Байдън предупредил китайския лидер Си след среща с Путин да внимава

Китайската икономика е зависима от западните инвестиции
8 юли 2023 07:07, Елка Василева
189
Байдън предупредил китайския лидер Си след среща с Путин да внимава
Снимка: архив, БГНЕС

Президентът на САЩ Джо Байдън е казал на Си Цзинпин след последната среща лице в лице между китайския лидер и руския президент Владимир Путин да „внимава“, защото Пекин разчита на западните инвестиции, според откъси от интервю на американския държавен глава пред Си Ен Ен, цитирано от Ройтерс.

„Казах му, че това не е заплаха. Това е просто наблюдение“, заяви Байдън. „Откакто Русия нахлу в Украйна, от Русия се изтеглиха 600 американски корпорации. А ти ми каза, че икономиката ти зависи от инвестициите от Европа и САЩ. Затова бъди внимателен. Бъди внимателен.“

През март Путин и Си водиха двудневни преговори в Москва, в които си размениха топли думи в израз на приятелството между Китай и Русия и същевременно заедно отправиха критики към Запада. Но тези разговори не се увенчаха с дипломатически пробив по въпроса за Украйна.

По-рано тази седмица двамата лидери участваха във видеоконферентна среща на върха.

В американско-китайските отношения в последно време царят повишено напрежение и песимизъм заради въпроси от сферата на сигурността като Тайван, войната на Русия в Украйна, все по-широкообхватните забрани, налагани от САЩ върху износа на съвременни технологии за Китай, и индустриалните практики на китайските държавни компании.

Днес в Пекин продължава посещението на финансовия министър на САЩ Джанет Йелън.

Помолен да коментира, какъв е бил отговорът на Си, Байдън посочи: „Той слушаше и не спореше. И ако Ви прави впечатление, не се е затичал с пълна сила към Русия.“

„Затова смятам, че има начин да се справим с проблемите.“
(БТА, Владимир Сахатчиев)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


189
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
158
0
 
0
 
! Отговори
Gocho преди 9 месеца
Napred s Pytin
157
13
 
2
 
! Отговори
хахаха преди 9 месеца
Байдън казва на СИ да внимава да не Си го вкара сам -каквото сам си направиш друг не може.Кото се е хванал с русия добро не е видял тя е подла злобна и алчна.
156
2
 
12
 
! Отговори
аман от разбирачи преди 9 месеца
До Кравар Евроатлантик - Ти като си пишеш ГЛУПОСТИЕ тук и си мислиш че си "експерт демократ " - Не си ли виждаш голия демократичен *** та си седнал да оправяш Китай ! Ти ги стигни пък тогава говори !
155
2
 
11
 
! Отговори
Aми преди 9 месеца
Това че Китайците си мълчат е по-притеснително в случая , защото не знаеш какво мислят и какво ще направят ! Те така с "мълчание " станаха най-силната икономика в света и то само за 25 г. - така че не знам кой трябва да внимава ?! Ако се съди по това колко закъса Запада само с Русия , не ми се мисли какво ще се случи ако се захванат и с Китай ?! Ако разчитате на снарядите а Тагарков се откажете докато е време !!
154
9
 
5
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 9 месеца
Китайската икономика я чака троен шамар. След 20 години ще имат половин милиард пенсионери освен емиграционния натиск при младите. Западните компании ще си преместят производствата от Китай към Индия, Индонезия, Малайзия, Мексико и др. Предвижда се зашуване на територията в Китай и проблеми със земеделието. Според много аналитици Си има смаляващ се прозорец да атакува Тайван - ако не го направи в следващите 5-10 години след това ще става все по-трудно.
153
5
 
4
 
! Отговори
ББ преди 9 месеца
Никой не тормози Китай,напротив, Света ни ги прие като равни и Свободни...те по комунистически се тормозят...искайки да налагат робства!какво търси путин в Украйна?пригожин призна...грабежи и богатства търси!примитивно...какво търси Си в...Тайван?те са село като население...и Империя като дух и желание да живеят Свободни,да демонстрираш сила срещу неравностойни...не е мъдро!путин се надскочив Украйна... и опозори Народите си,жертва животите на децата на Народите си...а можеха да учат,да работят
152
2
 
8
 
! Отговори
Си Дзипин преди 9 месеца
Никой не може да си позволява да тормози Китай!
151
10
 
1
 
! Отговори
НАЙ МОГЪЩИЯ преди 9 месеца
Казва, показва, после....наказва
150
3
 
3
 
! Отговори
заради 1 луд преди 9 месеца
който заплашва с атомно оръжие, не може светът да спре да диша, нито икономиките
149
5
 
2
 
! Отговори
До СРАНДЖАТА преди 9 месеца
Пак ли те пуснаха от психиатрията? Ако, дежурния, има луд с телефон и интернет.
148
5
 
21
 
! Отговори
защо? преди 9 месеца
а защо тогава САЩ плащат милиарди на русия за обеднен уран, без който не може ядрената енергетика?...значи те могат да си търгуват, а друтите да налагат санкции и да загиват икономиките им!....мръ-сни, долни янки - вий сте най-голямото зло за човечеството!
147
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Това преди или след наркотика в Белия дом го каза?!? Ужасно е какви неуравновесени хора стоят на върха на пирамидата и управляват света. На риск сме от катастрофа.
146
3
 
13
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 месеца
БАЙДЪН ПРЕДУПРЕДИЛ СИ ДЗИПИН: ТИ ВНИМАВАЙ МАО ДЗЕДУН, ЗАЩОТО ЗАБРАВИЛ НА КОГО ГОВОРИ. И ПОСЛЕ СЕ ПОПРАВИЛ: ТИ ВНИМАВАЙ КИМ ИР СЕН...
145
2
 
14
 
! Отговори
Правилно преди 9 месеца
Аз като някой сенилен и злобен луд старец ме заплашва си мълча и не го конфронтирам!Въздържам се иначе може да му го набия..а той е просто болен!
144
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Китайците не спорят. Няма смисъл да се караш с някого. Просто си замълчаваш и си правиш каквото си знаеш.
143
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ми то това е двустранен процес. Ако Китай престанат да произвеждат за Китай нека Байдън каже кой точно в Щатите ще поеме производството!? Афроамериканците и латиносите ли? В Европа няма да им е евтино производството! А Китай може да си произвеждат всичко и без да работят за Щатите..
142
21
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Братята украинци обединиха света, само ние не можем да интегрираме рoмите и русофилите в нашето общество!!!
141
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Си сигурно му е отговорил в същия дух, да внимава при изкачване на стълби, да внимава, като ходи по равно, да внимава като се ръкува с въздуха и т.н.
140
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До краварчето.Ами не искаме украинска простотия бе,а и ония и тия никой не ги иска . България е на българите.
139
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Чайника да фнимава да не го закъса, да не мие после чиний в Чайнатаун в Амеуика! А има ли Америкатаун в Китай или московията, някви американски общества, колоний?