Украинските сили засилват нападенията на източния бряг на река Днепър

Русия държи цялата част на Херсонска област на изток от реката
25 апр 2023 22:22, Елка Василева
65
Украинските сили засилват нападенията на източния бряг на река Днепър
Снимка: архив, БГНЕС

Украинските сили, разположени на западния бряг на река Днепър, често извършват набези на източния бряг близо град Херсон, за да се опитат да изтласкат руските войски, съобщи Ройтерс, като цитира регионален служител.

Руските сили държат под контрол източния бряг на река Днепър, откакто се изтеглиха от Херсон през ноември след месеци на окупация. Очаква се Украйна да започне пролетна контраофанзива, с която да се опита да си върне изгубените територии.

Още по темата
Юрий Соболевски, заместник-ръководител на администрацията на Херсон област, заяви, че набезите имат за цел да намалят боеспособността на руските войски, които редовно обстрелват града, откакто бяха принудени да го напуснат.

"Нашите военни много често посещават левия (източен) бряг, като извършват нападения. Украинските въоръжени сили работят и то много ефективно", заяви Соболевски пред украинска медия.

"Резултатите ще дойдат, както се случи на десния бряг на Херсонска област, когато благодарение на сложна и продължителна операция (украинските войски) успяха да освободят нашите територии с минимални загуби за войските ни. Същото се случва сега и на левия бряг", каза още Соболевски.

Русия завзе Херсонска област скоро след пълномащабното си нахлуване в Украйна преди 14 месеца и оттогава държи цялата част от региона на изток от река Днепър, отбелязва Ройтерс.

Военни анализатори твърдят, че Киев вероятно ще започне скоро контраофанзива и че една от основните цели може да бъде прекъсване на южния сухопътен коридор между Русия и анексирания от нея полуостров Крим. Връщането на контрола над цялата Херсонска област би било важна стъпка към постигането на тази цел.

Миналата седмица базираният в Съединените щати Институт за изследване на войната заяви, че руски военни блогъри са публикували достатъчно геолокализирани кадри, за да може да бъде потвърдено, че украинските войски са установили присъствие на източния бряг на река Днепър.

Соболевски не даде допълнителни подробности, като заяви, че военната операция изисква "информационно мълчание".
(БТА, Симеон Томов)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
5
 
1
 
! Отговори
Тито13 преди 1 година
Голям смях, българските фашисти защитават руските фашисти! Колкото и глупости да пишете ,скоро всички фашисти ще изчезнате! За радост на целия свят!
46
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Съобщава се, че литовски доброволци са закупили и предстои да доставят в Украйна 6 израелски тактически радара RADA ieMHR. Най-вероятно самият Израел спонсорира нацизма по този начин - за да направи това чрез трети страни, а не директно. Евреи, спонсориращи нацизма. Сюрреализъм?
45
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Прогнозата на New York Times за украинската контраофанзива: "Украйна ще започне контранастъпление през май по крайбрежието на Азовско море. Съюзниците от САЩ и НАТО са предоставили на Украйна голямо количество артилерия и боеприпаси за предстоящата битка, което би трябвало да е достатъчно за контраофанзивата. Очаква се до края на април да бъдат готови 12 украински бойни бригади от около 4000 войници всяка."
44
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Херсонско направление ВСУ продължават да изпращат малки групи войски по крайбрежието в района Дач и на островите в заливната част на река Днепър. Въоръжените сили на Русия работят с тежки управляеми бомби срещу фашистката гмеж, съобщава се за използването на тежката огнехвъргачна система (ТОС) "Солнцепек". В района на Запорожие въоръжените сили на Русия тази нощ са използвали БПЛА камикадзе Геран-2 срещу цели на фашистката гмеж. Съобщава се за големи експлозии.
43
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На Донецкия фронт руските войски, подкрепени от артилерия, отново атакуваха близо до Победа, по южните и северните покрайнини на Маринка, близо до Невелское, в посока към Первомайски и Северни, а също и в района на Новокалиново. На последния от посочените обекти те успяха да отдалечат украинските части от магистрала H-20.
42
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Двама френски неофашисти бяха задържани при връщане във Франция от Украйна.Това се случи на 22.04.23г.Те са обвинени за пренасяне на оръжие.И двамата са почитатели на Хитлер и дивизията СС Карл Велики.Те се сражаваха в Украйна в редиците на неонацисткия полк "Азов" и 92-ра бригада на ВСУ,където са съсредоточени европейските нацисти.Един от тях,Алън "Виви" Винерън,призна за военно престъпление.Самият той публикува снимка от екзекуцията на трима руски военнопленици.Те не са загинали в битка,а са застреляни от упор.Дали ще бъдат съдени за това или това е норма в цивилизована Европа?
41
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Донецко направление. Въоръжените сили на Руската федерация настъпват в района на Керамик и Северни. В посока към Первомайски и Невелское се водят ожесточени битки. В Маринка руснаците продължават да щурмуват западните квартали на града, който на практика е изтрит от лицето на земята.
40
2
 
5
 
! Отговори
2 преди 1 година
Грозният западен фашизъм дори не се опитва да бъде мил.Възможно е дехуманизацията на руснаците да е стигнала до такава степен,че скоро да започнат да говорят за унищожаването на Русия с помощта на ядрени оръжия и всички на Запад няма да се интересуват от това,а някои дори ще го подкрепят.
39
1
 
4
 
! Отговори
1 преди 1 година
Британският заместник-министър на отбраната Джеймс Хипи каза, че "Лондон изпрати на Украйна хиляди снаряди за танкове Challenger 2, включително с обеднен уран." Фашистът и съучастник на украинския нацизъм на име Хипи също заяви,че "UK няма да носи отговорност за използването на танкови снаряди с обеднен уран,няма да наблюдава тяхното използване,няма да носи отговорност за последствията и няма задължение да почистuте снарядите след края на конфликта."
38
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Съобщава се, че около 24 април е имало активни атаки в тила на фашистката гмеж по складове с боеприпаси в района на Константиновка, Дружковка, Часов Яр. Атаките продължават и до днес. Гмежта се опитва да натрупа резерви за последващо изпращане в Бахмут, но части от жива сила и техника така и не успяха да попаднат в месомелачката в Бахмут.
37
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бахмут и околностите. Продължават ожесточени боеве в района на село Хромово, което е северозападно от Бахмут. Вчера беше съобщено, че селището е превзето, но близкият до ЧВК Вагнер военен командир Симонов(позивна Брус)заяви, че тази информация не отговаря на истината. В самия Бахмут вагнеровците провеждат настъпление в района на високите сгради и в района на Заболница, притискайки фашистката гмеж в западната част на Бахмут. В южната част на Бахмут "музикантите" си пробиват път към улица "Чайковски" и Индустриалния колеж.
36
1
 
2
 
! Отговори
Путинландия капут преди 1 година
Украйна да прави контраатака през реката звучи невъзможно. Обаче не трябва да забравяме, че от другата страна е руската армия, която си направи окопите в най-радиоактивната почва до Чернобил. Така че няма нищо невъзможно.
35
3
 
7
 
! Отговори
Боби преди 1 година
Какво ще стане с прословутото контранастъпление независимо дали ще е в Херсон или Заподожие РФ ще позволи ВСУ да се прехвърли на левия(източен) бряг на днепър. ВСУ ще вкара колкото се може повече техника и могилизирани в един огромен капан. Даже от космоса се виждат някои от руските противотанковите укрепления в Херсон и Запорожие... След това планиращите бомби(сега ВКС се обучава да ги ползва) ще унищожат мостовете а Дроновете камикадзе катери и лодки... И в огронмия капан ще стане месомелачка!
34
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ясно е на всички, На всички е ясно че си бавно развиващ. Как не разбрахте всички че всичко се прави за пари - за много пари. Да могат хамериканците да си продават самолетчетата и ли като на нас чертежи за самолети . При положение че вече всичко се прави в Китай , не става само да печат долари. Всичко друго е пропаганда - язък само за хората които умират там за чужди интереси.
33
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някой да каже олиуто тръгна ли нагоре? Да бягам да се запасявам.
32
21
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия е фашистка държава от най-долна проба. Трябва да бъде наказана жестоко за престъпленията си в Украйна.
31
23
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След тази война Русия ще стане най мразената държава в света.Държава олицетворение на злото.С много малки изключения за тези престъпления против живота са отговорни всички руски граждани, и русофили от много държави.
30
5
 
7
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
Подготовка за контраофанзивата.
29
20
 
9
 
! Отговори
ясно е на всички преди 1 година
В историята тази война ще остане като....ЛИЧНАТА ВОЙНА НА ЕДИН ДИКТАТОР СРЕЩУ ЦЯЛ ЕДИН НАРОД....с други думи, докато путин е жив или на власт война ще продължи...моите прогнози са за около 10г. война, защото путин все още е жив, русия има много ресурси и народът и живее в страх и недоверие, това съчетано с грандоманщината и комплексираността на руснака дава този резултат.
28
5
 
12
 
! Отговори
Ха ха ха преди 1 година
До Европееца 22. за съда в Хага питай братята хамериканци, защо не го признават.