САЩ призоваха Африка да се противопостави на Путин за зърнената сделка

Това заяви държавният секретар Антъни Блинкен
27 юли 2023 07:30, Стела Стоянова
103
САЩ призоваха Африка да се противопостави на Путин за зърнената сделка
Снимка БГНЕС

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен настоя африканските лидери, присъстващи на среща на върха с руския президент Владимир Путин, да поискат отговори относно кризата със зърното, която тласна по-бедните нации към криза. Говорейки преди срещата Русия-Африка в родния град на Путин Санкт Петербург, Блинкен изтъкна, че африканските лидери да знаят, че растящите разходи за храна, недостигът на зърно и торове са пряк резултат от войната на Путин в Украйна, пише БГНЕС.

Няколко африкански лидери, включително президентът на Южна Африка Сирил Рамафоса, се очаква да присъстват на срещата на върха в Константиновския дворец. „Те знаят точно кой е виновен за настоящата ситуация“, каза Блинкен за лидерите, някои от които предложиха мълчалива подкрепа за Москва или отказаха да осъдят нахлуването на Путин. „Моите очаквания са, че Русия ще чуе това ясно от нашите африкански партньори“, каза той, говорейки по време на посещение в Нова Зеландия.

Още по темата

Зърнената криза се засили, след като Русия се оттегли от сделката, която позволи на Украйна да изнесе 33 милиарда тона пшеница и други зърнени храни. „Това беше еквивалентът на износа на 18 милиарда хляба през този единствен коридор, който Русия сега затвори“, каза Блинкен. „Това не беше само изтегляне. Какво направиха, откакто се изтеглиха? Многократно бомбардираха пристанището на Одеса. Положиха мини в Черно море. Изрично заплашиха корабоплаването. Мисля, че това изпраща много ясно послание."

Русия заяви, че сделката с посредничеството на Турция не отговаря на обещанието за улесняване на руския износ. През последните няколко дни Москва се опита да успокои африканските партньори, заявявайки, че разбира тяхната „загриженост“ по въпроса. Кремъл заяви, че "без съмнение" е готов да изнася безплатно зърно за африканските страни, които се нуждаят от него. Според последния месечен доклад на Министерството на земеделието на САЩ запасите от пшеница при големите износители в момента са най-малки през последните 10 години.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
4
 
15
 
! Отговори
Шефрет преди 9 месеца
Да му мислят Еврогейците. Зърното отиваше при тях. Африка бе само за оправдане. Русия като изпрати свое зърно в Африка ,европа ,ще прави мекици от трици. Крайно време е Путин да заоали украинскитв хамбари и житни ниви.
16
3
 
18
 
! Отговори
провалът Блинкен преди 9 месеца
След като САЩ и ЕС не успяха, сега проваления Блинкен търси Африка.Но и там има знаци, че не *** Америка вече.Днес Нигерия им би шута и военните поеха властта.Но с такива тоталитаристи в Америка толкоз.Преди Америка беше пътеводна светлина, а сега трансове и глупости по филмите.
15
2
 
2
 
! Отговори
17 преди 9 месеца
До Анонимен 15 - Тооочно. Мног ме кефи, кгоато някой от "страст" ми бие минуси, тотално инорирайки какво му казвам.
14
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Факт - Познавам африканци от различни нации. Нека само кажа следното - Масово са про-русия и Китай. Едно момче дори ме пита, дали говоря руски, защото смятал, че след английския, руския щял да му помогне, защото масово се преориентирала икономиката им "зад канала", демек на изток към Русия и Китай.
13
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
VPN-кравата мощно манипулира лайковете.
12
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Африка избира масово Русия и Китай, поради две прости прчини - САЩ налива пари в НПО-та, Китай налива пари в инфраструктура и пристанища, а Русия кара евтини храни и носи и иземеделска техника. Другата прична е, че тъй каот няма НПО-та от САЩ, никой не им навира LGBTQ ... хората просто не искат. Не можеш, да отидеш в мюсюлманска страна, да кажеш че уважаш културата и религията им, а после да им говориш, как трябвало да приемат полиаморфните връзки между 12 гея, с 3 осиновени деца, а нормално.
11
4
 
28
 
! Отговори
Факт преди 9 месеца
Само 6%от зърнената сделка отиваха за Африка всичко друго за САЩ и Европа,така че САЩ пак лъжат и изнудват Африка.
10
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
В началото, когато миналото лято корабите тръгмнаха от украинските пристанища, по БНТ съобщаваха тонажа, състава и закъде е предназначен/ Обаче, като веднъж казаха "пшеница за България", вече нямаше актиална информация.
9
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Мда - САЩ няак си решиха, че Китай ще уважи санкциите им също. Почвата в Китай е много по-лоша от тази в Европа и са силно зависими от руските изкуствени торове.
8
22
 
13
 
! Отговори
до 2 убитака преди 9 месеца
Джуджето лъжливо също каза, че няма да нападат Украйна и, че няма да има мобилизация... Това помниш ли го...?
7
11
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Защо реве Блинкин? Защото Министерството на земеделието на САЩ отчете, че запасите от пшеница при големите американски глобални търговци в момента са най-малки през последните 10 години. Печалбите на големите американски глобални търговци се сриват.
6
5
 
28
 
! Отговори
Ручайте джабета преди 9 месеца
Хахаха сега рИвете, а крави? А когато блокирахте Куба весело ви беше! Така 60 години! Ами Иран? Ами още дузина други държави под вашите демократични санкции? Хахааа сега мечката мачка! Палете самолета,че идва нов Афганистан за вас! И предупредете нашите евроатлантици,че да фанат първиъе места на колесника ха ха хаааа
5
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Да разбираме : САЩ искат хората да нямат зърно за хляб. Украйна нито има достатъчно, нито това, което го има, не го праща в Африка.Ундия затвори вноса на отиз поради лиша реколта. Поведението на сащанското управление еднозначно е човеконенавистническо.
4
8
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Зърното не е украинско, а на американски компании затова е целия зор. Над 50% от обработваемата земя там е тяхна собственост.
3
14
 
20
 
! Отговори
Нане преди 9 месеца
кравляшките фашисти са аут от играта.... Императора обеща безплатно зърно за Африка.... ===)))
2
15
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Тея вече и до Африка опряха да се молят. Путин каза, че ще им даде зърно безплатно. От къв зор да му се противопоставят?
1
15
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Пиндостан оказа огромен натиск върху африканските лидери да се противопоставят на Президента Путин за зърнената сделка.