Русия шпионира ли повече или Западът просто става по-добър в залавянето на шпионите?

Нито един руски нелегален не е бил публично разобличен на Запад от 2011 г
28 апр 2023 21:35, Нели Христова
60
Русия шпионира ли повече или Западът просто става по-добър в залавянето на шпионите?
Снимка: Pixabay/Lenzatic

Откакто Русия започна своята пълномащабна война в Украйна миналия февруари, едва ли минава седмица без новини за разкрити руски шпиони, агенти или информатори някъде по света.

Охранител на британското посолство в Берлин, осъден на 13 години затвор. Предполагаема къртица в германското разузнаване, заподозряна в предаване на информация на Москва. Девет души, арестувани в Полша, обвинени в проследяване на доставки на оръжие за Украйна и планиране на саботаж.

Само миналата седмица властите на САЩ повдигнаха обвинителен акт срещу четирима американски граждани и трима руснаци, обвинени в провеждането на "многогодишна чуждестранна кампания за злонамерено влияние в Съединените щати" от името на руското разузнаване. Списъкът продължава и продължава.

Може би най-впечатляващото е арестуването на няколко предполагаеми "нелегални" – дълбоко прикрити елитни руски шпиони, обучени да приемат чужда самоличност, за да се внедряват в западните общества и да крадат тайни.

Нито един руски нелегален не е бил публично разобличен на запад от 2011 г. насам, но през изминалата година излязоха наяве седем случая – включващи Норвегия, Бразилия, Холандия, Словения и Гърция.

Взети заедно, арестите повдигат въпроса:

Русия шпионира ли повече или Западът просто става по-добър в залавянето на руски шпиони?

Част от отговора несъмнено може да се намери в намаляващите възможности на Русия за традиционно шпиониране. През първите три месеца на войната в Украйна, според преброяване на Центъра за стратегически и международни изследвания, повече от 450 дипломати са били изгонени от руските посолства, повечето от които от Европа.

Повечето от експулсираните са хора, за които приемните страни смятат, че са служители на разузнаването, работещи под дипломатическо прикритие. СВР, руската служба за външно разузнаване, и нейната военна разузнавателна агенция ГРУ, изпращат свои служители в чужбина под дипломатическо прикритие и се смята, че кръгът от експулсирания значително е възпрепятствал възможностите на Русия за събиране на разузнавателна информация.

"Времето след войната, с всички изгонвания, беше съдбоносно време за руската разузнавателна система. Те се опитаха да го заменят с различни неща", казва служител на европейското разузнаване, цитиран от The Guardian.

Въпреки всички неотдавнашни успехи в залавянето на руски шпиони през изминалата година, професионалистите от западното разузнаване казват, че Русия все още представлява по-голяма разузнавателна заплаха от всяка друга страна.

"Вярвам, че китайците се интересуват най-вече от икономически въпроси, но за руснаците това е и политическо, относно ЕС и НАТО", казва Янез Стушек, който беше директор на главната разузнавателна агенция на Словения до юни миналата година.

Христо Грозев, разследващ журналист от Bellingcat, каза, че шефовете на руските шпиони са променили начина, по който работят от началото на войната.

"Те загубиха толкова много от капацитета, който имаха с шпиони под дипломатическо прикритие", обяснява Грозев, чиито разследвания разкриха множество руски агенти чрез комбиниране на информация от отворен източник с данни, достъпни за закупуване на руския черен пазар. "Краткосрочните оперативни служители, които са използвали от звено 29155, също се считат за изгорели."

Западните разузнавателни агенции смятат, че звено 29155, за което за първи път беше съобщено през 2019 г. от New York Times, е било строго секретно звено на ГРУ, натоварено с мръсната работа на саботажи и опити за убийства в цяла Европа, включително опити за отравяне с нервнопаралитичното вещество новичок.

Въпреки това, при грандиозен провал на основните оперативни процедури за сигурност, се оказа, че ГРУ предоставя на 29 155 оперативни работници паспорти, издадени в една и съща московска паспортна служба и с тясно свързани серийни номера, което прави възможно за разузнавателните агенции и журналистически екипи като Bellingcat, за да идентифицира много от оперативните работници и да ги направи оперативно безполезни.

Комбинацията от загубата на шпионите под дипломатическо прикритие и края на 29155 г. е накарала Русия да се обърне повече към своите дългогодишни нелегални лица, каза Грозев. "Те трябваше да активират спящи агенти и когато го направите, рискувате много повече те да бъдат разкрити."

Други спекулират, че може да има нещо повече в играта. Джон Сифър, бивш заместник-директор на операциите на ЦРУ в Русия смята, че скорошното откриване на "нелегални" вероятно се дължи на това, че някой в Русия е предал информация на САЩ или друга западна разузнавателна служба.

"За контраразузнавателните служби е почти невъзможно да разкрият "нелегални", освен някои от тези нелегални от ГРУ, които изглежда са имали поредни номера на паспорта. Почти винаги е човешки източник", обяснява Сифър.

Въпреки това, в един свят на биометрични данни и компютъризирани регистри за раждане и смърт, проследяването на "нелегални" е станало малко по-лесно, както показаха Грозев и Bellingcat. Въпреки че нелегалните се обучават индивидуално, подобно връзките в "легендите", използвани за техните предистории или други оперативни странности, могат да улеснят залавянето на един, за да предоставя услуги на други.

Високопоставен гръцки служител заяви, че страната е разкрила предполагаем руски "нелегален", който е живял в Атина, управлявал е магазин за плетива и е твърдял, че е мексиканско-гръцка фотографка на име Мария Цала чрез дълги часове на ръчна проверка на документи, след като е получил сигнал след арест на друга предполагаема незаконна двойка в Словения.

"Казаха ни, че един от нелегалните, арестувани в Словения, твърди, че е роден в Гърция, така че започнахме да преглеждаме регистрите за раждане и да търсим потенциално подправени свидетелства за раждане", обяснява служителят.

Претърсването открило фалшив акт за раждане на името на Мария Цала, казва служителят, и това накарало гръцките власти да разкрият измамата.

Каквато и да е истината зад начина, по който са били разкрити, най-малко четирима предполагаеми "нелегални" – двама, за които се смята, че са от ГРУ и двама от СВР – сега са задържани на запад. Те биха могли да бъдат използвани при размяна за западняци, затворени в Русия, като Пол Уилън, американец, осъден за шпионаж, и наскоро арестувания кореспондент на Wall Street Journal Еван Гершкович. Някои определиха арестуването на Гершкович като "вземане на заложници", целящо да увеличи шансовете на Русия да върне своите разкрити шпиони у дома.

Трудно е да се прецени дали неотдавнашното обследване е унищожило руската нелегална мрежа или е само върхът на айсберга, но Грозев каза, че смята, че разкритията може да са само началото, твърдейки, че вече е надушил други нелегални.

"Чувствам се като в заешка дупка, откривайки все повече и повече неща на места, където не съм мислил, че ще намеря нещо", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
7
 
7
 
! Отговори
Цирк дьо Кремл преди 11 месеца
А русия някога спирала ли е да шпионира и разпространява лъжи и пропаганда? Аз си пазя официалната статия за Чернобил от руски вестник от 1986г, в нея същите безмислици дърдорят - Чернобил не бил опасен, запада разпространявал "провокации", техните "факти" били "фейкове", и т.н.Ако не вервате - потърсете в гугъл вестникарските архиви. Нищо не се е променило, русия е пълна с алтернативни истини и до днес. Само че се сблъскаха с реалността като украинците не ги посрещнаха с цветя.
42
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Западът просто става по-добър в залавянето в "арестуването на няколко предполагаеми..." - типичното хайли лайкли, с което започва всеки фейк и инсинуация на запдната пропаганда. От години се занимават с незаконно експулсиране на дипломати, лов на богати руснаци или руски IT специалисти, които после набеждават за престъпления. На базата на своите престъпни действия вдигат информационна пушилка и пропагандни кампании.
41
1
 
4
 
! Отговори
Калбо преди 11 месеца
Няма как да кажеш кой шпионира повече или по-малко ако кажем че западът да вземем всички западни страни включително сащ ще излезе че те повече шпионират отколкото русия защото русия е само една а запада съм много държави и техните агенти са много повече а съединените щати всички знаете че те дори шпионира президенти знаете с подслушването на канцлера на германия ангела меркел от сащОт туй повече какво да ви кажа всичко това е ш***** история
40
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Тия саттии са за хора които нямат живот
39
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Таргет ли имате за такива статии, или ви плащат повече
38
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Курица не птица. И какво ти помогнаха тия глупости ?
37
2
 
3
 
! Отговори
Курица не птица преди 11 месеца
Русия/СССР не шпионира; от там изпращат разузнавачи. Лоши американци/западняци шпионират и се опитват (безуспешно) да навредят, но дори децата в Русия/СССР знаят как се ловят шпиони. Но понякога се случват предателства, защото врагът никога не спи и съблазнява русский человек с лъжливи западни ценности. Понякога дори цели групи становятся предатели, как например Болгария предала свои двойни/тройни асвабадители. Но: тов. Копейкин останал верен, и тов. Малинов, и тов. Радев и другие товарищи.
36
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Анонимен 48. Той "запада" не шпионира. Само Русия шпионира. Детски акъл.
35
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Просто западът се отнасяше със снизхождение към руската шпиономания, защото не виждаше реална заплаха. Едва след вероломното нападение на Русия в Украйна западът изтрезня от махмурлука по отношение истинските намерения на Русия.
34
3
 
1
 
! Отговори
Любен Каравелов преди 1 година
Агент един път - агент докрай. То е като да са те дункали одзат и да разправяш че си 100% мъж
33
4
 
5
 
! Отговори
Офффф преди 1 година
Или просто си пишете глупусти и очаквате някой да ви вярва и обсъжда написаната от вас измислица.
32
10
 
8
 
! Отговори
A.C.A.B преди 1 година
Русия винаги шпионира и следи. Затова никой не ги харесва
31
4
 
6
 
! Отговори
(-_-) преди 1 година
САЩ шпионират яко. Всяка транзакция се следи. Аз за това мисля да си обърна парите в рубли.
30
3
 
11
 
! Отговори
(-_-) преди 1 година
Всички шпионират, ама тия простотии клонят към лов на вещици.
29
4
 
12
 
! Отговори
АНГЕЛ преди 1 година
САЩ шпионират най-много , особенно ЕС и на всичкото отгоре на техните шпиони не биват залавяни а им се козирува !
28
4
 
7
 
! Отговори
Умираща раса преди 1 година
До Ученият Европоидната раса ли ? Пълни градове с африканците ,арабелите, индуси ....
27
2
 
2
 
! Отговори
Милчо преди 1 година
До Ученият < Да, Господине. Точно така, Господине!
26
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всяка втора статия против Русия. У нас няма проблеми. Ние живеем в комунизма и сме презадоволени...
25
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Карбовски: Не е необходимо да ме залавят...
24
4
 
3
 
! Отговори
mmhm преди 1 година
Ние сме най-добрите в залавянето на тези шпиони. Руските шпиони сами се губят из гъстата гора от ***.