Русия похарчи милиарди за "драконови зъби" по границите, ефект - нулев

Защитата е струвала 10 милиарда рубли
15 юни 2023 20:45, Нели Христова
198
Русия похарчи милиарди за "драконови зъби" по границите, ефект - нулев
Снимка: БГНЕС

Укрепленията, предназначени да защитят руската област Белгород от трансгранични атаки, са неефективни, според разследване на независими руски медии.

Регионът, граничещ с Украйна, е бил обект на чести обстрели и удари с дронове, откакто Владимир Путин започна пълномащабното си нахлуване в Украйна през февруари 2022 г. Русия често обвинява Киев за атаките.

Трансграничен набег на 22 май от украинския регион Суми от антикремълски паравоенни формирования подчерта уязвимостта на Белгородска област и заплахата войната да се прехвърли в Русия. Това показа неефективността на "Засечная линия от окопи и противотанкови бетонни блокове", известни като "зъбите на дракона", според съвместно разследване на руското издание 7x7 media и белгородското издание Pepel.

Изданията установиха, че защитата е струвала 10 милиарда рубли (124 285 400 долара), като строителството е започнало три месеца след началото на войната, през април 2022 г.

Областният управител Вячеслав Гладков обяви през март 2023 г., че укрепленията са готови и възпират заплахата от Украйна.

Въпреки това акаунти, наблюдаващи войната, отбелязват в социалните медии неспособността на новото строителство да възпре проукраинските бунтовници.

Каналът Telegram Spy Dossier, който е свързан с руските служби за сигурност, каза, че руският доброволчески корпус (РДК) и легионът "Свобода на Русия" (ЛСР) не са влезли в Белгород по линията на отбранителните укрепления, "а по протежение на 14К-4 Козинка - Белгородската магистрала напълно безпрепятствено".

Каналът Telegram на новинарското издание Country Politics отбеляза, че атаката е извършена на запад от укрепленията.

Междувременно украинският съветник по вътрешните работи Антон Геращенко се подигра на Гладков и описа лекотата, с която групите са преминали в Белгородска област.

Той написа в Telegram, че укрепленията "се оказаха плитък ров, а бунтовниците просто заобиколиха бетонните зъби на дракона".

Руслан Левиев, военен изследовател и основател на изследователския център с отворен код Conflict Intelligence Team, каза пред 7x7, че укрепленията, които имат за цел да забавят напредването на вражеските сухопътни сили, няма да работят срещу дронове и артилерия.

Това е така, защото "това е предимно артилерийска война" и ако украинските сили ги щурмуват, "войските първо ще прочистят територията с укрепленията с артилерийски огън".

След това бетонните блокове могат да бъдат изтеглени, което означава, че "в настоящата реалност тези укрепления са безполезни", каза той, вярвайки, че по-ефективен начин за защита на границата би бил преместването на жителите и преместването на военно оборудване извън обсега на артилерията.

Той каза пред друг новинарски канал "Сирена", който съобщава за войната, че укрепленията са ефективни само ако са покрити например от артилерия и в Белгородска област няма кой да направи това и че дори и с войници в окопи, "пропуски ще останат."

"Така че дори на очевидно място, в Грайворон, никой не се е намесил срещу диверсантите", каза той, имайки предвид района в Белгородска област, в който са навлезли бунтовниците.

Екипът за разузнаване на конфликти каза на 7x7, че укрепленията вероятно са рекламирани от губернатора, за да покажат на Кремъл и местното население, че приемат защитата на страната сериозно, но не са имали голяма цел.

Такива укрепления има и в Луганска и Донецка области, като последната е една от зоните на контранастъплението на Украйна, което започна през последните дни, което повишава възможността проблемите да засегнат отбранителната линия по цялата дължина на границата.

Левиев каза пред изданието, че дори Киев да може да изтласка руските войски от превзетите територии и да достигне до укрепленията, те "е малко вероятно да щурмуват или да пробият тези защити".

Бившият пехотен офицер Ранди Мот коментира в Twitter за проблемите, които руските укрепления могат да създадат до края на войната.

Той каза, че руските линии "са неравномерни и често са слабо екипирани" и че когато отговарят на заплахи отпред, „те ангажират сили, които не могат да бъдат преместени лесно, тъй като бойното поле се променя с пробиви на други места“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


198
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
126
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Всичко е строго по план.
125
2
 
0
 
! Отговори
Путинягасан преди 10 месеца
Бият ни ,аз виче съм полукра ! Братя бъгаре не давайте на Зеления да ме опва !
124
2
 
4
 
! Отговори
Чеченец преди 10 месеца
До Че. Ти прочете ли че за замразените 300 милиарда Русия замрази 500.Още масово се конфискуват заводи пристанища западни вложения.Дори Германците молят Русия да не конфискува нейни заводи.Чети и тогава пиши.
123
3
 
2
 
! Отговори
Русия преди 10 месеца
Бачкати ли 100те мильона на ФАЩ за тр0лове и пропаганда
122
3
 
5
 
! Отговори
Чеченец преди 10 месеца
До сега укрите да са минали някъде 1вата отбранителна линия.А те са три.Унищожени 30%от военната техника всеки ден загиват по 400/500 украинци.А за два дена 20000.Наведнъж 10 танка леопард.Зеле САЩ и Англия признават че няма успехи а укро загубите са огромни.Не лъжете читателите.Абе вие за *** ли ни мислете?
121
0
 
3
 
! Отговори
Азис преди 10 месеца
Адолф Greenass скоро няма да има зъбки
120
5
 
3
 
! Отговори
путинопитек преди 10 месеца
охо пуснаха и дъртия пyтлеpac Боби да цвъка :)
119
2
 
2
 
! Отговори
Че преди 10 месеца
те Русия нямат милиарди, те са ДЪЛБОКО ЗАМРАЗЕНИ!
118
6
 
3
 
! Отговори
путинопитек преди 10 месеца
Русия похарчи милиарди за "драконови зъби" по границите, ефект - нулев ------------ всичката им работа е такава ocpaна по начало.
117
4
 
8
 
! Отговори
Всяка преди 10 месеца
укропропаганда трябва да се чете и разбира наобратно...Неефективен означава ефективен..Безполезен означава полезен и т.н.
116
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Пропаганда сутрин, обед и вечер от ***.бг
115
3
 
7
 
! Отговори
Красны медведь преди 10 месеца
Стоя завит през глава и трепери.Сънувам че Драконовите зъби ми захапаха онова.......
114
3
 
7
 
! Отговори
до 119 преди 10 месеца
За кой кораб говориш? Москвата си потъна сама заради лошото време, няма атака. Иван Хурс е отблъснал атака без да понесе поражение, просто го няма вече, не се знае къде е. А Кузнецов си пуши още от завода, без буксир не се движи.
113
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
махната ли ДДС-то на бананите в путангутания, нали ги обявиха за основна храна?
112
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
И да мразиш Путин, като прочетеш това направо го заобичваш....
111
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 109 плащат ли ти да пишеш глупости?тъпите укри не са превзели и метър руснаците отстъпиха ,беше споразумение на олигархите но вече е минало а сега укрите мрът като мухи има най малко 400 000 хохляшка трупове,потопиха един кораб с помощта на НАТО и се *** пък руснаците им унищожиха целият флот ,нямат флот вече пък и ВВС почти нямат
110
5
 
4
 
! Отговори
Боби преди 10 месеца
До mgs ЛЕЛЕ т-34 на фронта оле Понеже сте ВЕЛИКИ СПЕЦОВЕ естествено не знаете БАЗОВИ АКСИОМИ - Съвременните танкове са с ГЛАДКОСТВОЛНИ ОРЪДИЯ - позволява да се постигат зверски скорости на снарядите БОПС съответно бронепробитие но на разстояние 5-6км просто стават неточни а с Осколъчно Фугасни и Кумулативни до 3-4км. Старите танкове са с НАРЕЗНИ ОРЪДИЯ които са стабилно точни до 20-25км но нямат бронепробитие. И Старите танкове се ползват като полева мобилна артилерия стреляща от закрити позиции
109
8
 
3
 
! Отговори
Боби преди 10 месеца
До РУZKИТЕ ТЕРОРИСТИ - ГЕОПОЛИТИКА нещо говори ли ти? 2022 година ОЛП на ЕС и САЩ беше 0% сега на САЩ е 4,5% а на ЕС 5 или 5.5%. А в РФ все е 7% ОЛП... и Центробанк го брани със зъби и нокти защото външната търговия на РФ все още е профицитна и трябва някак да компенсира. Няма да казвам колко пари САЩ и Сие са потрошили(взети пряко и косвено и от нашия джоб) в Ъкрайна и колко от доставените оръжия са откраднати и пуснати на черния пазар изобщо не говорим за трофеите на РФ армия.
108
4
 
7
 
! Отговори
mgs преди 10 месеца
До ПорЦеланТе за това руснаците с тия нови оръжия напредват от активно от есента, взеха има няма 5км от тогава. Събират Т34 от паметници и ги карат на фронта.
107
2
 
7
 
! Отговори
Красны медведь преди 10 месеца
В дома кокошките спряха да снасят яйца.Страх ги е от драконовите зъби.