата на Запад са просто техните слуги...
86
15
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
АКО В САЩ СИ БЯЛ,РАБОТЕЩ ХЕРЕРОСЕКСУАЛЕН, ВЯРВАЩ ХРИСТИЯНИН ИЗПОВЯДВАЩ ХРИСТИЯНСКИТЕ И СЕМЕЙНИ ЦЕННОСТИ ТАМ НЯМА ЖИВОТ ЗА ТЕБЕ..ДО ТАМ ГО ДОКАРАХА НЕО-ЛИБЕРАЛНИТЕ ХАЗАРСКИ САТАНИСТИ И ТЕХНИТЕ ВЕРНИ ПОСЛЕДОВАТЕЛИ СОДОМИТИ ОТ ЛГБТ ОБЩНОСТИ. ЗА СЪЖАЛЕНИЕ И ТУК В БЪЛГАРИЯ ХАЗАРИ КРИЕЩИ СЕ ЗАД БЪЛГАРСКИ ИМЕНА И ЛГБТ ИЗВРАТЕНЯЦИ СЕ ОПИТВАТ ДА НИ НАПРАВЯТ КАТО САЩ И ДА ЗАТРИЯТ БЪЛГАРИЯ..ТЕЗИ ПОСЛЕДНИТЕ МНОГО ЛЕСНО СЕ РАЗПОЗНАВАТ ПО БЯСНАТА РУСОФОБИЯ И ЯКО КВИЧЕНЕ СРЕЩУ ВСИЧКО БЪЛГАРСКО И ПАТРИОТИЧНО.
85
18
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русначещите се почтибългари във всяка новина виждат разгрома на гнилия Запад, също както са правели преди 1989 година. Вечна слава....
84
19
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нормалните американци разбраха що за клоака е юдо-масонското сатанистко зло е държавно образувание САЩ и започват да работят за Православнс Русия.,разбирайки,че тя е защитника на света и чояечеството от жидо-рептилското сатанистко зло.
83
7
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хаха, след като американски военни започнаха да работят за Путин, работата със САЩ отива на зле...
82
0
 
17
 
! Отговори
Бaй Kypти преди 1 година
Oooxxxx koтьoooo...