България ще усеща дълго последиците от взривената "Каховка"

Това е сериозна ескалация на войната в Украйна
10 юни 2023 21:40, Стела Стоянова
227
България ще усеща дълго последиците от взривената "Каховка"
Снимка БГНЕС

Румъния и България като крайбрежни държави на Черно море ще усещат дълго последиците от взривяването на стената на язовир "Нова Каховка". Това прогнозира експертът по водите Франк Галан в интервю за австрийския вестник "Дер Щандарт", съобщава "Дойче веле".

Специалистът посочва, че язовирът е един от най-големите в Източна Европа. "Дори и да стане чудо и войната да приключи утре, последиците от скъсването на язовира ще бъдат усещани десетилетия наред", смята Галан. Той определя взрива на "Нова Каховка" като катастрофа с огромни хуманитарни, екологични и икономически последици.

Експертът предупреждава, че във водата плуват мини. Освен това морските екосистеми ще бъдат сериозно засегнати от катастрофата, казва Галан. Това се отнася най-вече за района около Крим, което засяга и руснаците, но и цяло Черно море, заявява специалистът пред австрийското издание.

"В град Херсон, на 60 км. надолу по течението на реката, където преди войната живеeха 300 000 жители, водното ниво продължава да се покачва. Скоро то ще достигне метър и половина, което ще има дългосрочни последици", казва експертът.

Скъсването на язовирната стена според него е сериозна ескалация на войната в Украйна. "Ако някой създаде хуманитарна и екологична катастрофа от подобен мащаб, на какво още е способен? Да атакува атомна електроцентрала ли?", пита Галан.

Още по темата

Норсар, норвежка група, която следи сеизмичните активности в Европа, съобщи, че експлозията е станала в 2:54 ч. украинско време на 6 юни. Това е първото независимо доказателство, че язовирната стена е била взривена, а не е рухнала в резултат от вътрешно напрежение и лошо управление, коментира американската обществено радио NPR. "Виждаме импулс от енергия, който е фокусиран. Това е типично за експлозия", обяснява Волкър Ойе, сеизмолог в Норсар.

"Войната се връща в Европа, а с нея и жестокостта на Втората световна война", казва Франк Галан. "От миналата есен знаем, че Русия се цели в елекроцентрали и електропреносната мрежа, както и в станции за питейна вода. Това са умишлени военни действия срещу цивилното население, намиращи се в пълно противоречие с Женевските конвенции от 1949 г. и допълнителните протоколи към тях от 1977 година." Пред "Дер Щандард" той подчертава, че чл. 15 от Конвенцията изрично забранява подобни атаки срещу язовири и атомни електроцентрали.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


227
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
137
3
 
1
 
! Отговори
Роко преди 10 месеца
Относно,, потоците ", даже САЩ признаха, че има украинско участие. Стига, разбира се, да не покриват собствените си ***! Замислете се, без да се влияете от всички фейкове, кой има полза и на кого най -много вреди взривяването на язовира. Крим остава без вода за 10 г. Предните позиции на руснаците бяха залети, а прословутата контраофанзива на Украйна (невъзможна , според военни експерти) отложена , с изключение на 3-4 точки по цялата дължина на фронта.
136
4
 
3
 
! Отговори
Ами дайте да преди 10 месеца
събираме сега сол,да я пращаме на украинците да солят морето,защото от толкова прясна вода ще му падне солеността рибите ще изпаднат в кома.Важното е каквото имаме,да го даваме на украинците,че иначе руснаците ще станат много силни,а големият брат иска,с цената на всичко,най-вече за сметка на други страни,да удря руснаците.Не че не си го заслужават,но защо ние страничните "участници" да носим тежестите,от които други имат полза?
135
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ЕСЕТРИ ИМА ЛИ, ЧЕ ДА ОДИМ ДА ГИ СБИРАМЕ?..
134
4
 
8
 
! Отговори
Киро Факира преди 10 месеца
До ПиеРоден съм на морето,но не живея постоянно там, но мога да кажа , че толкова мръсно не съм го виждал. Не мога да кажа кога водата от Кахавка ЩЕ СЕ ВЛЕЗЕ в Черно море, защото не съм специалист в тази материя, но определено морето в момента е ужасно мръсно с нетрадиционни за нашето крайбрежие ***. Затова оставям на островърхи умници като тебе да решават кога и къде какво ЩЕ СЕ ВЛЕЗЕ в морето. Разбирам любовта ти към всичко руско, но все пак опитвай се да пишеш на правилен български
133
0
 
6
 
! Отговори
Сашо преди 10 месеца
За всички видяли,стърготини, отломки дъски за от самопочистване на морето До края на август течението е от Средиземно море,бяло,мраморно,черно море.
132
10
 
13
 
! Отговори
Киро Факира преди 10 месеца
Предлагам всички които са гласували за Костя Копейкин и неговото Възраждане, да покажат още един път любовта си към копейките и Русия, като се включат доброволно в отстраняването на замърсяването на българското крайбрежие в резултат на взривяването на язовир каховка. Същите да поемат и финансовите загуби за българския туризъм . Заплащането на загубите може да става и с рубли.
131
4
 
8
 
! Отговори
Кири Факиро преди 10 месеца
От 08.06.23 съм в Несебър и водата в морето прилича на водата в Дунава - мътна и в нея видях да плуват зелени клонки и всякакви дървени коруби. А чиновниците от риосв рекоха, че няма поражения за нашето крайбрежие. Време е да дадем още едно кученце на товарищ Путин, за заслугите му към България, а на Костя Копейкин орден Стара планина и пожизнено място в парламента.
130
10
 
24
 
! Отговори
$$$€€€ провалил се преди 10 месеца
Не само от наводнението. Въздуха който вече дишаме е заразен с химикали и финни частици от праха които се носи от Украйна.А най големия проблем е че плащаме и подпомагаме фашистите в Украйна за да има определен кръг който правят милиони от гърба на народа.Каво ли ни чака и какви лъжи ще четем и чуем???
129
26
 
13
 
! Отговори
Я, па Я преди 10 месеца
До 143. Тръбопровода го взривиха руснаците. Причината беше, че искаха да оставят ЕС без газ, но нямаха реална причина за спиране на газа. Спирането влече съд и щети. ЕС не България чиито политици се *** тутакси щом Митрофанова ги погледне накриво. Целта беше да обвинят западните служби и Украйна. Също като с дронове те върху покрива на Кремъл. Само дето камерата беше заснела и операторите които насочваха дрона. Бият по себе си за да си създават поводи за агресия. Руска му работа.
128
20
 
33
 
! Отговори
сиромах преди 10 месеца
Със сигурност ще усетим не само Каховка,а и маховка!Защо толкова се захласвате,хвалите и възхищавате от украинците?Забравихте ли,че прекален светец и богу не е драг?Ако си стояха мирни,а не бомбардираха и обстрелваха хората в Донбас ,нямаше да имат сегашните проблеми!На всичкото отгоре лъгаха по време на разговорите в Минск,надявайки се,че Русия ще ги търпи да избиват етнически руснаци на тези територии.А тия ,които си мислят,че държавата с най голям ядрен арсенал ще позволи да я ограбят!
127
21
 
16
 
! Отговори
лгбт кравар бандер преди 10 месеца
Пет пари не давам за руската газ. Ако може руснаците да се съберат в бункера и да си я пуснат да си я дишат, нали е убава и ефтина.
126
0
 
22
 
! Отговори
Йокин преди 10 месеца
...и също,КАТО ПРИ АВАРИЯТА,в Чернобил,БЪРЗО НИ УСПОКОИХА,ЧЕ НЯМА,ОПАСНОСТ,ЗА СТРАНАТА.
125
15
 
46
 
! Отговори
Свобода на словото преди 10 месеца
Взривения газопровод Северен поток не е ли също в разрез със Женевската конвенция?Не се ли стигна до заплаха от екокатастрофа?Аааа,да.Него не са го взривили руснаците.Значи е демократичен и изтеклата газ е подхранила морската фауна.А пък цяла Европа въобще не беше изправена пред хипер инфлация,не.
124
42
 
29
 
! Отговори
АМИ , ПРАВИЛНО! преди 10 месеца
БЪЛГАРИЯ ТРЯБВА ВИНАГИ ДА УСЕЩА ---СВОИТЕ ПАГУБНИ ПОСЛЕДИЦИ ОТ ПРО-РУСКАТА СИ ПРОСТАШКА И НЕКАДЪРНА ПОЛИТИКА!!!!!...ВЪН РУСОФИЛСКАТА МАФИЯ ОТ БЪЛГАРИЯ!!!....РУСИЯ Е ВРАГ --НА БЪЛГАРИЯ И БЪЛГАРИТЕ/Тя-сама си го признава/
123
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Двойкажиите по история да не дават мнения, мързеливци гнусни заради вас е всичко това.
122
21
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
За каква руска пропаганда ревът путинофобите след като всички руски медии са забранени а версията на запада се разпостранява в цял свят 24/7.Тези тактики са присъщи само на долните фашаги.
121
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Да не би пак българска следа ?
120
35
 
20
 
! Отговори
До 184 преди 10 месеца
А кой започна кървавата война товарищ??? Кажи но дядя си вова да си се прибере в руските територии, вместо да обвиняваш!!!
119
12
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Вместо да спрат това безумие, западните правителства наливат още милиарди във войната. Това за мен е жестоко и лицемерно.
118
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Много хора ще потърсят подслон и в България. Тези наводнени имоти на около половин милион. Ще се възстановя много бавно след години. Земята по поречието на реката за да се върне в естествения си вид . Ще минат десетилетия ,аможе би и столетия