Единствената червена линия пред Путин: Собственият му живот

И все пак той може да използва ядрено оръжие
8 юли 2023 20:52, Нели Христова
216
Единствената червена линия пред Путин: Собственият му живот
Снимка: БГНЕС

Руският президент Владимир Путин има само една "истинска червена линия", която не може да бъде прекрачена, заявава пред Newsweek Михаил Ходорковски.

60-годишният Ходорковски, водещ критик на режима на Путин, оглавяваше енергийната компания Юкос, преди да прекара десетилетие в затвора в Русия по обвинения, които критиците нарекоха политически мотивирани. Той коментира дали руският лидер ще използва ядрено оръжие, ако Украйна се опита да си върне анексираната територия Крим.

Украинският президент Володимир Зеленски обеща миналото лято да отмени анексирането на Черноморския полуостров от Русия през 2014 г. Обширни укрепления бяха забелязани по крайбрежието на Крим и руската военноморска база Севастопол наскоро, докато Русия се подготвя за украинско настъпление.

Мнозина се опасяват, че опитът на Украйна да си върне Крим би бил ключов момент за ескалация на войната. Естонският министър на отбраната Хано Певкур каза пред Newsweek през май, че загубата на контрол над окупирания Крим е "червена линия" за руския президент.

"Има само една истинска червена линия за Путин – пряка физическа заплаха за живота му", казва Ходорковски пред Newsweek от Лондон, където живее сега. "Така че всяка друга ситуация, която позволява известно пространство за маневриране на самия Путин, всъщност не е червена линия, що се отнася до него."

Ходорковски, който е определен за "чуждестранен агент" от Кремъл, беше един от първите поддръжници на демократичната промяна в Русия, критикувайки ендемичната корупция на телевизионна среща с Путин в началото на 2003 г. Ходорковски беше помилван от руския президент през 2013 г.

Бившият руски петролен директор каза, че вярва, че Путин не е използвал ядрени оръжия във войната срещу Украйна досега, защото "той осъзнава, че използването на ядрени оръжия няма да му осигури незабавна победа, но определено ще завърши с незабавно поражение на режима му."

Ходорковски каза, че не е сигурен какво би могло да бъде "спусъкът" за Путин да използва ядрени оръжия, "защото е много трудно да се прецени какво се случва в главата на Путин, психическото състояние на Путин".

"Може да е Крим, може да е отстъплението на руските въоръжени сили на някои други участъци от фронтовата линия", добави той.

През април Зеленски повтори, че Украйна планира да освободи Крим в контранастъпление, заявявайки, че успехът на страната му зависи от продължаващите доставки на оръжия от Запада.

Ходорковски предупреди, че убеждението на Путин, че военният съюз на НАТО "незабавно" ще се намеси в конфликта, ако той използва ядрени оръжия, "се размива малко по малко с времето".

"Така че смятам, че е много важно да продължаваме да му напомняме и да му набиваме в главата, че това е точно това, което ще последва. Ако не, аз се притеснявам, че той може да реши да използва ядрено оръжие", каза Ходорковски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


216
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
От Козяк пак са подхвърлили центове на троловете....
96
8
 
1
 
! Отговори
Нане преди 10 месеца
Тоя, който говори за турция.... Западняляшките и деоти готвеха план и за турция... Да спечели опозицията и тя да хвърли турската армия срещу Русия.... Мъ ядец, спечели ердоган, на който Русия му разкри планове на метежа срещу него от краварците.... ===)))
95
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
"че мнозинството от българите симпатизираме на Русия" - Ако аз симпатизирам на някого, то има причина. Ако е например жена, може да е красива. Да има остър ум. Ако е мъж, може да си държи мъжки на думата и заради това да му симпатизирам. А ако те питам защо симпатизираш на Русия, ти отговор не можеш да дадеш.
94
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Хитлер като реши да плаши света, поне превзе Франция и успя да бомбардира Лондон. А този нeщacтник се спъна в собствения си заден двор и се окaля все едно е паднал във външната тoaлeтнa.
93
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
"След това следват рев и сополи на фашистите в България.... Но Комунистите излезнаха Хора, и пощадиха поне жените им и децата им" - Пич, в момента най-големите фашисти в България са русофилите. Факт!
92
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Китайският санаториум вече го чака. Тишина, спокойствие, любезен персонал, и отделна спалня за Кабаева! Гарантирано от Си!
91
10
 
3
 
! Отговори
Нане преди 10 месеца
През 1944 година, фашистите в България са вярвали на 100 процента, че гитлер, ще унищожи Русия... След това следват рев и сополи на фашистите в България.... Но Комунистите излезнаха Хора, и пощадиха поне жените им и децата им.... А не е трябвало.... ===)))
90
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Бункерният Дедо!
89
5
 
3
 
! Отговори
да преди 10 месеца
леопардите се окотиха, брадлито го изпържиха....сега контраофанзивата с ангорски котки ли ще я правят?
88
1
 
6
 
! Отговори
Военен брокер преди 10 месеца
Украинците да внимават Путин е много предпазлив напоследак ,а след преврата още повече. Още не знае дали няма спящи клетки на Вагнер около него.Ако се пробие фронта ще се оголи и пътя до Москва това ще вкара Путин в паника .Пригожин ни го показа с 25 хилядна войска как се минават 300 км за 2 дни. Тогава може да започнем да се запасяваме с таблетки йод.
87
2
 
10
 
! Отговори
Дедо преди 10 месеца
Бита карта. Да се беше пенсионирал преди няколко години, руснаците вечно щяха да го благославят. Ама пуста жажда за власт, изпусна момента и се изложи.
86
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
При затръбяването на седмия ангел биваме пренесени отново на небето (Откр. 11:15-18)
85
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
""Аве паляци, Русия, ще ви размаже за ден, барабар с натуфските ви приятели в кавички.... ===)))" Към колко часа го очакваш това да стане, че утре ше имам малко работа и да не го изпусна?
84
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
"Аве паляци, Русия, ще ви размаже за ден, барабар с натуфските ви приятели в кавички." --- Шкумба, ти ли си? Или Крис Рок е слезнал от сцената и пише някви комедии тука? Ахахахах! Я кажи до Париж кога ще са руснаците, че преди Киев още седи да ръждясва 60 километрова руска танкова колона. Кажи, че ми се слушат вицове.
83
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Човекът на снимката превърна света в Ад и не се вижда светлина на хоризонта. Човечеството няма да му го прости.
82
4
 
6
 
! Отговори
абе преди 10 месеца
хохлите щели да връщат крим!....на кукуво лято!
81
3
 
5
 
! Отговори
Въпрос преди 10 месеца
Не ми е ясно защо на държавата на Путин и викат Русия, вместо Плешивия? Може би е старо име, от по-младите време и са забравили да я преименуват?
80
10
 
1
 
! Отговори
Нане преди 10 месеца
В България, след кравария за България и благодерение на тях израсна едно изключително глупаво и сервилно население, което се вижда и в парламента днес... Аве паляци, Русия, ще ви размаже за ден, барабар с натуфските ви приятели в кавички.... ===)))
79
2
 
3
 
! Отговори
До Cлавa Pосcии! преди 10 месеца
Още утре може да тръгваш натам,няма нужда да се мъчиш тук.
78
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Cлавa Pосcии!