Байдън предупредил китайския лидер Си след среща с Путин да внимава

Китайската икономика е зависима от западните инвестиции
8 юли 2023 07:07, Елка Василева
189
Байдън предупредил китайския лидер Си след среща с Путин да внимава
Снимка: архив, БГНЕС

Президентът на САЩ Джо Байдън е казал на Си Цзинпин след последната среща лице в лице между китайския лидер и руския президент Владимир Путин да „внимава“, защото Пекин разчита на западните инвестиции, според откъси от интервю на американския държавен глава пред Си Ен Ен, цитирано от Ройтерс.

„Казах му, че това не е заплаха. Това е просто наблюдение“, заяви Байдън. „Откакто Русия нахлу в Украйна, от Русия се изтеглиха 600 американски корпорации. А ти ми каза, че икономиката ти зависи от инвестициите от Европа и САЩ. Затова бъди внимателен. Бъди внимателен.“

През март Путин и Си водиха двудневни преговори в Москва, в които си размениха топли думи в израз на приятелството между Китай и Русия и същевременно заедно отправиха критики към Запада. Но тези разговори не се увенчаха с дипломатически пробив по въпроса за Украйна.

По-рано тази седмица двамата лидери участваха във видеоконферентна среща на върха.

В американско-китайските отношения в последно време царят повишено напрежение и песимизъм заради въпроси от сферата на сигурността като Тайван, войната на Русия в Украйна, все по-широкообхватните забрани, налагани от САЩ върху износа на съвременни технологии за Китай, и индустриалните практики на китайските държавни компании.

Днес в Пекин продължава посещението на финансовия министър на САЩ Джанет Йелън.

Помолен да коментира, какъв е бил отговорът на Си, Байдън посочи: „Той слушаше и не спореше. И ако Ви прави впечатление, не се е затичал с пълна сила към Русия.“

„Затова смятам, че има начин да се справим с проблемите.“
(БТА, Владимир Сахатчиев)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


189
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
118
9
 
3
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 9 месеца
Китай ги чака най-голямата демографска криза в историята на света до сега. И гладомора на Сталин не може да се доближи до проектираното свиване на населението на Китай. За разлика от Европа и С.Америка, в Китай прираста от имиграция е почти нулев. След 20 години ги очаква тотален срив на пенсионната система, или трябва да вдигнат песнионната възраст до 75+
117
3
 
1
 
! Отговори
СВИНАР РУСОФИЛ преди 9 месеца
Пак ша ни набиват канчето
116
3
 
2
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 9 месеца
Нидей рива на мене, все ми е тая.
115
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Е китаеца си го е преместил нали.Щото те инвеститорите са частни компании и не се интересуват от мнението на разни политици.
114
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До 116 Рубли е имало в кирливата ти Украйна,а България си има собствена валута.Това обаче на уркопитека като теб не му е ясно.
113
9
 
5
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 9 месеца
Който държи рубли да си направи едни тапети в хола за спомен, и да спести от тоалетна хартия.
112
0
 
4
 
! Отговори
Понти преди 9 месеца
Има един Владимир Рангелов, който много мрази руснаците, щото беше пиян и го еваха двама руснаци на Китен преди 10-ина години.
111
6
 
2
 
! Отговори
НАЙ МОГЪЩИЯ преди 9 месеца
Въвежда ред в света
110
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
В България политиците се страхуват от САЩ. Защото голяма част от тях помнят каква свинщщщина ни направиха при жан-виденово време. Само че държавите под носа на САЩ вече НЕ се страхуват от САЩ. След десет дена би трябвало да се проведе среща на страние от ЕС и на Латинска Америка. Там Зеленски няма да се появява, няма да се появява и името на Украйна в какъвто и да е документ. Изрично изискване от Аржентина, Бразилия, Мексико и още 30 държави.
109
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Байдън много меко се отнася с китайците. Трябва да изкара голямата тояга та всяка жаба да си знае гьола. Руската жаба вече си го получи и скоро ще изпружи краката.
108
1
 
18
 
! Отговори
Незнам сак Си преди 9 месеца
Е слушал заплахите на стареца без да умре от смях! Железен самоконтрол!
107
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До смехория Тоя пък с 1 трилион ще фалира САЩ. Абе имате ли нещо в русофилските си глави освен червени бръмбари? Тръмп раздаде 7 трилона долара по време на Ковида ей така за бог да прости и фалираха ли САЩ?
106
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
ха ха ха
105
1
 
13
 
! Отговори
смехория преди 9 месеца
Какви предупреждения, какви 5 лева!? Китай държи САЩ в ръцете си. Близо трилион американски облигации се намират в китайците. Ако искат могат веднага да ги фалират краварите. Бидоня не е със всичкия си!
104
1
 
13
 
! Отговори
Байдън преди 9 месеца
Е като обикновен мафиот, но със деменция!Внимавай Си, този район принадлежи на американската мафия..ако откриеш бизнес тук, трябва да ми платиш 10% иначеиначе..ох забравих! Иначе ще взривя СП 1 и 2!!!
103
2
 
15
 
! Отговори
И аз като срещна преди 9 месеца
Някой луд на улицата който ме заплашва, си мълча и избягвам конфронтацията! После избягвам лудия! Много мъдро е постъпил другаря Си!
102
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Да внимаваш Си, че иначе ще .... ъъъъ, забравих какво. За какво говорех?!? А Си, приятелю. Колко бизнес сме правили с теб и сина ми.
101
1
 
5
 
! Отговори
До 102 преди 9 месеца
Ние вече го виждаме..случва се наживо и сме живи да го видиме!!
100
1
 
19
 
! Отговори
Да внимава преди 9 месеца
Иначе какво? 11 пакета от санкции ;)Понеже те много подействаха на Русия, Иран, Северна Корея ;) Ха ха ха!
99
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
САЩ, може да изгубят първото място, но никой от нас, няма да е жив да го види!