Зеленски в Хага: Путин трябва да бъде изправен пред съда

През март МНС издаде заповед за арест на руския президент
4 май 2023 14:53, Елка Василева
123
Зеленски в Хага: Путин трябва да бъде изправен пред съда
Снимка: архив, БГНЕС

Руският президент Владимир Путин трябва да бъде изправен пред съда заради неговата война в Украйна, заяви днес украинският президент Володимир Зеленски по време на своето посещение в Хага, където се намира Международният наказателен съд (МНС), предаде Ройтерс.

Още по темата
През март съдът издаде заповед за арест на руския президент Владимир Путин по обвинения в депортиране на деца от Украйна и Европейската комисия заяви, че в Хага ще бъде създаден още един международен център за преследване на престъпната агресия в Украйна.

"Всички ние искаме да видим тук в Хага друг Владимир, този, който заслужава да бъде наказан за престъпните си действия тук, в столицата на международното право", заяви Зеленски в своята реч, визирайки Путин. "Сигурен съм, че това ще се случи, когато спечелим", каза още той и добави: "Всеки, който предизвиква война, трябва да бъде изправен пред правосъдието", допълва той.

Русия, която не членува в МНС и отхвърля неговата юрисдикция, отрича да е извършила зверства по време на конфликта си с Украйна, който тя нарича "специална операция за демилитаризиране на своята съседка".

МНС каза, че посещението на Зеленски е продължило по-малко от час, но не даде подробности какви теми са били обсъдени.

На излизане Зеленски, облечен в характерните за него дрехи в цвят каки, помаха на украинско семейство, застанало пред сградата на МНС и скандиращо "Слава на Украйна". Очаква се украинският президент, който е на първото си официално посещение в страната, да произнесе реч в Хага, озаглавена "Няма мир без справедливост за Украйна".

След началото на руската инвазия през 2022 г. украинският лидер посети няколко чуждестранни столици, включително Лондон, Париж и Вашингтон. Нидерландия е силен поддръжник на Украйна и миналия февруари нидерландският премиер Марк Рюте заяви, че не изключва каквато и да било военна подкрепа за Киев, стига тя да не въвлече НАТО в конфликт с Русия.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен миналия февруари заяви, че в Хага ще бъде създаден международен център за преследване на престъпната агресия в Украйна. МНС може да преследва геноцид в Украйна, но няма юрисдикция по обвиненията в престъпна агресия от страна на Русия там, посочва Ройтерс. ООН дефинира престъпната агресия като "инвазия или атака от страна на въоръжените сили на държава (на) територията на друга държава, или каквато и да било военна окупация".
(БТА, Владимир Арангелов)
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сигурное напудрил нос с амстердамско бяло, Нидерландия е хъб за дрога в Европа.
25
17
 
3
 
! Отговори
... преди 1 година
Руски таракани се пишат "българи"? Перверзията и цинизмът е характерен за тях! Всеки знае , кой е военно-престъникът! Казват му Бункерният Карлик! Много има да плаща държава, в която ръкопляскат на един престъпник! Да се готвят за нова мобилизация на "пушечно" месо!
24
1
 
23
 
! Отговори
9 преди 1 година
А че неговите хора се криеха в жилищни сгради и изполваха цивилни за щит!? А че бомбят цивилни в Донбас и околията!? Или то не се брои?
23
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вие сте изкуствена нация Зелен, да ги обричаш на гибел урките на гибел не ти прави чест :)))
22
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мисията на този юдак е да затрие украинците и за съжаление се справя много добре. Служител на годината, за задокенския обор.
21
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А кой крещеше фанатично,че руснаците са животни и като такива трябва да стоят завинаги в кални и тъмни мазета без ток,вода,храна и въздух? Сега като ти дойдоха ордите със големи зелени човечища до нежното дупе почна да плачкаш колко лошо е.Що така ?Ами естествено че ще загубите бе при конфликт те са 4 пъти повече от вас имат цял континент ресурси и една огромна купчина оръжие. А ти бръмчиш като просякиня да молиш за оръжия щото и тва си нямате ама иначе сте велики и големи.Тaпak.
20
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Девет години като убивахте хора, деца и цивилни , а ти прибираше пари, хубаво ли ти беше? Първо теб и приближените ти трябва да осъдят за убийствата на цивилни и да осъдят и тези, които създадоха нацистките формирования в Украйна, които наложиха терора и насилието над населението.
19
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кой си ти бре бако,че да се месиш на всякъде и във всичко бре Муше.??Рано или късно,теб точно Украинците е те пречукат теб!!
18
2
 
24
 
! Отговори
Кадия преди 1 година
Брътвеж на наркоман и ***, победителите не ги съдят бе гламав това е закон а, ти си главния виновник за този батак!
17
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Наркоса пак е на черешата!
16
6
 
15
 
! Отговори
Историк професор преди 1 година
Българите искат да видят Зеленски в килията на Милошевич
15
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А с контраблицът на Зеля какво става?
14
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За вандалският акт с дрончетата на Кремъл укрите ще понесат жестоко наказание.Оказва се че били пуснати от покрайнините на Москва от зомбирани бандеровци партизани.Но главният виновник за всичко и най вече за страданията на украинският народ е Зеленото джудже клоун.
13
6
 
16
 
! Отговори
зеления преди 1 година
няма ли да бъде съден за подклаждане на война?!
12
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щеше да е шоу да арестуват Наркомански.
11
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Прави ли ви впечатление, че откакто украинските шпиони атакуваха Кремъл с дронове, тоя се изнесе от Украйна като *** из *** и не смее да се прибере обратно :) Знае, че руските ракети нямат търпение да се върне в Киев тоя мpъceн и вмирисан наркоман!
10
17
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако този съд беше обективен, а не нангло-хамерикански инструмент щеше да арестува Зеленски за престъпления срещу собствения си народ.
9
17
 
28
 
! Отговори
Народе? преди 1 година
Истинският виновник за всичко което се случва е зеленото бесновато куче погубило и погубващо невинни животи и руснаци и украинци в тази война заради интересите на англосаксонската сатана целящ избиване на всички православни християни!Зеленски теб ще те съди Стпашният Божи Съд!Спри се и се смири чудовище бясно защото в ада ще гориш!
8
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И ти за там мен, Хага те чака и тебе :)))
7
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЮАР отсвири тази измислен съд, само и само господин Путин да посети страната.