Лавров: Даване на F-16 на Киев ще е равно на заплаха в ядрената сфера

С действията си Западът създава екзистенциална заплаха за Русия
13 юли 2023 09:15, Елка Василева
144
Лавров: Даване на F-16 на Киев ще е равно на заплаха в ядрената сфера
Снимка: архив, БГНЕС

С действията си Западът създава екзистенциална заплаха за Русия, която ще се защитава с всички налични средства,  заяви руският министър на външните работи Сергей Лавров в интервю за "Лента.ру".

Още по темата
"След началото на специалната военна операция САЩ и другите страни от НАТО и ЕС рязко засилиха хибридната война срещу Русия, която започнаха още през 2014 г. Агресивните стъпки на недружелюбните държави представляват екзистенциална заплаха за Русия. В това няма никакво съмнение. Ще трябва да отстояваме правото си на свободно и суверенно развитие с всички налични средства", подчерта руският външен министър.

Самият факт на появата на изтребители F-16, способни да носят ядрено оръжие, в Украйна ще бъде възприет от Русия като заплаха от страна на Запада в ядрената сфера, каза още Лавров в интервюто, предаде ТАСС.

"Пример за изключително опасно развитие на събитията са плановете на САЩ да прехвърлят изтребители F-16 на киевския режим. Уведомихме ядрените държави САЩ, Великобритания и Франция, че Русия не може да игнорира способността на тези самолети да носят ядрено оръжие. Никакви уверения няма да помогнат тук. В хода на бойните действия нашите военни няма да проверяват дали всеки конкретен самолет от този тип е оборудван за пренасяне на ядрени оръжия или не. Самият факт, че украинските въоръжени сили разполагат с такива системи, ще бъде разглеждан от нас като заплаха от страна на Запада в ядрената сфера", подчерта Лавров.

Руският външен министър също така опроверга появила се информация, че е възможно преговори за уреждане на ситуацията в Украйна да се проведат през юли.
(БТА, Пламен Йотински)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
129
0
 
0
 
! Отговори
До 126 преди 9 месеца
Къде пише, че ще изригне или че Русия ще нападне с ядрени оръжия. Пак някакви измислици. Човекът е сравнил вулкан с химичен опит. Русия е написала, че превантивно няма да използва ядрени оръжия, а само в отговор, за разлика от Щатите, които могат ако искат в отговор на кибер атака да използват. Има и геофизични и геохимични оръжия, но Русия и САЩ за тях не говорят. Метафора да я анализираш дословно е смешно. Като кажат силен като бик да не сравняваш ватовете на човешката сила с тази на бика ?
128
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Трай коньо за зеленска травля.
127
0
 
1
 
! Отговори
агент Мъдлър ЦРУ преди 9 месеца
Когато Раша загуби войната ще го преглътнете и свикнете с мисълта.
126
1
 
10
 
! Отговори
До R.A.T.M преди 9 месеца
Много сте ми забавни с тоя Йелоустоун :) личи си колко сте некомпетентни. Ако изригне проблема няма да е само за САЩ, ами в световен мащаб. Същото е и ако Русия реши да атакува с ядрени бомби САЩ... проблема не е само за САЩ. Вие явно си мислите, че, света спира да съществува зад държавната граница.
125
2
 
3
 
! Отговори
до 123 преди 9 месеца
Няма как и да я спечели ...
124
1
 
4
 
! Отговори
ЦК на КПСС преди 9 месеца
До Анонимен 123 -- И за СеСеСеРето така разправяхте, ама се самозатри (затриха го). Впрочем, както ви харесва, но така или иначе го няма на картата.
123
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Русия няма как да изгуби войната, защото накрая няма да съществува.
122
7
 
2
 
! Отговори
R.A.T.M преди 9 месеца
Ф-16 не са проблем, а ядрения тероризъм и съм сигурен, че укритие по заповед на щуката ако направят атентат, Йелоустоун ще им се стори на американците като училищен опит в час по химия.
121
1
 
11
 
! Отговори
Хм преди 9 месеца
Днес гледах клип в YOUTUBE.Украинец шофира Лада с изрязан покрив. Спира и изстрелва NLAW. Ракетата унищожава руски танк.Украинеца подкарва ладата и изчезва. Е,кажете ми коя армия е воювала успешно с партизаните? Наполеон,Хитлер,Брежнев се провалиха! САЩ се провалиха в Афганистан и Виетнам! СССР се провали в Афганистан и Чечня!Обзалагам се,че и Путин ще се провали в Украйна!
120
1
 
11
 
! Отговори
Неразбрал преди 9 месеца
Ъъъ тези самолети Ф16 които и ние купуваме не бяха ли много стар модел от седемдесетте години и били скраб.... Как така изведнъж се оказаха заплаха за РФ?? Или нещо не съм разбрал...?!?
119
15
 
5
 
! Отговори
Mick Tucker преди 9 месеца
Който си мисли, че Русия ще изгуби войната, не е добре.
118
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ше го преглътнете, конче, като всичко друго.
117
1
 
7
 
! Отговори
Руско псе преди 9 месеца
До К'во ги бавите? Ядреният терорист ще натиска ли копчето или го хвана шубето
116
4
 
8
 
! Отговори
ЧЕРВЕНА СГАН преди 9 месеца
До Анонимен руските подл оги като теб не сте част от българския народ!
115
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Украйна е много голяма и богата страна. През изминалите 33 години преход не спряха да крадат и розграбват народа и страната. Точно както и в България. Ако бяха инвестирали всичките милиарди в оръжия, икономика и т.н. щяха да имат с какво да се защитават, а не да ходят от страна в страна със списъци какво им трябва. Но понеже са алкохолизирана нация, проста също ка сега на тоя хал. Щото украинските олигарси разграбиха всичко, а сега помагайте ни. Ние ще ви пазим от Русия.
114
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Форумните *** са най срамното антибългарско племе!!! Безполезно форумни изчадия от ада. Злобни и противни. Ние мислещите хора не обичаме Путин а обичаме България и искаме да я опазим!
113
3
 
5
 
! Отговори
до 99 преди 9 месеца
Запитай се защо са пуснали атомните бомби , отговаряш но както ти изнася ? Чувал ли си за битката за Иво Джима , прочети ...да , с ядрените бомби е избито мирно население , но в Японската империя друг начин на капитулация е била невъзможна?! За Иво Джима жертва са дали и американците и японците , съответно 7000загинали и 20000 ранени от Морската пехота на САЩ и 20000убити и хиляда предали се японци , мислиш ли че ако имаше битка касапницата щеше да бъде по малка?!
112
14
 
4
 
! Отговори
К'во ги бавите? преди 9 месеца
Слагай ядрените комплекси в Мексико,Куба и Хавай! Едва тогава кравария ще разбере за какво иде реч...иначе няма как да ви приемат на сериозно,все пак това е политиката на ФАЩ от 200 г насам :)
111
6
 
11
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 9 месеца
Лавров , Медведев и оная Захарова може ли да кажат изречение, без думата ядрено ?Хи , хи !
110
7
 
14
 
! Отговори
Я па ти.. преди 9 месеца
Що бе Лавров ? Нали МИГ -29 са по добри. И Радев така казва. Що се плашите ?Да си бяхте кротували и в Украйна нямаше да има Ф-16.