Единствената червена линия пред Путин: Собственият му живот

И все пак той може да използва ядрено оръжие
8 юли 2023 20:52, Нели Христова
216
Единствената червена линия пред Путин: Собственият му живот
Снимка: БГНЕС

Руският президент Владимир Путин има само една "истинска червена линия", която не може да бъде прекрачена, заявава пред Newsweek Михаил Ходорковски.

60-годишният Ходорковски, водещ критик на режима на Путин, оглавяваше енергийната компания Юкос, преди да прекара десетилетие в затвора в Русия по обвинения, които критиците нарекоха политически мотивирани. Той коментира дали руският лидер ще използва ядрено оръжие, ако Украйна се опита да си върне анексираната територия Крим.

Украинският президент Володимир Зеленски обеща миналото лято да отмени анексирането на Черноморския полуостров от Русия през 2014 г. Обширни укрепления бяха забелязани по крайбрежието на Крим и руската военноморска база Севастопол наскоро, докато Русия се подготвя за украинско настъпление.

Мнозина се опасяват, че опитът на Украйна да си върне Крим би бил ключов момент за ескалация на войната. Естонският министър на отбраната Хано Певкур каза пред Newsweek през май, че загубата на контрол над окупирания Крим е "червена линия" за руския президент.

"Има само една истинска червена линия за Путин – пряка физическа заплаха за живота му", казва Ходорковски пред Newsweek от Лондон, където живее сега. "Така че всяка друга ситуация, която позволява известно пространство за маневриране на самия Путин, всъщност не е червена линия, що се отнася до него."

Ходорковски, който е определен за "чуждестранен агент" от Кремъл, беше един от първите поддръжници на демократичната промяна в Русия, критикувайки ендемичната корупция на телевизионна среща с Путин в началото на 2003 г. Ходорковски беше помилван от руския президент през 2013 г.

Бившият руски петролен директор каза, че вярва, че Путин не е използвал ядрени оръжия във войната срещу Украйна досега, защото "той осъзнава, че използването на ядрени оръжия няма да му осигури незабавна победа, но определено ще завърши с незабавно поражение на режима му."

Ходорковски каза, че не е сигурен какво би могло да бъде "спусъкът" за Путин да използва ядрени оръжия, "защото е много трудно да се прецени какво се случва в главата на Путин, психическото състояние на Путин".

"Може да е Крим, може да е отстъплението на руските въоръжени сили на някои други участъци от фронтовата линия", добави той.

През април Зеленски повтори, че Украйна планира да освободи Крим в контранастъпление, заявявайки, че успехът на страната му зависи от продължаващите доставки на оръжия от Запада.

Ходорковски предупреди, че убеждението на Путин, че военният съюз на НАТО "незабавно" ще се намеси в конфликта, ако той използва ядрени оръжия, "се размива малко по малко с времето".

"Така че смятам, че е много важно да продължаваме да му напомняме и да му набиваме в главата, че това е точно това, което ще последва. Ако не, аз се притеснявам, че той може да реши да използва ядрено оръжие", каза Ходорковски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


216
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
157
0
 
0
 
! Отговори
Стария хъш преди 9 месеца
Да се пази от собствената му охрана.ТАМ е убиеца.....
156
0
 
0
 
! Отговори
Бб преди 9 месеца
НАТО щели да се намесят ако руснаците използвали ядрено оръжие,че то ще е късно тогава.
155
0
 
3
 
! Отговори
питанка преди 9 месеца
До Анонимен А да питам "експерта" по оръжията : Дали пък и плутиниевото оръжие не е и то ядрено...? А ??? Аман от разбирачи, които чули недочули нещо и бързат да си напишат поредната глупост с надеждата да изкарат порената копейка за троленето си. Предлагат на плутониевия експерт просто само да кипира и пейства... иначе мисленето му е трудно и става за смях!
154
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Зеленски е срам за човечеството!!!
153
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Кой какво прави..... Уркопитецките медий уморяват Путин..... Какви ли не глупости до тук....
152
2
 
5
 
! Отговори
не може да бъде! преди 9 месеца
еми то и за хитлер е била важна германия! и за наполеон франция и за пол пот камбоджа! и за емин дада уганда! е последния верно след като го изгонват намират, че е ял яовешко месо ама и той като путин! с неговото "мисионерство"! :)))))))))))))))) и "визия" важна е рашистан! Та такива ми ти уроци от историята дете мое!
151
5
 
1
 
! Отговори
не може да бъде! преди 9 месеца
Езна от най-важните причини за ставащото в момента в Украйна и в света е неразбирането или нежеланието да бъдат разбрани характера и идеите на Путин -и това го казват най-големи специалисти по политология,геополитика,психология!Даже Бил Клинтън един път се осмели да каже нещо подобно!?За мен е учудващо защо САЩ налагат такъв имидж на Путин!?А всъщност той е лидер с мисионерска визия,може да се каже месианска и не се страхува нито за живота си нито за имиджа си...за него е важна само Русия!?
150
1
 
1
 
! Отговори
Киев преди 9 месеца
В кой век живеете вече се използват други оръжия с ниво над биологичното.
149
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
дрън дрън .да пляс.правите провретряване на устата си колко да не заспите от скука че нема не искате да признавате че укропите загбиза тази воина. пишете си глупостите никои не ви вярва
148
5
 
7
 
! Отговори
... преди 9 месеца
путин му е изпята песента! И после продажнито путинофили в България ще трявба да си търсят друга ... путин на която да продават и предават Бъ;гария! Само едно е интересното около тез продажници и то е защо след като продават България на рашистан защо искат да им се плаща в долари и евро а не в копейки!?
147
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Много проста пропаганда !
146
3
 
6
 
! Отговори
Ъхъ ! преди 9 месеца
Наш Боко и Путин са сякаш близнаци - и двамата , като стане напечено, бягат от опасното място ! Какви лидери , какви 2 стотинки ????
145
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Като какъв световен лидер се е утвърдил Зе-то? А колкото до победата-на Запад са страшно недоволни, че тъпче на едно място и сериозно обмислят да го сменят Освен това тази война е катастрофална антиреклапа на западните оръжия. Чети западната преса, ако знаеш език, което ме съмнява. А в западната преса, макар и срамежливо, но се промъква и достоверна информация.
144
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Хора, осъзнайте се, плъзгате се по повърхността в "разсъжденията" си ,които са обилно подхранени от "масмедиите". Нито Путин е толкова лош, нито Украйна толкова невинна -няма огън без дим, както и една ръка "пляс" не прави! Нищо в света не е "фил" и "фоб"! Дори черно и бяло няма- всичко е в нюанси! Мислете хора, мислете самостоятелно, търсете правдива информация и бъдете НАЩРЕК когато ви дават готови решения и разсъждения! Толкова от мен -бъдете здрави и УМНИ!
143
7
 
8
 
! Отговори
ПОБЕДА ЗА УКРАЙНА преди 9 месеца
ЗЕЛЕНСКИ СЕ ЗАТВЪРДИ КАТО СВЕТОВЕН ЛИДЕР, А НАШЕТО ЮМРУЧЕ....ВСИЧКИ ВИДЯХМЕ ЗА КАКВО ИДЕ РЕЧ....
142
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
А Зеленски един смел, смел....затова искаха да скрият посещението му, а премина разстоянието от президентството до народното събрание, или де да знам накъде се беше запътил, заобиколен от поне 20 азовски главорези. Безопасността на нашата знаменитост наркозависиме преди всичко.
141
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Когато Готвача стигна на 200 км от МоскваПутин вече беше избягъл далече от кремъл а на видеообръщенията изглеждаше като умрял от страх.
140
13
 
10
 
! Отговори
Иван преди 9 месеца
Крим не е окупиран. Те се отделиха по собсвено желание, защото бяха автономна област, несъгласна с незаконното централно управление.
139
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Първо Русия от времето на Елцин, не разполага с ядрено оръжие (оригинал),а с ПЛУТОНИЕВО не че е по безопасно и второ чува се за преговори САЩ РУСИЯ Септември всичко да спре
138
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Да са казвсш Путин. Странно. Вде едно Хуйов да ти е фамилията. Даже по добре звучи.