Русия следи може ли Украйна да придобие ядрено оръжие

Москва ще реагира премерено, ако Г-7 забрани целия износ за Русия
27 апр 2023 16:45, Елка Василева
114
Русия следи може ли Украйна да придобие ядрено оръжие
Снимка: архив, БГНЕС

Русия следи отблизо възможностите за създаване от Украйна на ядрено оръжие или "мръсна" бомба. Това каза на пресконференция говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

"Що се отнася до възможностите за придобиване от Украйна на ядрено оръжие или създаване на "мръсна" бомба, то всякакви признаци за подобна активност се следят внимателно от отговорните руски ведомства", отбеляза говорителката.

Още по темата
Захарова напомни "гръмките изявления" на украинския президент Володимир Зеленски, които "е трудно да бъдат възприети по друг начин, освен като стъпка към възможността за преразглеждане на безядрения статут на Украйна".

"Помним също така призивите за превантивни удари срещу Русия, отправени към държавите членки на НАТО, изявленията на настоящи политически сили и на политици, говорили за нанасяне на ядрен удар срещу Русия", каза говорителката и допълни: "Многократно сме давали оценка на подобни напълно неадекватни и абсолютно неприемливи идеи. Не смятаме за нужно да се занимаваме с разглеждане на всеки болезнен вопъл като тези, които звучат непрекъснато от устата на представители на киевските власти, тъй като те действително се намират в някакво болезнено, неадекватно състояние и всички го виждат".

Русия ще реагира "премерено и последователно", ако държавите от Г-7 вземат решение за забрана на целия износ за Русия, каза Захарова.

"Ако се въведат нови санкции, ще реагираме, но както винаги обмислено, последователно и премерено, ръководейки се от задачите за защита на нашите интереси, интересите на нашите граждани, за поддържане на устойчивост на националната икономика, на интересите на руския бизнес и така нататък", каза говорителката.

Захарова добави, че новите вероятни търговски ограничения по отношение на Москва "подкопават общоприетите принципи на международната търговия". "Насрещните загуби не вълнуват (САЩ), защото те на първо място засягат държавите от Европейския съюз, а кой във Вашингтон ще мисли за някакви чужди държави", добави говорителката.
   
Насаждането от страната на Брюксел на логиката на блоковото противопоставяне все повече поставя ЕС в изолация, каза Захарова.

Така тя коментира думите на ръководителя на европейската дипломация Жозеп Борел, който каза, че ЕС ще изгражда отношенията си с други държави в зависимост от тяхната политика спрямо Русия и Китай.

"Тези изявления, за съжаление, са изтъкани от ултиматуми и лицемерие ... Опитите да се поправи всичко с помощта на агресивна пропаганда, заплахи, тотална борба с алтернативните гледни точки, насаждането на логиката на блоковото противопоставяне единствено поставят ЕС в изолация", каза Захарова.

Тя разкритикува думите на Борел, наричайки ги "неадекватни", и добави, че те не отговарят на интересите на европейските страни и народи.

Русия редовно води диалог с партньорите си от БРИКС за механизма за разширяване на групата, каза още Захарова.

По думите ѝ въпросите за разширяване на БРИКС са повече от актуални и се намират във фокуса на вниманието на групата.

"Те се засягат на равнище държавни глави и министри на външните работи на страните от "Петицата". В частност в Пекинската декларация на 14-ата среща на върха на БРИКС е включена задачата да се изработят съответните ръководни принципи, стандарти, критерии и процедури", добави говорителката.

(БТА, Алексей Маргоевски)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 54, чак след около година евентуално може да заработи само 1-вия блок, това откриване нема нищо общо със завършването на централата, просто едно предизборно шоу на Ердоган
47
0
 
3
 
! Отговори
пришълецът преди 1 година
Глей ти кви теми имало:)))
46
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За каква Митрофанова говорите тука,днес американското посолство ни нареди да влезем в еврозоната ,въпреки,че са събрани подписи за референдум ,краварчета.
45
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Турция откриват АЕЦ,строена от руснаци 4 блока, 4800 мегавата мощност. Количеството на персонала превишава 30 000 човека.А ние закриване ли закриваме и работим с некачественото гориво на Уестингхаус ,като аварират реакторите и отработеното го заравят тук в един район на България ,близо до София .
44
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи лесно ръсят ядрени заплахи чрез кръчмарския си философ Медведев, ама като стане въпрос за ответна реакция се правят на ощипана мома
43
5
 
18
 
! Отговори
ДО ЦИК-Указ преди 1 година
На следващите избори да се разреши на руската гражданка Елеонора Митрофанова да гласува за Възраждане!Подпис.........../ Румен Радев/
42
3
 
15
 
! Отговори
варньенец преди 1 година
Раша още колко салдати смята да загроби в специалната операция? Не знам дали са им много мъжете, ама тия самотни раскини после кой ще ги оправя? За един преател гларус питам.
41
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да мобилизират Костя и да премине фронтовата линия да се предаде на руснаците, да се излъчи по Россия 24 и две варненски кабеларки!
40
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всичко ще приключи след като Зеленски бъде очистен. Много е вероятно да го направят именно американците, защото им трябва жертвен агнец, за да се изнижат по цвички от капитулирала Украйна.
39
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Копейкин в казармата,,, бацил" ли е бил?
38
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Повиквателни за русофобите! Те са най-големи мераклии да убиват хора!
37
11
 
7
 
! Отговори
Лол преди 1 година
Фашизоидните краваролюбци на фронта хахаха! Ама то не е като в Call of Duty, PUBG и Battlefield. Едва тогава ще го разберат психодесните фронтаджии :DDDD
36
2
 
9
 
! Отговори
До 38 преди 1 година
Що бе? Аз съм окей да ида и да трепя руснаци, кво? Ти не си ли? :)
35
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не съм чувал последователи на Копейкин да са отишли във Вагнер да се бият рамо до рамо с братята си пандизчии!
34
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да придобива. Това ще е най-добрата защита от вас.
33
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Точно обратното първо вас ще пратят
32
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този на снимката, Вини Джоунс ли е?
31
8
 
13
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Надявам се, когато ППДБ и ГЕРБ започнат мобилизацията, първо да привикат техните избиратели, които да бъдат изпратени на фронта. Искам да видя физиономиите на всички зелени трoлoBе от форумчета, като този и фейсбук. И аз може да си замина, но искам да им видя израженийцата, преди да умpa!!! :D
30
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Свободният свят следи Русия, колко стотици хиляд украинци ще убие, изнасили, отвлече, на колко милиони украинци ще разруши домовете и колко ще прогони от огнищата им. Путин вече има заповедхза арест, такива ще получи и русото същество от снимката, както и цялото обкръжение на масовия убиец и азиатски диктатор, който е начело на агресора Русия.
29
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Таз има абсолютен сурат на алкохоличка. Може за реклама да я ползват