Кремъл почна чистка на феновете на "Вагнер"

Най-високопоставеният заподозрян е Сергей Суровикин, командващ космическите сили на Русия
28 юни 2023 23:29, Стела Стоянова
68
Кремъл почна чистка на феновете на "Вагнер"
Снимка БГНЕС

Въоръженият метеж на частната военна компания "Вагнер" стана повод за мащабни чистки в редовете на руската армия и своеобразен тест за лоялност.

От събота насам следователи и представители на Федералната служба за сигурност /ФСС/ разпитват военни, които са отказали да изпълнят заповеди за удари по "Вагнер", съобщиха основните прокремълски военни кореспонденти, пише "Сега".

Най-високопоставеният заподозрян е командващият космическите сили на Русия ген. Сергей Суровикин, когото собственикът на "Вагнер" Евгений Пригожин многократно хвали. В събота той се обърна с призив към метежниците да не проливат кръв и да се предадат, но оттогава не е виждан.

"Съществува версия, че е на разпит. Фактическото ръководство на специалната военна операция вече се осъществява от командващия военно-десантните сили на Русия Михаил Теплински. Валерий Герасимов формално запазва поста на началник на Генералния щаб, но към решенията на фронта вече няма отношение", твърди влиятелният Z Телеграм канал "Рибар".

Според The New York Times Суровикин е знаел за плановете на Евгений Пригожин. Според изданието имало признаци, че и други руски генерали са били готови да подкрепят опита за метеж. "Сега Путин трябва да реши доколко основателни са данните, че Суровикин е помагал на Пригожин, и ако те се докажат, той ще трябва да го отстрани. "Искам да подчертая, че Суровикин е командващ ВКС на Русия, а "Вагнер" свали 7 самолета и вертолета, в това число няколко, които не бяха въоръжени. Доста странна работа, ако ви подкрепя командващият ВКС", коментира военният аналитик Роб Ли в Туитър.

Днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков окачестви информациите за Суровикин като спекулации. Песков заяви още, че ще има "много спекулации" след бунта на "Вагнер" през миналия уикенд. Той каза това в отговор на запитване дали е вярна информацията, публикувана в "Ню Йорк таймс", че заместник-ръководителят на руските военни операции в Украйна генерал Сергей Суровикин е знаел за метежа предварително.

Още по темата
Сергей Суровикин е бивш командващ руската групировка в Украйна, който започна масираните удари срещу украинските градове и е известен с прякора "Генерал Армагедон". След като ударите не дадоха резултат, през януари военният министър Сергей Шойгу го понижи до зам.командащ силите в Украйна, а на негово място назначи шефа на Генщаба Валерий Герасимов. Суровикин бе един от малкото генерали, които Пригожин редовно хвалеше.

След началото на метежа Суровикин бе първият генерал, който публично се изказа срещу него: "Не трябва да играем в полза на противника в тези тежки за страната времена. Докато не е късно, трябва да изпълните волята и заповедта на президента на Русия, да спрете колоните и да се върнете в пунктовете за постоянна дислокация", каза той. Подобно обръщение направи още един генерал - зам.шефът на ГРУ Владимир Алексеев.

Чистката засяга и обикновените офицери и бойци. Военният кореспондент Романов пише, че летците, които са отказали да нанасят удар по колоните на "Вагнер", които са били смесени с граждански автомобили, са заплашени от наказателно преследване.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още по темата: кремълчисткавагнер
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
пишете си каквото искате важно че не е имало чевешка икръв
41
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Всъщност Суровикин НЕ Е заподозрян в нищо. Ако беше иначе - нямаше да е вчера на съвет по въпроси на сигурността в Ростов на Дон
40
6
 
2
 
! Отговори
НЯКОЙ преди 9 месеца
дишате прахта на путин
39
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Да бягат в България, тук имаме опит с настаняване на руски бегълци от преследване - не случайно има село Бяла гвардия. Сега да създадат някое на името на Пригожин
38
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Русия получи много сурови уроци през последните две години и разбра, че на първо място трябва да се прочисти от вътрешните врагове. Трябваше да го направят, преди да се заемат с външните. Но сега ще го направят в движение. По-добре късно, отколкото никога.
37
8
 
14
 
! Отговори
до 55 преди 9 месеца
Първо да се отървем от агентите ватенки, които са напаст за БГ и тогава!
36
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
а чистката на америкаските агенти в българия кога
35
3
 
5
 
! Отговори
коко преди 9 месеца
Каза Гоги стотинката.
34
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
"Хубаво е когато монголоидите се избиват по между си" --- Звучи като инквизиторско заклинание, но не помага.
33
9
 
10
 
! Отговори
Гоги преди 9 месеца
Да идват и в България. Толко много фенове има на Вагнер,особено около епопеята Бахмут! Оооо забравих,те копейките си менят мнението според ситуацията. Сега са против Вагнер! Хаххаха
32
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Сега всеки предател, който се самообозначи за 24 часа, ще бъде представян в демократичната преса като фен на Вагнер. Макар, че по-скоро е чужд агент, заради който загиват хора. Няма значение дали е фен на Вагнер или на Битълс. Всички врагове трябва да бъдат изправени пред военен съд. Немедленно.
31
2
 
6
 
! Отговори
46 идиот кръгъл преди 9 месеца
а прашките му черни ли бяха тоже?
30
3
 
1
 
! Отговори
мечкоеба е прежълтял преди 9 месеца
да не е раково болен?
29
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Вчера Президентът Путин посети най-древният град на Каспийско море Дербент и беше облечен в черен костюм и черна риза без вратовръзка.
28
9
 
6
 
! Отговори
Ебахти готвача преди 9 месеца
стигна до маZкве по бързо отколкото монголоидите до Киев.
27
10
 
13
 
! Отговори
Шорошки отпадъци преди 9 месеца
СЛЕД КАТО ЦЕЛИЯ КОЛЕКТИВЕН ЖИДО-АНГЛО -САКСОНСКИ ЗАПАД НЕ МОЖА ЧРЕЗ УКРАЙНСКОТО ПУШЕЧНО МЕСО И СМЕШНИТЕ ИМ САНКЦИИ ДА СЛОМЯТ РУСИЯ ,НА СЪЩИЯ ЗАПАД И УПРАВЛЯВАШИЯ ГО ХАЗАРСКИ-Ч**@ФУТСКИ (ЕЛИТ) ИМ ОСТАНА САМО ЕДНО ДА БЪЛВАТ ДЕНОНОЩНО ЛЪЖИ И АНТИ РУСКА ПРОПАГАНДА.ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ Е ДОКАЗАНО,ЧЕ ЮДИТЕ КОИТО КОНТРОЛИРАТ ЗАПАДНАЛИЯ ВЕЧЕ СВЯТ СА НЕДАДМИНАТИ В ЕДНО-ЛЪЖАТА И ИМЕННО ТОВА СЕГА ИЗПОЛЗВАТ СРЕЩУ РУСИЯ-ЛЪЖИ И ПРОПАГАНДА.КАТО НЕ СТАВА С ВОЙНА И САНКЦИИ ЩЕ ПРОБВАТ С ЛЪЖИ .
26
9
 
5
 
! Отговори
др0гаре плоскоземи преди 9 месеца
готвача пусна обратното броене на недораслия бакшиш
25
11
 
7
 
! Отговори
r3v0lv3r преди 9 месеца
До Анонимен лъжливата руска телевизия няма да каже истината, в телеграм си има достатъчно информация за случаят. Соровокин е арестуван още на 25 и до сега семейството му не са го чували. Повдигналиса обвинения на 4 руски пилота, които са отказали да вхърлят бомби по колоната на Вагнер.
24
3
 
5
 
! Отговори
Я па я..! преди 9 месеца
Беглеца се завърна и раздава справедливост.
23
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Поредната дезинформация. Песков развенча тази дивотия, която предлагате, точно за Суровикин. Хайде, погледайте малко и руска телевизия, и престанете с глупостите на укронацистки настроени анализатори.