САЩ призоваха Африка да се противопостави на Путин за зърнената сделка

Това заяви държавният секретар Антъни Блинкен
27 юли 2023 07:30, Стела Стоянова
103
САЩ призоваха Африка да се противопостави на Путин за зърнената сделка
Снимка БГНЕС

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен настоя африканските лидери, присъстващи на среща на върха с руския президент Владимир Путин, да поискат отговори относно кризата със зърното, която тласна по-бедните нации към криза. Говорейки преди срещата Русия-Африка в родния град на Путин Санкт Петербург, Блинкен изтъкна, че африканските лидери да знаят, че растящите разходи за храна, недостигът на зърно и торове са пряк резултат от войната на Путин в Украйна, пише БГНЕС.

Няколко африкански лидери, включително президентът на Южна Африка Сирил Рамафоса, се очаква да присъстват на срещата на върха в Константиновския дворец. „Те знаят точно кой е виновен за настоящата ситуация“, каза Блинкен за лидерите, някои от които предложиха мълчалива подкрепа за Москва или отказаха да осъдят нахлуването на Путин. „Моите очаквания са, че Русия ще чуе това ясно от нашите африкански партньори“, каза той, говорейки по време на посещение в Нова Зеландия.

Още по темата

Зърнената криза се засили, след като Русия се оттегли от сделката, която позволи на Украйна да изнесе 33 милиарда тона пшеница и други зърнени храни. „Това беше еквивалентът на износа на 18 милиарда хляба през този единствен коридор, който Русия сега затвори“, каза Блинкен. „Това не беше само изтегляне. Какво направиха, откакто се изтеглиха? Многократно бомбардираха пристанището на Одеса. Положиха мини в Черно море. Изрично заплашиха корабоплаването. Мисля, че това изпраща много ясно послание."

Русия заяви, че сделката с посредничеството на Турция не отговаря на обещанието за улесняване на руския износ. През последните няколко дни Москва се опита да успокои африканските партньори, заявявайки, че разбира тяхната „загриженост“ по въпроса. Кремъл заяви, че "без съмнение" е готов да изнася безплатно зърно за африканските страни, които се нуждаят от него. Според последния месечен доклад на Министерството на земеделието на САЩ запасите от пшеница при големите износители в момента са най-малки през последните 10 години.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
8
 
16
 
! Отговори
Шефрет преди 9 месеца
Еврогейците следвайте примера на сина на Паситу. Поне той директно си призна ,че мечтае за един негърски орган ,па може и от черен трансджендър да е) Пак няма да остане валат)
36
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Хората ще стоят гладни,че BASF и Монсанто изядох дървото в Украйна .
35
12
 
4
 
! Отговори
Шефрет до 47 преди 9 месеца
А ти си така нареченият ром или още по лошо. Човек де незнае какъв е и се хваща за първите космати топки къде му подадат)
34
18
 
15
 
! Отговори
Мършата Шефретчо е преди 9 месеца
така наречения "славянин"... Такива *** русофили са няколко във форума...
33
14
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
В 1913 година в Африка е имало само 2 независи държави - Етиопия и Либерия. Всички останали страни са били колонии на 7 европейски дъежави. За 110 години всичките държави са станали независими. Само че,пак им грабеха ресурсите алчните западняци.Русия и Китай започнаха да строят ,а не само да грабят.Открийте разликите.
32
10
 
9
 
! Отговори
Шефрет до 34 преди 9 месеца
Като гледам ти колко си чувал ,а и родителите ти си правя сметка за всички укродегенерати. *** ти ако беше и тя чувала за планирана бременост ,никога нямаше да те изходи. Баша ти не е виновен,понеже не е сигурно ,че той ти е истинският. Обикновенно такива като тебе се раждат от случайно семеотделяне след пиянски запой.
31
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
САЩ само искат, а да дават? Например на нас ни обещаха едни самолети, доколкото си спомням. Ние ги платихме на секундата, а дека е стоката за която платихме? Обещаха зърно на Африка, а то по някакъв чудодеен начин се оказа у нас, въпреки, че нема нужда.
30
27
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Путин диктаторът буквално унищожава храна. Само пълни иzроди могат да се радват на това. Да са ви честити новите цени на хляба до няколко седмици! После ще KBичите като наcpани
29
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До ИСТИНАТА искаш да кажеш че ще стане така заради ЕВРОКРАЦИЯТА и безсмислените "ссанкции"?
28
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Около 2,2 милиона хектара от обработваемата земя в Украйна е собственост на западни компании и блокирането на сделката ги прецаква, затова Блинкен вие като хималайска мечка.
27
3
 
23
 
! Отговори
джон преди 9 месеца
голямата болка е че зърното не е украинско а американско фирмите са Монсанто Дюпон и д-р.и сега руснаците им секнаха бизнеса и с продажните медии ревът и сеят куп лъжи по света за глад и мизерия а истината е в парите които искат да си приберат от продажбата на тази отрова
26
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
"Блинкен изтъкна, че африканските лидери да знаят, че растящите разходи за храна, недостигът на зърно и торове са пряк резултат от войната на Путин в Украйна," - всъщност, растящите разходи и недостигът са резултат от безумните реакции и "санкции" на Сащ и Европа срещу Русия - заради войната на Русия срещу НАТО на територията на Украйна.
25
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До ИСТИНАТА - Чаааакай малко. Ние избрахме, да се придържае към санкциите и да ги "налагаме". Ние си изнасяме цялото производство. Ние оставяме на случайни мутри, да ни точат резерва и после да се чудим, какво се е случило... Русия е ПОСЛЕДНИЯ ни проблем в това отношение.
24
5
 
17
 
! Отговори
Шефрет до 24 преди 9 месеца
Тука си прав ,че нашите мазници ще изтъргуват на Европа житните ни запаси
23
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Малко ли години англосаксите и франсетата,ручаха от черното континентче?Какво направиха,хората мизерстваха.Ръц,свърши вашата Русия и Китай градят там.
22
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До провалът Блинкен - Има един канал, на един нигериец, дето гледа и коментира глупсотите на САЩ редовно. Смешно е, когаот видиш човек, от уж изостанала нация, да е 20 пъти п-разумен от "развитите и успешни западняци"
21
5
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 9 месеца
Фащ само може да духа на руснаците
20
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Долни лицемери африканците бяха за вас маймуни,а сега им обръщате внимание,гнусна и нагла американска политика,ще си го намерите вие
19
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Шефрет - Да му мислим ние, че бай ти Кирил ще каже, че не био демократично, да имам резерви в Бъглария и щяло да ги продадем всички.
18
1
 
16
 
! Отговори
18 преди 9 месеца
И преди да кажете нещо - има много умни и добри хора, които просто си чакта шанса и по-добри условия. За съжаление, виждаме, че САЩ и ЕС не искат по-добри условия, а искат масова емиграция, където случйани групи от хора с еизсипват в случайни страни. Не си мислете, че и за миграните е "сигуран работата". Смесели са 20 нации на територията на 21-а и се чудим зщао има конфликти.