Взаимни обвинения: Украйна или Русия стреля по спасители в Херсон?

И Москва, и Киев се обвиняват взаимно за пробива на Нова Каховка
Обновена: 8 юни 2023 15:47 | 8 юни 2023 15:47, Нели Христова
62
Взаимни обвинения: Украйна или Русия стреля по спасители в Херсон?
Снимка: БГНЕС

Русия продължава да обстрелва контролираните от Украйна части на Херсонска област, докато спасителните екипи се опитват да евакуират хората от наводненията, съобщават местни украински власти.

"През изминалия ден врагът извърши 34 атаки в региона... включително една артилерийска атака срещу град Херсон", се казва в публикация в Telegram на областната военна администрация на Херсон в четвъртък. "Няма цивилни жертви или наранявания в резултат на обстрела."

Атаката идва след срутването на язовир Нова Каховка и водноелектрическа централа рано във вторник, което предизвика масови евакуации, наводнения и опасения за мащабна екологична катастрофа в Южна Украйна.

И Москва, и Киев се обвиняват взаимно за пробива.

Според украински служители в Telegram, "20 населени места са наводнени в освободените територии. Под вода са 2629 жилищни сгради, а през вчерашния ден бяха наводнени още 971 жилища".

"Въпреки изключителната опасност и постоянния руски обстрел, евакуациите от наводнения район продължават
. Към 6 сутринта местно време 1999 души са напуснали опасната зона. Повечето хора бяха евакуирани от микрорайон Корабел в град Херсон", казаха украински власти.

Украинската полиция написа в Telegram, че "патрулира по наводнените улици на областния център, села и градове, за да предотврати грабежи и да идентифицира онези граждани, които може да са останали блокирани.".

Президентът Володимир Зеленски, който посети наводнените райони, също потвърди, че руснаците стрелят по спасителните екипи.

"Когато нашите сили се опитват да измъкнат жителите, окупаторите стрелят по тях от разстояние", каза той пред германското издание Bild.

Доброволец, участващ в спасителните операции в Херсон, каза пред CNN, че спасителите са изправени пред руски обстрел, докато регионалната военна администрация на Украйна в Херсон каза, че Русия обстрелва територия, която все още е под неин контрол.

 

Междувременно Кремъл отправи подобни обвинения срещу Киев.

Окупираните части на Херсонска област са обстрелвани от Украйна, докато спасителните екипи се опитват да помогнат на хората от наводнените райони след срутването на язовир Нова Каховка, твърдят руски официални лица.

По време на конферентен разговор с журналисти, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков продължи да хвали спасителите в окупираните от Русия райони, които според него работят под "продължаващия обстрел от Украйна и това затруднява спасителната работа".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тези които ни освободиха от комунизма ни поробиха
27
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
като се има предвид рашистанците какво са причинили през годините на украинците, гладомора например, изобщо не се съмнявам кой е взривил стената
26
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
раZбира се че са рашистите, те на черното казват бяло винаги
25
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
РУСНАЦИТЕ НЯМАТ НИКАКВА СМЕТКА ДА ВЗРИВЯВАТ ВОДАТА, ЗАЩОТО ТОЗИ БЕНТ ЗАХРАНВА С ВОДА ХОРАТА В РАЙОНА И РУСКИЯ КРИМ, НО РУСНАЦИТЕ СА НАПРЕДВАЛИ МОЩНО В БОЯ И СА ГО ГРЪМНАЛИ УКРИТЕ, ОТСТЪПВАЙКИ НАЗАД, ЗА ДА ВЪРНАТ РУСНАЦИТЕ НАЗАД КЪМ СУШАТА И УКРИТЕ ЗАЛЯХА 80 НАСЕЛЕНИ МЕСТА С ЦИВИЛНО НАСЕЛЕНИЕ, ЖИВОТНИ, ПРИРОДА, ПРОДУКЦИЯ!
24
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
УКРО-НАЦИСТИТЕ СА ТРЕНИРАЛИ УДАРИ ПО БЕНТА ОЩЕ ПРЕЗ 2022 ГОДИНА, КАКВО ДА СПОРЯТ ПОВЕЧЕ, СЛЕД КАТО Е ЯВНО, ЧЕ ТЕ СА ГО ВЗРИВИЛИ ИЛИ ТЕХНИТЕ МЕНТОРИ, УДАРИТЕ ПО БЕНТА БЯХА ДВА, ПЪРВО ЕДИН, А СЛЕД ВРЕМЕ ОЩЕ ЕДИН!
23
5
 
6
 
! Отговори
Мощно преди 10 месеца
Контранастъпление на украинската армия
22
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен"Тая всичката вода ще стигне до Черно море. Ще носи мини, машинно масло, животински трупове всякакви..." ..................., не само, "добрите" западни държави са превърнали в мръсно сметище зоната наблизо, включително и с радиоактивни вещества и ако водата попадне и там и разнесе всичко, познайте какво ще се случи, казаха, че засега водата не е стигнала до там! Защо тровят и си изхвърлят отпадъците в Украйна и се гаврят с тях, украинците да ги съберат и им ги върнат тези отпадъци!
21
2
 
3
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 10 месеца
За нашите плажове ми се плаче след няколко дни.
20
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тая всичката вода ще стигне до Черно море. Ще носи мини, машинно масло, животински трупове всякакви...
19
7
 
8
 
! Отговори
до 21 Коса преди 10 месеца
теория на конспирацията: украинците мелиха празни приказки месеци наред за контранастъпление, за което в крайна сметка се оказаха неподготвени. Обаче САЩ и "целия свят" си искат възвращаемост на инвестицията в Украйна и настояват тази офанзива да бъде проведена задължително. Под натиска Украйна измислят план да взривят бента и да го използват като извинение за несъстоялата се атака.
18
6
 
8
 
! Отговори
До redordead преди 10 месеца
В нета има всякакви филмчета. Можете да повярвате, гледайки ги, че има супермени и че Америка ще спаси Света, както и ВСВ е десантът в Нормандия. Във всякакви фантасмагории можете да повярвате,информирайки се от "нета", особено след наложеното информационно затъмнение, което е тотално от 2020 година насам.
17
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Дa нe излeзe тoя cъщия geтo gyмнa и ceвepнитe naтoци?
16
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
От тук няма и да го научим. Пропагандата не е журналистика. Дори новинарство не е.
15
8
 
8
 
! Отговори
Коса преди 10 месеца
С това наводнение пътят на украинската армия към Крим е отрязан за месец, да не казвам два. Да не говорим за щетите, които се нанасят на населението. Украинци това няма да го направят.
14
3
 
6
 
! Отговори
Алтернативни факти преди 10 месеца
До ФАКТ - то и украинския уж беше на страната на Русия, но? Провери си фактите.
13
8
 
13
 
! Отговори
ФАКТ преди 10 месеца
Хубавото е, че българският народ е на правилна страна-РУСИЯ. Народ, не ония 240 краварскии предатели, а НАРОДА !
12
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Значи всичко се случва в окупираните от рашистите територии, но украинците стреляли. Факта е, че ВЕЦ-а е под руски контрол повече от месеци, факт е, че те все още са там. Руските фашисти са взривили стената, а сега стрелят и по всичко живо. Не случайно еленовъда шойгу обяви, че контраофанзивата е прекъсната, защото е знаел предварително какво ще стане.
11
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Oбстрелва ли ВС на РФ контролираните от Украйна части на Херсонска област или укропските мини се взривяват, след като са се оказали под водата?
10
3
 
10
 
! Отговори
При положение, че преди 10 месеца
гражданите, които са вземали хуманитарна помощ от РФ биват репресирани от СБУ, не ми е особено трудно да предположа, кой по кого стреля.
9
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Нищо не се видя.Нещо изсвистя и падна на двадесетина метра вляво от лодката.Изглеждаше по-скоро като случаен изстрел отколкото специално обстрелване на конкретна цел. В нета има филмчета от укр страна:'руснаци обират наводнени къщи" от руска страна също има филмчета:'украйнци обират наводнени къщи" Това което мисля аз е че и войници на русия и войници на украйна използват случая за да гепят всичко което могат През ВСВ България е била нападната и от укри и от руснаци. Правили са абсолютно същото