Русия похарчи милиарди за "драконови зъби" по границите, ефект - нулев

Защитата е струвала 10 милиарда рубли
15 юни 2023 20:45, Нели Христова
198
Русия похарчи милиарди за "драконови зъби" по границите, ефект - нулев
Снимка: БГНЕС

Укрепленията, предназначени да защитят руската област Белгород от трансгранични атаки, са неефективни, според разследване на независими руски медии.

Регионът, граничещ с Украйна, е бил обект на чести обстрели и удари с дронове, откакто Владимир Путин започна пълномащабното си нахлуване в Украйна през февруари 2022 г. Русия често обвинява Киев за атаките.

Трансграничен набег на 22 май от украинския регион Суми от антикремълски паравоенни формирования подчерта уязвимостта на Белгородска област и заплахата войната да се прехвърли в Русия. Това показа неефективността на "Засечная линия от окопи и противотанкови бетонни блокове", известни като "зъбите на дракона", според съвместно разследване на руското издание 7x7 media и белгородското издание Pepel.

Изданията установиха, че защитата е струвала 10 милиарда рубли (124 285 400 долара), като строителството е започнало три месеца след началото на войната, през април 2022 г.

Областният управител Вячеслав Гладков обяви през март 2023 г., че укрепленията са готови и възпират заплахата от Украйна.

Въпреки това акаунти, наблюдаващи войната, отбелязват в социалните медии неспособността на новото строителство да възпре проукраинските бунтовници.

Каналът Telegram Spy Dossier, който е свързан с руските служби за сигурност, каза, че руският доброволчески корпус (РДК) и легионът "Свобода на Русия" (ЛСР) не са влезли в Белгород по линията на отбранителните укрепления, "а по протежение на 14К-4 Козинка - Белгородската магистрала напълно безпрепятствено".

Каналът Telegram на новинарското издание Country Politics отбеляза, че атаката е извършена на запад от укрепленията.

Междувременно украинският съветник по вътрешните работи Антон Геращенко се подигра на Гладков и описа лекотата, с която групите са преминали в Белгородска област.

Той написа в Telegram, че укрепленията "се оказаха плитък ров, а бунтовниците просто заобиколиха бетонните зъби на дракона".

Руслан Левиев, военен изследовател и основател на изследователския център с отворен код Conflict Intelligence Team, каза пред 7x7, че укрепленията, които имат за цел да забавят напредването на вражеските сухопътни сили, няма да работят срещу дронове и артилерия.

Това е така, защото "това е предимно артилерийска война" и ако украинските сили ги щурмуват, "войските първо ще прочистят територията с укрепленията с артилерийски огън".

След това бетонните блокове могат да бъдат изтеглени, което означава, че "в настоящата реалност тези укрепления са безполезни", каза той, вярвайки, че по-ефективен начин за защита на границата би бил преместването на жителите и преместването на военно оборудване извън обсега на артилерията.

Той каза пред друг новинарски канал "Сирена", който съобщава за войната, че укрепленията са ефективни само ако са покрити например от артилерия и в Белгородска област няма кой да направи това и че дори и с войници в окопи, "пропуски ще останат."

"Така че дори на очевидно място, в Грайворон, никой не се е намесил срещу диверсантите", каза той, имайки предвид района в Белгородска област, в който са навлезли бунтовниците.

Екипът за разузнаване на конфликти каза на 7x7, че укрепленията вероятно са рекламирани от губернатора, за да покажат на Кремъл и местното население, че приемат защитата на страната сериозно, но не са имали голяма цел.

Такива укрепления има и в Луганска и Донецка области, като последната е една от зоните на контранастъплението на Украйна, което започна през последните дни, което повишава възможността проблемите да засегнат отбранителната линия по цялата дължина на границата.

Левиев каза пред изданието, че дори Киев да може да изтласка руските войски от превзетите територии и да достигне до укрепленията, те "е малко вероятно да щурмуват или да пробият тези защити".

Бившият пехотен офицер Ранди Мот коментира в Twitter за проблемите, които руските укрепления могат да създадат до края на войната.

Той каза, че руските линии "са неравномерни и често са слабо екипирани" и че когато отговарят на заплахи отпред, „те ангажират сили, които не могат да бъдат преместени лесно, тъй като бойното поле се променя с пробиви на други места“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


198
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
11
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Абе тази статия да не е списвана от групата със СОП??? Въпросните "зъби" имат за цел да спират верижна бронирана техника, а не кашици, уазки, геги, хъмвите и тем подобни. На кратко сте написали "абе съседа си сложи ограда от ковано желязо за една торба пари, ама гледай как комарите си минават". Та с това ниско ниво на западната пропаганда нищо чудно, че вече никой не й се връзва.
85
7
 
13
 
! Отговори
Мишо преди 11 месеца
Освен да ви разочаровам друго няма какво да добавя за тази зле на исана информационна лъжа!Драконови зъби не са инсталирани в Белградска област. Тя не се е считала за танко-опасно направление. Съответно не е строена и дълбоко ешелонирана отбрана, не са правени никакви инженерни отбранителни съоръжения. Атаките на този фронт са изцяло за отвличане на вниманието. Така или иначе - същото пълно фиаско!
84
9
 
12
 
! Отговори
Мишо преди 11 месеца
Мишо до 89Освен, че пишеш невероятно неграмотно си и изключително, ама изключително зле! Ти поне включи да гледаш Ютюб. За има няма една седмица половината от Ле 2А6 и не се знае колко 2А4 унищожени или извън строя. Брадли горят по-добре от съчките в камината. Да не говорим за колесните френски 105 ММ буклу ц и. Минимум 160 танка и около 600 други бронирани машини за една седмица, около 10000 само убити. Това не е разгром, това е самоубийство! Слез на земята, моля те!!!
83
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
офанзивата си върви отли4но Украинците доста успепно (напукват яйцето на военен език ) минаха мините полета проникнаха в първа одбранителна линия на много места онищожиха броне конта атаките от руска страна .... сега раз4истват мините полета останали зад тях зада осигорят логистиката си и дори ще окрепят фланговете си с тях ... после ще прегазят и втора линия ... то4но така се прави като пробиваш окрепена линия а противника има и авио превъзходство . метакса немците така я взеха
82
7
 
7
 
! Отговори
СТОМАТОЛОГ ОТ РАЗЛОГ преди 11 месеца
МОСКОВИЯ Е С ДРАКОНОВСКИ ЗЪБИ ПЪЛНИ С КАРИЕСИ И АБСЦЕСИ...!!!!
81
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До нулева ефективност от зануленен дед мудак нула
80
6
 
5
 
! Отговори
нулева ефективност преди 11 месеца
на НАТО ЧВК ВСУ. Колко дни ги дъвчат тия зъби на дракона и колко техника се батиса!
79
6
 
5
 
! Отговори
дрОгаре плоскоземе - преди 11 месеца
Сега тая митология ли измислихте? Да не би урките да прекараха немските мачки през зъбите на дракона че да говорите врели некипели? Или не сте съгласували новинарската офанзива със реалната наземна? Е получава се конфуз!
78
2
 
14
 
! Отговори
Глупакът Путлер преди 11 месеца
и злодеите около него са най-големите врагове на руснаците, Русия и цивилизования свят...
77
10
 
5
 
! Отговори
контраотсъпление? преди 11 месеца
Ефект нулев! - Драконовите зъби свършиха работа!
76
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
да живее Белгородската народна република свобода за Казан
75
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Анонимен 77 ако в добавка е дребен и иска и бункер кажи му 4е има един лалугер заел мястото
74
12
 
7
 
! Отговори
Забавно преди 11 месеца
Поредната пропагандистка п:о:м:ия сътворена от Нова Украйна.
73
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Вчера внука ми каза " като порасна ще стана президент и наркоман " .
72
15
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Абе не знам как е по руски ,ама американски военни казват,че от гледна точка на военните действия и плана и .Русия се справя перфектно.Не случайно като се оттеглиха от Херсон, американците съветваха Зеленски да започне преговори,а той си мислеше ,че побеждава.Само американците разбраха ,какво се случва и се надяваха все пак Русия да не успее,ама не стана точно така
71
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
По Руски - искахме да го направим както трябва, а стана както винаги.
70
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
от го,,,вно държава го,,,вно армия руска работа
69
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Путинофилите са психически лабилни, без лична философия. Путинофилите се нуждаят от идол на който да се кланят.
68
14
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Русия е велика сила! Воюва срещу поне 30-40 фашистки държави.. и ги бие. даже Мароко и Тайланд пращат танкове срещу Русия.
67
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
1 Кремъл единицата за психопатия