Москва е установила бойни позиции върху реакторите на АЕЦ "Запорожие"

Британското МО предупреждава, че този ход увеличава шансовете за повреда
27 апр 2023 13:08, Йоана Цонева
98
Москва е установила бойни позиции върху реакторите на АЕЦ "Запорожие"
Снимка: БГНЕС

Изображения показват, че до март руските сили са установили бойни позиции с чували с пясък на покривите на няколко от шестте реакторни сгради в Запорожката атомна електроцентрала. Това се посочва в последния разузнавателен доклад на Министерството на отбраната на Великобритания.

Русия контролира Запорожката АЕЦ от март миналата година. Това обаче е първата индикация, че реакторните инсталации са интегрирани в тактическото планиране за отбрана на руските сили, отбелязват от британското разузнаване.

Предполага се, че Русия е изградила тези позиции, защото е все по-загрижена относно перспективите за голяма украинска офанзива.

Още по темата
Британското МО предупреждава, че този ход увеличава шансовете за нанасяне на повреда на системите за безопасност на Запорожката АЕЦ, ако се водят боеве около съоръжението.

Според него обаче при повечето възможни сценарии за развитие на бойните действия, включващи пехотни оръжия, е малко вероятно да бъдат нанесени преки щети на реакторите, което би имало катастрофални последици. Причината е, че структурите са добре подсилени.

Москва и Киев многократно си разменяха взаимни обвинения в обстрел на електроцентралата през последната година. Сраженията, които се водят около нея, и опасенията, че охладителните системи могат да загубят захранване заради недостиг на вода, породиха страхове от ядрена катастрофа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цирка е пълен, а зад чувалите се крият неадренталци с лъкове и прашки. Как е възмижно да продължавате с този сатанински театър "война", и глухия и слепия вече знаят, че това е сатанинска постановка за ограбване на хората. Ако това беше истинска война, тя щеше да приключи за 1 седмица макс, а не да се води с ръждясалите пушки от втората световна. Путинчо и Зеленски лапкат от една копанка и стриктно слушкат и изпълняват ролите си.
70
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
лъжите на украинците нямат край
69
0
 
4
 
! Отговори
Памперса на Медведев преди 1 година
са установили. Той е бойно отровно вещество.
68
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това са чувалите на украинците бре от пропаганда са ви залепнали очите още преди година когато я завзеха показаха на всички блокове бандеровците бяха сложили картечни гнезда голям калибър
67
4
 
7
 
! Отговори
105 години преди 1 година
руснаците иззнасят революция по света, демек комунистически глупости. Украинците не са фенове на комунистическите глупости. Българите не са фенове на комунистическите глупости
66
4
 
4
 
! Отговори
Големи са мозъци, преди 1 година
както когато копаха радиоактивни окопи в Чернобилската АЕЦ. Въобще не се съмнявам, че украинците ще ги прогонят. Толкова са елементарни руснаците, чудя се как ходят изправени.
65
7
 
2
 
! Отговори
Гepманистaн Убepалec преди 1 година
Целта на вайеная апирация беше да се открадне каквото може, каквото не може да се унищожи, каквото не може да се унищожи да се направи невъзможно да се изнася. По всичко личи че московитите няма да могат да задържат централата и следователно ще се опитат да я разрушат с което да намалят ресурсите които украйна би могла да изнася в бъдеще - електро енергия от централата и селскостопанска продукция от земите в широк радиус. Рассийская фидирация е държава терорист и крадец.
64
3
 
3
 
! Отговори
Шамил Басаев преди 1 година
Завалиите ! Да бягат , докато могат оттам , че иначе всички ще отидат на концерта на Кобзон.
63
1
 
6
 
! Отговори
Бай Иван преди 1 година
Как няма, като хохлите целят да го взривят и да вкарат света в ново ядрено замърсяване ;)!!!
62
2
 
8
 
! Отговори
подводногмуркане преди 1 година
Лъскачите на кожляци не спят,лъскат та лъскат!Та в таз АЕЦ укрите и янките са правили опити с ядрено гориво дето сега искат да ни набутат!Второ-има голямо количество отработено гориво,което в Русия по нова технология ще изгаря до край!Новата технология към която и Китай се движи ще реши енергийния глад.А къге тук е деменцията от фашингтон?Слушайте Вова на Червения площад!В Лондон тренировки за ПОСЕЙДОНА!
61
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Киев да изчезва , и всичко се оправя !
60
2
 
10
 
! Отговори
Тва мине са немине и преди 1 година
пак се почва с квиченето. Нали комисия имаше там, и седяха доста време. Някой ги обстрелваше, не можаха да определят кой точно, но РФ трябвало да спре обстрела на централата задължително. По същата логика, се опитват да убедят, че РФ си взриви "северен поток" и кримския мост... стига глупости.
59
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украинските психопати под предводителство на националния предател Зеленски тия дни пак са взривили няколко дрона-бомби в сградите на електроцентралата. Отчаяно се опитват да създадат атомна катастрофа и да разширят конфликтал А евтината пропагандна вувузела днесбеге още не могат и не могат да разберат кой обстрелва електроцентралата.
58
2
 
8
 
! Отговори
0808 преди 1 година
1 час назад, источник: РИА НовостиРоссийские штурмовики овладели четырьмя кварталами в АртемовскеМОСКВА, 27 апр РИА Новости. Штурмовые отряды овладели четырьмя кварталами в Артемовске, общие потери украинской армии за сутки на Донецком направлении составили более 400 военнослужащих и наемников, сообщило Минобороны России.
57
5
 
11
 
! Отговори
Тия прекаляват! преди 1 година
Руснаците направили ПВО точки срещу дроновете на укропитеците и типично по английски следва жалба че не могло така да се пази!
56
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тъкмо на украинците ще им е по-лесно да ги напръскат със зарин!
55
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Идеалист Русия е алтернативата на подивелия Запад! ----------- и ти саможертвено продължаваш да живееш извън русия :))))) Аве как може да се родиш толкоз ***, та чак вдлъбнат ве :)
54
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 52 - "Спасява ги единствено здравия разум на американците, които възпират Украйна" Мъкааа ,мъка ,колко промити мозъци има ......
53
12
 
6
 
! Отговори
do 55 Идеалист преди 1 година
Наистина ли Русия ви е алтернатива?! Тая дивa държава, в която никой не иска да стъпи. Включително и най-отявлените русофили. Народе, вие съсвем не сте на себе си ако действително ги мислите тези работи.
52
6
 
10
 
! Отговори
Идеалист преди 1 година
До Гepманистaн УбepалecРусия е алтернативата на подивелия Запад!