Взаимни обвинения: Украйна или Русия стреля по спасители в Херсон?

И Москва, и Киев се обвиняват взаимно за пробива на Нова Каховка
Обновена: 8 юни 2023 15:47 | 8 юни 2023 15:47, Нели Христова
62
Взаимни обвинения: Украйна или Русия стреля по спасители в Херсон?
Снимка: БГНЕС

Русия продължава да обстрелва контролираните от Украйна части на Херсонска област, докато спасителните екипи се опитват да евакуират хората от наводненията, съобщават местни украински власти.

"През изминалия ден врагът извърши 34 атаки в региона... включително една артилерийска атака срещу град Херсон", се казва в публикация в Telegram на областната военна администрация на Херсон в четвъртък. "Няма цивилни жертви или наранявания в резултат на обстрела."

Атаката идва след срутването на язовир Нова Каховка и водноелектрическа централа рано във вторник, което предизвика масови евакуации, наводнения и опасения за мащабна екологична катастрофа в Южна Украйна.

И Москва, и Киев се обвиняват взаимно за пробива.

Според украински служители в Telegram, "20 населени места са наводнени в освободените територии. Под вода са 2629 жилищни сгради, а през вчерашния ден бяха наводнени още 971 жилища".

"Въпреки изключителната опасност и постоянния руски обстрел, евакуациите от наводнения район продължават
. Към 6 сутринта местно време 1999 души са напуснали опасната зона. Повечето хора бяха евакуирани от микрорайон Корабел в град Херсон", казаха украински власти.

Украинската полиция написа в Telegram, че "патрулира по наводнените улици на областния център, села и градове, за да предотврати грабежи и да идентифицира онези граждани, които може да са останали блокирани.".

Президентът Володимир Зеленски, който посети наводнените райони, също потвърди, че руснаците стрелят по спасителните екипи.

"Когато нашите сили се опитват да измъкнат жителите, окупаторите стрелят по тях от разстояние", каза той пред германското издание Bild.

Доброволец, участващ в спасителните операции в Херсон, каза пред CNN, че спасителите са изправени пред руски обстрел, докато регионалната военна администрация на Украйна в Херсон каза, че Русия обстрелва територия, която все още е под неин контрол.

 

Междувременно Кремъл отправи подобни обвинения срещу Киев.

Окупираните части на Херсонска област са обстрелвани от Украйна, докато спасителните екипи се опитват да помогнат на хората от наводнените райони след срутването на язовир Нова Каховка, твърдят руски официални лица.

По време на конферентен разговор с журналисти, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков продължи да хвали спасителите в окупираните от Русия райони, които според него работят под "продължаващия обстрел от Украйна и това затруднява спасителната работа".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
0
 
! Отговори
Ай стига преди 10 месеца
Украинците първо пращат спасителни екипи и след това си ги обстрелват.
47
1
 
5
 
! Отговори
Ай стига бе преди 10 месеца
"регионалната военна администрация на Украйна в Херсон каза, че Русия обстрелва територия, която все още е под неин контрол." Значи руснаците се самообстрелват???Алоууу съвсем за боядисани врабчета ни взехте. Айде спрете с тази *** пропаганда , Никой не ви вярва вече.
46
0
 
8
 
! Отговори
Абе преди 10 месеца
Всички мъртви животни и риби, дизелово горива, отходни води, химически отпадъци и противопехотни мини, Днепър ше ги завлече в Черно море. Нещо не се чува българското или румънското правителство да бие камбаната.
45
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Не е контра настъпление а е контра наводнение.
44
2
 
5
 
! Отговори
Чичо Чо преди 10 месеца
Няма значение.Двете държави да си се разбират.Краварите не трябваше да се намесват там ,спора си е на руско-украински земи.В Ирак и Либия някой застъпи ли се за погубените от краварите държави.В Югославия също.Който не е с нас и не мисли като нас е враг и трябва да бъде унищожен,така разсъждават в Белия Дом.
43
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тези в Кремля кат се съберат и сами се кефят на себе си след толкова лъжи и пак има безмозъчни кхмери дето вярват .
42
4
 
1
 
! Отговори
ало ало преди 10 месеца
днес още 30 танка станали скрап! контраофанзивата май ще е с лъкове и стрели от замбия!
41
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Контранастъплението сега трябва да е с лодки. А Европа и Америка им дадоха танкове на украинците.
40
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Защо няма нито дума за украинското контранастъпление? Вече 3-ти ден се бият и такъв бой не е ял и Наполеон при Ватерло. Те си мислеха, че руснаците ще бягат през глава, като при Харков, но уцелиха греда този път.
39
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Монополът на Московия трябва да се разбие. Не може един регион с ненормален диктатор да въвлече цялата Руска Федерация в такъв конфликт.
38
3
 
7
 
! Отговори
До 36 преди 10 месеца
То и Украйна никога не е нападала цивилни граждани в Донбас и никога не е убивала деца там и никога не е изгаряла живи хора в Одеса през 2014г включително и българи ! И никога не е бомбандирала Донецк и защо не отидеш там и да кажеш всичко това на майките на разтреляните деца от Алеята на ангелите в Донецк ?
37
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Те така украинците преди 90 години 3 милиона украинци се самоубиха чрез глад и обвиниха за това Москва. Както сега с язовира. Все Москва виновна
36
3
 
5
 
! Отговори
изместваме новината преди 10 месеца
НЯКОИ правят опит да отклонят внимието от въпроса - ЗАЩО УКРАЙНА ПРЕДИЗВИКА БЕДСТВИЕТО?
35
6
 
3
 
! Отговори
СПОРЕД статията преди 10 месеца
която е 100% пропаганда- на принципа крадеца вика крадеца, Виновната е Украйна - то повече от ясно!
34
4
 
4
 
! Отговори
Рибентроп-Молотов преди 10 месеца
Не си прав за Украйна че не съществува. Всъщност Русия е измислена псевдо държавата след разпада на СССР - това е Московия. Московия е малка част от Руската Федерация, а има претенции че говори за всички народи в нея. Така че Украйна е в правото си да направи референдум за независимост в областите на Белгород, Курск и Брянск. Московия няма исторически прецедент да претендира за контрол на тези земи.
33
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен, Русия няма как да "нападне" Украйна, по простата причината, че самата Украйна е руска територия с руско население, де факто водят гражданска война на собствена територия, тази война не беше желана , но запада я подготвяше, справка: всички съоръжения и въоръжения, които бяха насочени срещу Русия и десет годишния терор над руското население!
32
7
 
7
 
! Отговори
КуКлус преди 10 месеца
Зеленски не се свени пред нищо ! Задачата му е съвсем ясна ! Война в Украйна и никакъв мир !
31
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Русия никога не е нападала Украйна. Това са извънземните преоблечени като руски войници. Сигурно те са взривили язовира.
30
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
НЯМА ЗАРАДИ КОЖАТА И КЕФА НА ЗЕЛЕНСКИ ДА УНИЩОЖАВАТЕ ХОРАТА ТАМ, СТИГА!
29
6
 
7
 
! Отговори
Пижо преди 10 месеца
Като се има предвид, че Украйна съобщи за взрива минути ПРЕДИ самия взрив, става ясно кой го е извършил. Защо й е на Русия да взривява собствения си ВЕЦ и да наводнява собствените си села?! Това там са руски села с руско население! Поредната нацистка проява на Украйна!