Русия похарчи милиарди за "драконови зъби" по границите, ефект - нулев

Защитата е струвала 10 милиарда рубли
15 юни 2023 20:45, Нели Христова
198
Русия похарчи милиарди за "драконови зъби" по границите, ефект - нулев
Снимка: БГНЕС

Укрепленията, предназначени да защитят руската област Белгород от трансгранични атаки, са неефективни, според разследване на независими руски медии.

Регионът, граничещ с Украйна, е бил обект на чести обстрели и удари с дронове, откакто Владимир Путин започна пълномащабното си нахлуване в Украйна през февруари 2022 г. Русия често обвинява Киев за атаките.

Трансграничен набег на 22 май от украинския регион Суми от антикремълски паравоенни формирования подчерта уязвимостта на Белгородска област и заплахата войната да се прехвърли в Русия. Това показа неефективността на "Засечная линия от окопи и противотанкови бетонни блокове", известни като "зъбите на дракона", според съвместно разследване на руското издание 7x7 media и белгородското издание Pepel.

Изданията установиха, че защитата е струвала 10 милиарда рубли (124 285 400 долара), като строителството е започнало три месеца след началото на войната, през април 2022 г.

Областният управител Вячеслав Гладков обяви през март 2023 г., че укрепленията са готови и възпират заплахата от Украйна.

Въпреки това акаунти, наблюдаващи войната, отбелязват в социалните медии неспособността на новото строителство да възпре проукраинските бунтовници.

Каналът Telegram Spy Dossier, който е свързан с руските служби за сигурност, каза, че руският доброволчески корпус (РДК) и легионът "Свобода на Русия" (ЛСР) не са влезли в Белгород по линията на отбранителните укрепления, "а по протежение на 14К-4 Козинка - Белгородската магистрала напълно безпрепятствено".

Каналът Telegram на новинарското издание Country Politics отбеляза, че атаката е извършена на запад от укрепленията.

Междувременно украинският съветник по вътрешните работи Антон Геращенко се подигра на Гладков и описа лекотата, с която групите са преминали в Белгородска област.

Той написа в Telegram, че укрепленията "се оказаха плитък ров, а бунтовниците просто заобиколиха бетонните зъби на дракона".

Руслан Левиев, военен изследовател и основател на изследователския център с отворен код Conflict Intelligence Team, каза пред 7x7, че укрепленията, които имат за цел да забавят напредването на вражеските сухопътни сили, няма да работят срещу дронове и артилерия.

Това е така, защото "това е предимно артилерийска война" и ако украинските сили ги щурмуват, "войските първо ще прочистят територията с укрепленията с артилерийски огън".

След това бетонните блокове могат да бъдат изтеглени, което означава, че "в настоящата реалност тези укрепления са безполезни", каза той, вярвайки, че по-ефективен начин за защита на границата би бил преместването на жителите и преместването на военно оборудване извън обсега на артилерията.

Той каза пред друг новинарски канал "Сирена", който съобщава за войната, че укрепленията са ефективни само ако са покрити например от артилерия и в Белгородска област няма кой да направи това и че дори и с войници в окопи, "пропуски ще останат."

"Така че дори на очевидно място, в Грайворон, никой не се е намесил срещу диверсантите", каза той, имайки предвид района в Белгородска област, в който са навлезли бунтовниците.

Екипът за разузнаване на конфликти каза на 7x7, че укрепленията вероятно са рекламирани от губернатора, за да покажат на Кремъл и местното население, че приемат защитата на страната сериозно, но не са имали голяма цел.

Такива укрепления има и в Луганска и Донецка области, като последната е една от зоните на контранастъплението на Украйна, което започна през последните дни, което повишава възможността проблемите да засегнат отбранителната линия по цялата дължина на границата.

Левиев каза пред изданието, че дори Киев да може да изтласка руските войски от превзетите територии и да достигне до укрепленията, те "е малко вероятно да щурмуват или да пробият тези защити".

Бившият пехотен офицер Ранди Мот коментира в Twitter за проблемите, които руските укрепления могат да създадат до края на войната.

Той каза, че руските линии "са неравномерни и често са слабо екипирани" и че когато отговарят на заплахи отпред, „те ангажират сили, които не могат да бъдат преместени лесно, тъй като бойното поле се променя с пробиви на други места“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


198
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Момчета напредва ли конра-настъплението? Щото Бахмут метър по метър се надсмивахте. Та се чудех колко напредна зелената кукла на конци.
45
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Не ги ли избиха като кокошки, когато пресякоха границата? Също така изгубиха повече таконове и Хамъри отлкото има Бъглария.... Каква е целта от статията?
44
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До ВСУ. Мозъка ти е на решето.
43
4
 
3
 
! Отговори
ВСУ преди 10 месеца
Руската граница и отбрана е на решето. Разграден двор. Скоро ще им светим маслото и на кремълци.
42
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен 69. Просто са ненормални. Нищо чудно.
41
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен 67. Туй сам ли го измисли или ти помагаа ?
40
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Е няма такива жалки същества да пишат едно и също нещо по 100 пъти.
39
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
А с контрата кво стана ?
38
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Путинофилите са психически лабилни и без собствена философия. Затова путинофилите се нуждаят от зловещ идол на който да се кланят.
37
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Вашия господар САЩ драги предатели Сорос - и , ще бъде унищожен ..
36
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 66 Добре ,ама с 200-300 човека не става,а за повече май нямат сили.Едно е да искаш ,а друго е да можеш.
35
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
1 Кремъл единицата за психопатия
34
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ами ако искат укрите да изненадат руснаците трябва да навлязат на белгородска област да заплашат фланга на руснаците с обкръжение и руснаците да се изстеглят . Освен това трябва да разпънат и фронтовата линия защото украинците имат повече жива сила . Според мен трябва да пробиват по цялата граница между Русия и Украйна . Така ще ги разпънат на много дълъг фронт и ще зейнат дупки .
33
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Френският президент Еманюел Макрон иска да присъства на срещата на върха на БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка), която ще се проведе в Република Южна Африка, пише Opinion. Вестникът отбелязва, че френският президент се надява да присъства на срещата на върха, "като ще се стреми да се доближи до нововъзникващите сили".
32
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Много смели тия бе ,ама като видят зора и хълцат така е и Белгород .Там няма военни и станаха смели срещу цивилни ,а после ги наритаха.
31
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
"Политико": Еврозоната изпадна в рецесия заради повишените цени на енергията. БВП на Еврозоната падна с 0,1% през първите три месеца на 2023 г. в сравнение с предишното тримесечие. Свиването в продължение на две последователни тримесечия ще усложни работата на Европейската централна банка в борбата с инфлацията.
30
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Такъв субект като човечество няма , какво щяло с човечеството при ядрена война , никой не го интересува ако той и неговите потомци няма да ги има.. По добре ядрена война отколкото бавна умирачка , с други средства на геноцид , като многото полове , ваксини , отрови..
29
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
1 Кремъл единицата за психопатия
28
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
За какво са им, нали превзеха Киев?
27
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Financial Times: Саудитска Арабия започна преговори за присъединяване към банката на БРИКС.