Западът се готви Путин да използва във войната "всичко, което му е останало"

Това включва и ядрено оръжие
18 апр 2023 20:20, Нели Христова
340
Западът се готви Путин да използва във войната "всичко, което му е останало"
Снимка: БГНЕС

Западът се готви Владимир Путин да използва "каквито инструменти да са му останали", включително ядрени заплахи и кибератаки в отговор на очакваната контраофанзива на украинските лидери срещу Русия.

Британски служители на срещата на върха на външните министри на Г-7 в Япония заявиха, че очакват Русия да отмъсти и "трябва да бъдат подготвени" за екстремни тактики, докато се опитва да задържи украинска територия.

Бившият руски президент Дмитрий Медведев каза миналия месец, че Москва е готова украинците да отвърнат на удара, предупреждавайки, че страната му ще използва "абсолютно всяко оръжие", ако Киев се опита да си върне Крим, който беше анексиран от Русия през 2014 г.

Изглежда имаше признание в Москва, че нейните сили скоро може да се окажат в отбрана в Украйна, тъй като зимната офанзива на Русия изглежда се забавя.

Ядрената реторика на Русия обедини министрите от Г-7, които излязоха с изявление след двучасовата си среща в понеделник, осъждайки заплахите като "неприемливи" и критикувайки плана на Путин за разполагане на тактически ядрени оръжия в Беларус.

Представители на Г-7 казаха, че е имало "открита размяна на мнения" по време на разговорите относно подхода към украинския конфликт, включително относно "бъдещите перспективи" за прекратяване на войната, което според Риши Сунак в крайна сметка ще бъде на масата за преговори.

Източници от Форин офис обаче предполагат, че единственият начин за окончателно разрешаване на конфликта е Путин да изтегли войските си от Крим и Западът да даде на Киев инструментите да довърши работата.

Въпреки натиска от страна на Украйна и други, включително бившия премиер на Обединеното кралство Борис Джонсън, за увеличаване на военната подкрепа – включително повече танкове и бойни самолети – Обединеното кралство вярва, че осигурява това, от което страната се нуждае. Източници казаха, че вече са ангажирали своя "фонд за черни дни".

Трансатлантическа група от бивши висши дипломати и военни съветници на високо ниво заяви в понеделник, че войната в Украйна е на път да влезе в задънена улица, освен ако Западът не даде "всичко" и не увеличи нивото на военна подкрепа.

Групата каза, че "декларациите за непоколебима подкрепа" не са достатъчни и "действията все още не отговарят на реториката" в отражение на военните оценки в европейските столици и Вашингтон.

На срещата на върха на Г-7 министрите потвърдиха своя ангажимент за "засилване, пълно координиране и прилагане" на санкциите срещу Русия, като се съгласиха да бъдат по-координирани, за да предотвратят избягването на мерките и да се насочат към трети страни, доставящи оръжия на Москва.

Това дойде, когато външният министър Джеймс Клевърли поиска освобождаването на британско-руски опозиционен лидер, след като той беше осъден на 25 години затвор от съд в Москва, отдавайки почит на Владимир Кара-Мурза-младши за "храброто" осъждане на инвазията на Путин на Украйна.

Критикът на Кремъл, който два пъти преживя отравяния, беше осъден по обвинения в държавна измяна и клевета на руските военни в това, което той осъди като показен процес.

Руският посланик в Обединеното кралство Андрей Келин беше призован в Министерството на външните работи за съвещание в понеделник относно задълженията на Русия за правата на човека, включително правото на справедлив процес.

Междувременно двустранните преговори на Г-7 на американския държавен секретар Антъни Блинкен с френския му колега Катрин Колона преодоляха, което предизвика спекулации, че преговорите й със САЩ са били изпълнени с успех.

Френският президент Еманюел Макрон предизвика полемика миналата седмица, когато каза по време на обратен полет от Китай, че Европа не трябва да става "васал" на САЩ по отношение на външната политика.

Преди това той беше обвинен в наивност, когато каза, че Москва не трябва да бъде "унижавана" и ще има нужда от гаранции за сигурност. Представители на Г-7 подчертаха, че всички страни-членки, включително Франция, са единни относно необходимостта да се предотвратят опитите на Путин да разделя и владее.

По-специално правителствата на Източна Европа обвиниха Макрон, че не е научил уроците от войната. Без американската военна и финансова подкрепа за Киев, повече от 30 пъти по-голяма от тази на Франция, украинската съпротива вече щеше да се разпадне, смятат те.

В отделни преговори в Япония страните от Г-7, включително Обединеното кралство, САЩ, Канада, Япония и Франция, сформираха съюз за развитие на споделени вериги за доставки на ядрено гориво, целящи да изтласкат Русия от международния пазар на ядрена енергия.

Министерството на енергийната сигурност на Обединеното кралство и Net Zero заявиха, че петте страни ще използват гражданските си ядрени енергийни сектори, за да подкопаят хватката на Русия върху веригите за доставки, прекъсвайки друг начин за Путин да финансира инвазията си в Украйна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


340
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
245
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То пък един запад ....
244
15
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Родните русофоби ще нагъват к..раставици от градинката на Козяк, отгледани върху почва от обеднен куран.
243
11
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нашите евроатлантици,реват,че ако запада бъде унищожен,ние нямало какво да обличаме,коли нямало да има и какво ли още не.....,че то всичко се произвежда в Китай,а те са заедно с Русия. Тоест ако се унищожи изтока,тогава ще е драма
242
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Родните русофили пак искат да ги облъчват с радиация от ,,Чернобил".Обаче не знаят. , че Путин е защитен в бункер.С те , горките ще нагъват радиоционни краставици , и никой от ръководството на партията няма да им каже .Щото са верни русофили и вярват на партията.
241
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ей сегичка...мисля че да 15 - 20 минути Путин ще напусне Крим и ще потопи Черноморският си флот. Освен това ще напусне и Донецка, Луганска и Запорожка област, до петък ще плати репарации на Открайна, в събота ща подаде молба да освободят Русия от СС на ООН, във вторник ще продаде срещу 55 долара Сибир до Урал на САЩ и за капак до сряда ще се освободи от целият си ядрен потенциал ........като го изстреля във вярната посока.
240
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Смокът се храни с мишки и е полезен.А вие , русофилите сте като пепелянките Само за (с*мърт) говорите.И за унищожение.И като ,,ухапите Запада" и го умъртвите , от какво ще се храните бе неблагодарници късогледи.Русия ли ще ви храни и облича.
239
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 294....Смокът се храни с мишки А пепелянката се лепва за вимето на кравата и смуче на готово мляко от кравата.Такива сте вие русофилите Случите на готово от ,,западните" блага.А на друго не сте способни.И ненужни.
238
8
 
9
 
! Отговори
Батьо Зеленския преди 1 година
Всички Анонимни ..асти тук са са подло,ги на ДБ И Пп ,защо бе продажни копел..Дажи?Слава кокаине!
237
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 294....Змията си остава змия....А тебе, какво те е грижа за змията Дам Бог е осъдил змията.А тебе , що те е грижа.....
236
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Приятелю от ,,Възраждане" ....Само със заплахи не се владее света.Ако искаш да си лидер и пример не може да заплашваш и да те обичат.Какво предлага Путин...Само заплахи.Нещо друго да си чул.За правда? За равноправие?За справедлив свят без алчни и недосегаеми олигарси на власт.Къде Путин е говорил подобно нещо.
235
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин трябва да уни'щожи Запада. На света Запад не му е нужен._______Благодарение на този запад, ти ползваш правото си да изразяваш свободно личното си мнение, без страх от репресии. А Русия е родина на политическите репресии! Като унищожи запада, какво ще остане на земята ? Терор и диктатура.
234
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така виждам аз нещата.....накрая и Путин ще забегне на Запад.
233
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Падението на кумира на Zлото продължава. Докъде ще стигне в пропадането си не е ясно, но е видно, че не го интересува нищо друго освен задоволяване на болната му амбиция да бъде поне толкова велик колкото Петър Велики и Екатерина Велика. Дълго време руснаците ще плащат цената за това да имат цар-батюшка напълно скъсал с действителността, потънал в "славната" история на империята на zлото. Нидерланция е 414 пъти по-малка от Русия 10 пъти по население, а има съпоставим брутен вътрешен продукт.
232
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някой реши че може да използва заради власта си, имената на хората и да залага като хвъля зарове!
231
15
 
13
 
! Отговори
до Мъка преди 1 година
Хахаха пак неолиберални простотии на безмозъчен. Светът не е само сащ, Канада и васалния ЕС по голямата част на Земята е с Русия бе смеш.
230
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво на Путин! Истински държавник!
229
11
 
15
 
! Отговори
Мъка преди 1 година
На снимката най омразния човек на Земята след Хитлер.За сега.Има и ядрено опция за първо място.
228
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Змията хапе когато умира....
227
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дървен кастюм!
226
16
 
24
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
Русия ще бъде победена на икономическия фронт.Рублата я пуснахме по пързалката.Китай и Индия купуват газ и петрол с големи отстъпки.Цените са много по-ниски от тези,които плащаше ЕС.В същото време разходите за войната са огромни.Деньги нет.Ще гледаме продължението на филма "Афганистан".