Байдън предупредил китайския лидер Си след среща с Путин да внимава

Китайската икономика е зависима от западните инвестиции
8 юли 2023 07:07, Елка Василева
189
Байдън предупредил китайския лидер Си след среща с Путин да внимава
Снимка: архив, БГНЕС

Президентът на САЩ Джо Байдън е казал на Си Цзинпин след последната среща лице в лице между китайския лидер и руския президент Владимир Путин да „внимава“, защото Пекин разчита на западните инвестиции, според откъси от интервю на американския държавен глава пред Си Ен Ен, цитирано от Ройтерс.

„Казах му, че това не е заплаха. Това е просто наблюдение“, заяви Байдън. „Откакто Русия нахлу в Украйна, от Русия се изтеглиха 600 американски корпорации. А ти ми каза, че икономиката ти зависи от инвестициите от Европа и САЩ. Затова бъди внимателен. Бъди внимателен.“

През март Путин и Си водиха двудневни преговори в Москва, в които си размениха топли думи в израз на приятелството между Китай и Русия и същевременно заедно отправиха критики към Запада. Но тези разговори не се увенчаха с дипломатически пробив по въпроса за Украйна.

По-рано тази седмица двамата лидери участваха във видеоконферентна среща на върха.

В американско-китайските отношения в последно време царят повишено напрежение и песимизъм заради въпроси от сферата на сигурността като Тайван, войната на Русия в Украйна, все по-широкообхватните забрани, налагани от САЩ върху износа на съвременни технологии за Китай, и индустриалните практики на китайските държавни компании.

Днес в Пекин продължава посещението на финансовия министър на САЩ Джанет Йелън.

Помолен да коментира, какъв е бил отговорът на Си, Байдън посочи: „Той слушаше и не спореше. И ако Ви прави впечатление, не се е затичал с пълна сила към Русия.“

„Затова смятам, че има начин да се справим с проблемите.“
(БТА, Владимир Сахатчиев)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


189
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
6
 
2
 
! Отговори
До Христо Христов преди 9 месеца
Предполагам си някой с китайски джапанки, бермуди и потник!
77
2
 
8
 
! Отговори
Питам се преди 9 месеца
Какъв е смисълът да потребяващи ЧУЖДИ СКАПАНИ ХРАНИ, КОГАТО МОЖЕ ДА ИМАШ СВОИ, КАЧЕСТВЕНИ ПРОДУКТИ!? Освен ако не си една пррроста колония и се тъпчеш Насила с чуждите бооокккклууццци!!!
76
5
 
18
 
! Отговори
му ха ха ха преди 9 месеца
Фалирала държава казва на държавата, която държи американски ценни книжа за милиарди да "внимава". Смях в залата.
75
3
 
16
 
! Отговори
Упс преди 9 месеца
Истината е, че Байдън трябва да внимава. Ама нещо не му се отдава.:) Трилионните Дълг на сащ се увеличиха още повече. Ще фалират Световната банка и няма да платят нито цент дълг. Това ще стане. А Китай е най- добре при такава ситуация. Китай подкрепя РУСИЯ, НЕ САЩ. ЗАЩОТО АКО РУСИЯ ПОТЪНЕ, СЛЕДВАЩИТЕ ЩЕ СА ТЕ.
74
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
БАЙДЪН И НА ПУТИН КАЗВАШЕ ДА ВНИМАВА И ПУТИН ВНИМАВА, МНОГО ВНИМАТЕЛНО ИЗГОНИ ВСИЧКИ ЗАПАДНИ КОМПАНИИ И РУСКАТА ИКОНОМИКА ПОТРЪГНА.
73
2
 
11
 
! Отговори
Неразбрал преди 9 месеца
И американските компании като се изтеглят от Китай кой ще им произвежда евтината продукция ми е интересно, като половината Америка е съставена от мързеливи и на социал афролатиноамериканци нещящи да работят като нашите индийци?Сега е лесно,всичките китайци са впрегнати в евтино полугаражно производство на което американците лепват етикета МъдиoтUSA и го продават с 20-30кратна печалба!
72
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
В отговор другарят Си си го пр.мести
71
19
 
4
 
! Отговори
spoko! преди 9 месеца
В случай на война, и кремълските болшевики и китайските жълтури само за един миг ще бъдат пометени от Космическата флотилия /USSF/ на Пентагона...
70
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Китай ще пусне два алуминиеви балона над САЩ и докато бай дън е в ступор ще активира внедрените шпиони и марионетки които има в Тайван и ще вземат властта. ЕС ще осъди този акт, а САЩ ще кажат че НИКОГА не са били против, а са изчаквали Китай да е достатъчно демократичен преди да стане обединението.
69
2
 
11
 
! Отговори
Христо Христов преди 9 месеца
До 82 "Икономиката на Китай е, колкото на 7 Нидерландия!" - грешка. Колкото на 17 Холандия. Но неграмотен европро'с'так как да го вдене?
68
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
ЦРУ подарило ядрена бомба на украинцитее, а те я продали на Бен Ладeн, така завършва учебника по история на Америка.
67
3
 
22
 
! Отговори
Христо Христов преди 9 месеца
Сащ са в международна изолация и започна познатата пропаганда.
66
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Вик на руски турист на летището във Вашингтон "Алла, я в бар", накара 1300 американци да се нaснacерат, в това число 19 полицаи.
65
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Пак се е опущил,Китай строят военна база в Куба.хаах
64
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Икономиката на Китай е колко цяла Европа + Русия. Дали им пула за САЩ
63
4
 
17
 
! Отговори
ВНИМАВАЙТЕ ! преди 9 месеца
7 часа на Зелю в България, 7 мига от пролетта,ПОСЕЩЕНИЕТО на Седмицата, ПОСЕЩЕНИЕТО на Месеца, ПОСЕЩЕНИЕТО на Годината, ПОСЕЩЕНИЕТО на Петилетката, ПОСЕЩЕНИЕТО на Десетилетието, ПОСЕЩЕНИЕТО на Века, ПОСЕЩЕНИЕТО на 1300 годишнината
62
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ха! Предупредили мишките котката да внимава :)))))) Ейй, направихте ми деня!
61
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
В крайна сметка начинът, т.е. изходът е един: превземане на Тайван, а САЩ няма да се намеси в защита на тайванци, защото това означава война на два фронта. Mr Байдън е остарял, но все пак може да схване макар и със закъснение 1-2 дни, че това не е за препоръчване.
60
36
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Примерът как се съсипва една държава е пред очите на Си. Китаецът никога няма да направи съдбоносната грешка на Путин да влезе в директен конфликт с могъщите САЩ.
59
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Този най-много да докара гнева на китайците и войната от Украйна и Русия, ненадейно да се премести в между САЩ и Китай