Белият дом: Русия е отговорна за "Нова Каховка"

Окупаторите били силно обезпокоени ВСУ да не форсира Днепър
8 юни 2023 10:35, Стела Стоянова
213
Белият дом: Русия е отговорна за "Нова Каховка"
Снимка БГНЕС

Белият дом смята Русия за отговорна за разрушаването на Каховската водноелектрическа централа, тъй като тя се е намирала под контрола на руските сили. Това заяви говорителят на Белия дом Карин Жан-Пиер на брифинг.

Жан-Пиер отбеляза, че САЩ все още събират информация за случилото се, но отговорността при всички случаи е на Русия, чиито войски по принцип не би трябвало да се намират на украинска територия.

"Този язовир е бил под руски контрол и те са отговорни за разрушенията, причинени от тази война. И ние ще направим всичко възможно, за да подкрепим народа на Украйна в този труден момент", заяви говорителят.

Жан-Пиер подчерта, че тази трагедия никога нямаше да се случи, ако Русия не беше организирала пълномащабно нахлуване в Украйна.

Още по темата

Американският институт за изследване на войната заяви, че руската страна е имала ясни мотиви за взривяването на Каховската водноелектрическа централа. Непосредствено преди инцидента окупаторите са били силно обезпокоени от възможността ВСУ да форсира Днепър.

На втория ден от мащабното наводнение започват да постъпват първите информации за смъртните случаи, причинени от разлива на реката. До момента са известни три смъртни случая в окупирания град Олешки, където руснаците напълно саботират евакуационните и спасителните работи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


213
Още по темата: Белият домНова Каховка
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
110
2
 
5
 
! Отговори
Joint statement преди 10 месеца
На Бойко и КирУ: Путин е отговорен!!
109
11
 
2
 
! Отговори
Сапьор преди 10 месеца
Само на най-задръстените рублояди не им е известно, че такава стена не може да бъде срината с ракета! Това е стена, взривена отвътре, с тонове тротил, разположени на точно определени места! Най-лесно ще се познае, дали Кремъл я е взривил, от това, дали ще поканят международна независима експертиза ! Естествено, че руснаците няма да позволят такава! Така че , всички въпросителни отпадат!
108
0
 
4
 
! Отговори
До 121 преди 10 месеца
И Зимята е плоска също!
107
1
 
13
 
! Отговори
Разбира си преди 10 месеца
Русия воява сама срещу себе си! Сама взривява газопроводите си, АЕЦА си, язовира си, моста си, сама обстрелва гражданите си в Белгород и Донецк! И Путин сам си праща дронове над Кремъл!
106
13
 
0
 
! Отговори
Rashist преди 10 месеца
Рус-наците имат табиет да убиват, разрушават, деморализират - и това идва от генетичния им материал и некачествен алкохол.
105
1
 
6
 
! Отговори
Верно ли бе? преди 10 месеца
Русия сама обстрелва АЕЦа си!>>>>Русия сама взривява Язовира си!>>>>Русия сама взривява газопровода си!>>>>Русия сама обстрелва тръбата си с амоняк!>>>>Русия сама обстрелва Кремъл с дронове!Т
104
0
 
8
 
! Отговори
Ми то пресата преди 10 месеца
На Запад, пише че Русия обстрелва град Донецк! Там живеят вече руски гпаждани с руски паспорти, но тези граждани самата Русия си ги убива!! Не са украинците!
103
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Именно тук по форумите преди около десет дни един човек беше видял че при Силистра Бг предава на украинците Надуваеми Лодки което много ме учуди защо са им. Чак сега разбирам че лодките са им трябвали за предварително замисления сценарийй Нова Каховка.
102
0
 
6
 
! Отговори
Ъ преди 10 месеца
До Следвайки логикатаРестрикциите спрямо Германия и останалите победени страни след края на ПСВ и всеобщата криза на капитализма родиха появата на фашизирани диктатори в Италия, Испания и Германия. Слабата западна дипломация и недалновидна политика позволиха на Хитлер да пристъпи към военни действия, довели до световна катастрофа.
101
2
 
12
 
! Отговори
Има запис на преди 10 месеца
Буданов през Декември че Украйна обстрелва стината на язовира и ще продължи! Има и запис на Байдън, че СП 2 ще бъде спрян на всяка цена!!Само глухите и слепите, могат при камопризнание да продължават да обвиняват друг!
100
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Когато и България се разпадне Посолството и Правителството на САЩ ще са виновни защото и България както и Украйна са под техен контрол.
99
2
 
9
 
! Отговори
Факт преди 10 месеца
Украйна се готвеше да взриви Каховка когато Херсон беше в руски ръце. Възможно е руснаците да са го направили по обратната причина. Но е възможно и друго-укрите да са гръмнали стената за свои цели. Не е като да не са го правили и преди. Все тая-важното е войната да продължава, до последния укровойник.
98
1
 
5
 
! Отговори
Ton преди 10 месеца
Русия сама се обстрелва ,Украйна с никой не воюва,оставете ги руснаците да се избият , после си върнете земите!
97
3
 
10
 
! Отговори
По тази логика преди 10 месеца
Когато Украйна загуби войната и ке разпадне, САЩ ще са отговорни, защото правитилството в Украйна е под техен контрол!
96
13
 
2
 
! Отговори
Следвайки логиката преди 10 месеца
Е видно, че другарите русофили са готови да завържат какъв ли не безсмислен исторически спор само за да отвлекат вниманието от окаяното положение на руснаците. Браво! Браво! Браво!
95
0
 
11
 
! Отговори
Ха ха ха преди 10 месеца
Русия сама обстрелва АЕЦа си!>>>>Русия сама взривява Язовира си!>>>>Русия сама взривява газопровода си!>>>>Русия сама обстрелва тръбата си с амоняк!>>>>Русия сама обстрелва Кремъл с дронове!Т
94
0
 
11
 
! Отговори
Полковник преди 10 месеца
Офанзивата замръзна затова няма новини.Не се чудете че не се говори за нея просто няма да има такава.Неопитни са новите мобилизирани бандеровци и ще им трябват поне няколко години за подготовка за офанзива.В момента руснаците усещат слабоста на укрите и готвят тяхна офанзива за да откъснат Украйна от Черно море и край на търговията за укрите.
93
3
 
0
 
! Отговори
До IQ 3.14 преди 10 месеца
Значи Хитлер никак не е бил анти-комунист и не е казвал в речите си, че най-големия му враг са комунистите?! Бих се засмял, но положението е трагично.
92
3
 
0
 
! Отговори
didid преди 10 месеца
До Анонимен 95Смешник. Няма опорки, не може да измисли какво да пише, но чукча все пак писател. Пише та се къса. И после бяга - чукча не искал да пише това...
91
0
 
5
 
! Отговори
Нема нужда от съдебн преди 10 месеца
И реформи и свалане на именитет! От днес натотък в ЕС винаги Путин ще е отговорен за ВСЯКО престъпление!