Керемедчиев: Путин използва Пригожин, за да разчиства

В Русия има над 40 формирования като "Вагнер"
30 юни 2023 18:00, Стела Стоянова
17
Керемедчиев: Путин използва Пригожин, за да разчиства
Снимка БГНЕС

"Този проблем с частните армии от доста време клокочи в Русия. Той беше създаден от Путин преди години и "Вагнер" са само върхът на айсберга. Всъщност, в Русия има над 40 такива частни военни формирования, финансирани и въоръжени от държавния бюджет. Като прибавим и огромния брой частни охранителни компании, които също се финансират от държавни предприятия, можем да видим, че в тях са ангажирани около 4 милиона души, които всъщност носят оръжие и са частни наемници, и това е една доста сериозна цифра."

Това коментира пред БНР бившият външен министър Милен Керемедчиев.

"В началото тези частни армии, най-вече "Вагнер" бяха използвани за операции, в които руската армия не искаше да се намесва официално - в Сирия, в Либия... Те продължават да бъдат много активни в Централна Африка и разбира се вече излязоха на повърхността, когато започна войната в Украйна", допълни той.

По думите му причините да се стигне до похода към Москва са две. Едната е, че Министерството на отбраната на Русия е осъзнало, че контролът върху тези частни армии е изпуснат. Взето е решението от 1 юли 2023 г. всички тези формирования да подпишат договор с руската армия и да влязат под нейно командване, което не се е понравило на Пригожин. Втората причина е, че "Вагнер" са били оставени сами да се справят с превземането на Бахмут, където са загубили много войници. Пригожин получава подкрепа и от служби като ГРУ, които се противопоставят на решенията на Генералния щаб на руската армия.

"Основната атака на Пригожин беше към армията и ръководството й, като всъщност развърза ръцете на Путин, да използва това като претекст за допълнително разчистване на сгрешилите и неудобните във върховете на руската армия", каза Керемедчиев.

Той посочи, че с последните събития имиджът на Русия е понесъл сериозен удар и то най-вече на президента Путин. Начинът, по който Пригожин е успял да превземе едномилионен град без един изстрел, както и да превземе щаба на армията във Восток, която отговаря за всички военни действия на руската армия в Украйна означава, че във всички случаи той е имал подкрепа от определени кръгове в Русия.

Още по темата

"Имаше и официално обръщение на министъра на отбраната Шойгу и началника на Генералния щаб, които се обръщаха по-скоро към военнослужещите и към техните командири да не се подвеждат и да не подпомагат Пригожин. Така, че явно основната заплаха е идвала оттам този първоначален по-малък по брой и численост поход към Москва да не се обърне в общо всенародно недоволство. Видяхме, че и в Ростов войниците на "Вагнер" бяха посрещани и изпращани с аплодисменти", каза Керемедчиев. Той отбеляза, че хора с власт и оръжие са видели, че могат бързо да променят политическата ситуация и настроенията могат да достигнат до масовост.

"Имиджът на Путин е наранен, видя се, че има недоволство в това число и скрито, което тлее, а и до момента се е спотайвало, но търси сгоден момент да избухне. Всякакъв такъв тип напрежение може оттук нататък да ескалира в масови безредици", каза той и добави, че Путин вече трябва да се съобразява с тихите настроения в Русия, които има в една или друга посока.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
6
 
2
 
! Отговори
СМЕХ... преди 10 месеца
Издадена е "смъртна присъда" за Пригожин....сега вече почва хайката за "предатели и шпиони"--ПО "ДОБРИЯ СТАЛИНИСКИ МЕТОД"!!!!....Суровикин е 2, Герасимов е 3...и т.н.....ха,ха,хааааааааа....ЧИСТКАТА ЗАПОЧНА!!!!
10
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Като го гръмне след някой месец, тогава за какво ще го използва?
9
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Стига дрънкахте глупости бе. Какво сте очаквали ? Гражданите руснаци без оръжие да излязат да се бият с вагнеровци за да си защитят града от руснаците ли ? Или от едната страна да влезе руска армия а от друга вагнеровци и да се трепят за руски град ? Много ви се искаше, но не се получи. Много голяма обида а ?
8
13
 
14
 
! Отговори
Нищо подобно преди 10 месеца
Всеки един уважаващ себе си евроатлантически дже-н-дър тук във форума ще ви каже, че този преврат разклати из основи властта на страховития диктатор Путин и още милиард два да се изсипят в джоба на Украйна и Русия е дотам. Колапс предстои! Всички евроатлантичета вторачени в екраните преживят с пилешките си мозъчета новините от СНН ББС и сие.
7
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Керемидата пак не е в час
6
9
 
11
 
! Отговори
Ъь преди 10 месеца
Путин е величина, която не всеки може да обсъжда, още по-малко да оценява.
5
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ПУТИН ИЗПОЗВА ТИКВИН И ЦЯЛАТА БЪЛГАРСКА ПОЛИТИЧЕСКА МАФИЯ
4
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 2.Как ше консолидира Путин повече власт ?В Русия няма независими медии ,независими партии.Всеки който каже нещо за Путин или пада през 15 етаж или отива в затвора .Не може да протестираш .Путин разпределя всички пари в Русия .Каква власт повече ??
3
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
4 милиона души, които всъщност носят оръжие и са частни наемници, и това е една доста сериозна цифра///Това е абсолютна глупост .Някой вярва ли че ако имаше 4 милиона наемници подчинени на руското министерство на отбраната ,войната щеше да продължава още и че Путин щеше да прави частична мобилизация и да набират хора от затворите .??4 милиона наемници щяха да преминат през Украйна за няколко месеца.Тоя за пореден път говори абсолютни глупости .
2
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Сега Путин ще консолидира още властта си и ще стане нещо като император абсолютна власт.
1
1
 
10
 
! Отговори
Умен преди 10 месеца
Този филм го видяхме в Турция.