Русия следи може ли Украйна да придобие ядрено оръжие

Москва ще реагира премерено, ако Г-7 забрани целия износ за Русия
27 апр 2023 16:45, Елка Василева
114
Русия следи може ли Украйна да придобие ядрено оръжие
Снимка: архив, БГНЕС

Русия следи отблизо възможностите за създаване от Украйна на ядрено оръжие или "мръсна" бомба. Това каза на пресконференция говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

"Що се отнася до възможностите за придобиване от Украйна на ядрено оръжие или създаване на "мръсна" бомба, то всякакви признаци за подобна активност се следят внимателно от отговорните руски ведомства", отбеляза говорителката.

Още по темата
Захарова напомни "гръмките изявления" на украинския президент Володимир Зеленски, които "е трудно да бъдат възприети по друг начин, освен като стъпка към възможността за преразглеждане на безядрения статут на Украйна".

"Помним също така призивите за превантивни удари срещу Русия, отправени към държавите членки на НАТО, изявленията на настоящи политически сили и на политици, говорили за нанасяне на ядрен удар срещу Русия", каза говорителката и допълни: "Многократно сме давали оценка на подобни напълно неадекватни и абсолютно неприемливи идеи. Не смятаме за нужно да се занимаваме с разглеждане на всеки болезнен вопъл като тези, които звучат непрекъснато от устата на представители на киевските власти, тъй като те действително се намират в някакво болезнено, неадекватно състояние и всички го виждат".

Русия ще реагира "премерено и последователно", ако държавите от Г-7 вземат решение за забрана на целия износ за Русия, каза Захарова.

"Ако се въведат нови санкции, ще реагираме, но както винаги обмислено, последователно и премерено, ръководейки се от задачите за защита на нашите интереси, интересите на нашите граждани, за поддържане на устойчивост на националната икономика, на интересите на руския бизнес и така нататък", каза говорителката.

Захарова добави, че новите вероятни търговски ограничения по отношение на Москва "подкопават общоприетите принципи на международната търговия". "Насрещните загуби не вълнуват (САЩ), защото те на първо място засягат държавите от Европейския съюз, а кой във Вашингтон ще мисли за някакви чужди държави", добави говорителката.
   
Насаждането от страната на Брюксел на логиката на блоковото противопоставяне все повече поставя ЕС в изолация, каза Захарова.

Така тя коментира думите на ръководителя на европейската дипломация Жозеп Борел, който каза, че ЕС ще изгражда отношенията си с други държави в зависимост от тяхната политика спрямо Русия и Китай.

"Тези изявления, за съжаление, са изтъкани от ултиматуми и лицемерие ... Опитите да се поправи всичко с помощта на агресивна пропаганда, заплахи, тотална борба с алтернативните гледни точки, насаждането на логиката на блоковото противопоставяне единствено поставят ЕС в изолация", каза Захарова.

Тя разкритикува думите на Борел, наричайки ги "неадекватни", и добави, че те не отговарят на интересите на европейските страни и народи.

Русия редовно води диалог с партньорите си от БРИКС за механизма за разширяване на групата, каза още Захарова.

По думите ѝ въпросите за разширяване на БРИКС са повече от актуални и се намират във фокуса на вниманието на групата.

"Те се засягат на равнище държавни глави и министри на външните работи на страните от "Петицата". В частност в Пекинската декларация на 14-ата среща на върха на БРИКС е включена задачата да се изработят съответните ръководни принципи, стандарти, критерии и процедури", добави говорителката.

(БТА, Алексей Маргоевски)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
0
 
1
 
! Отговори
Питам преди 1 година
До Русия потъва 97 Защо мислиш че потъването на Русия не е добро за никого ?
87
0
 
1
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 1 година
Страх ли ви е Украйна да има ядрено оръжие ? Няма само други да се страхуват от вас.
86
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Въпросите за разширяване на БРИКС са повече от актуални и се намират във фокуса на вниманието на "Петицата". Кандидати има достатъчно.
85
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украйна имаше ядрено оръжие. И като първите *** го падариха всичкото на Русия, като им повярваха че руснаците ще си спазят договора и ще гарантират цялостта и суверенитета на Украйна.
84
3
 
4
 
! Отговори
Русия потъва преди 1 година
Русия бавно, но сигурно потъва, а това не е добре за никого...
83
3
 
4
 
! Отговори
До Анонимен 96 преди 1 година
Ми изпълняват и и още как! нали разбираш, че ако САЩ сега решат да дадът хора на украйна и 9-май манифестацията на зервения площад ще има американски знамена там ще се веят! Просто САЩ сега дават оръжия на Украйна! И изпълняват онзи договор от преди 30г вече! Но пък се вижда, че въпреки че няма и грам САЩ войник в Украйна то самите украинци така ритат рашистан, че рашистанската мечка вече не е ясно дали е мечка или е некво друго дето живее в червата на млекопитаещите! Та така!
82
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ..."прочие! И поради това сега САЩ дават на Украйна Оръжия да защити територията си".&-&_-&_Гарантирането на териториалната цялост на УкраИна не става с доставки на оръжие, а с пряка намеса. САЩ не изпълняват договореното. Типично за тях.
81
4
 
5
 
! Отговори
... преди 1 година
епа първо на първо Украйна имаше ядрено оръжие! след което го даде на рашистан! и се сключиха едни договори и споразумения със САЩ за защита на територията на Украйна и прочие и прочие! И поради това сега САЩ дават на Украйна Оръжия да защити територията си! ама то това таз от де да го знае! тя като всеки путинофил ЛЪЖЕ, та ЛЪЖЕ!!! та така!!!
80
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен"Урсула и Жозето кога ще се изтропат по въпроса, защо мълчат?"*****Ами, на***ли са се.
79
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи китайският посланик във Франция открито заявява, че бившите от СССР нямат действителен статут според международното право, прибалтийските се пocpaxa да се пенят и да подскачат като диви петли на изказването, а от ЕС никаква реакция! Урсула и Жозето кога ще се изтропат по въпроса, защо мълчат?
78
7
 
3
 
! Отговори
Аз казах преди 1 година
За какво и е на УКРАЙНА ядрено оръжие ???...Те и така я осакатиха оная хилава армия на сибирските фашисти племена
77
1
 
3
 
! Отговори
егати клоуните преди 1 година
Подоляк си боядисва косата.
76
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен"Предпочитам имигрант, афроамериканец, лесбийка както Карин Жан-Пиер. Каринката е много убава лезба.".&&&&&&Само, ако си лезбиец.
75
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-високата от десетилетия инфлация и последиците от войната в Украйна принудиха компаниите в цяла Европа през последните месеци да започнат да съкращават персонал или да замразят наемането на нови служители. Европейските компании съкращават хиляди работни места.
74
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Подоляк, Зеленски, Кулеба станаха милиардери, а контранастъплението?
73
1
 
3
 
! Отговори
сменяйте памперсите преди 1 година
чак тук се усеща отровната ви смрад
72
2
 
5
 
! Отговори
a контрата, контрата преди 1 година
А контрата, контрата? Какво става с контрата, какво става с контрата, а? Вече цяла година цивилизованият обединен консолидиран свят налива стотици милиарди долари и оръжия, а вместо контра - загуба на 20% територия? Какво става с контратата, какво става? Още колко милиарда трябва да даде цивилизования обединен коснсолидиран свят, още колко години трябва да налива за да започне успешната контра?
71
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До безотговорни руски_Звездите ли ти го прошепнаха?!?
70
5
 
2
 
! Отговори
безотговорни руски преди 1 година
ведомства следят, ПЪЛЕН СМЯХ
69
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен"Тази алкохоличка си направи сватбата в Ню Йорк. Даже се фукаше със снимки."****Може, прави.