Русия оборудва новите ядрени подводници с ракети "Циркон"

Те достигат скорост, в пъти по-голяма от тази на звука
Обновена: 14 авг 2023 15:30 | 14 авг 2023 15:12, Елка Василева
93
Русия оборудва новите ядрени подводници с ракети "Циркон"
Снимка: архив, БГНЕС

Русия е в процес на оборудване на новите си ядрени подводници с хиперзвукови крилати ракети "Циркон", предаде Ройтерс, като се позова на високопоставен представител на оръжейната промишленост.

"Многоцелевите ядрени подводници от клас "Ясен-М" ще бъдат редовно оборудвани с ракетни системи "Циркон". "Работата в тази насока вече в ход", заяви Алексей Рахманов, главният изпълнителен директор на руската Обединена корабостроителна корпорация, в интервю за държавната новинарска агенция РИА Новости.

Подводниците от клас "Ясен", известни още под руското наименование "Проект 885М", са ядрени подводници, способни да пренасят крилати ракети. Те са проектирани да заменят ядрените подводници от съветската епоха като част от програмата за модернизация на руските въоръжени сили, отбелязва Ройтерс.

Хиперзвуковите ракети "Циркон" с морско базиране имат обсег от 900 километра и достигат скорост, няколко пъти по-голяма от тази на звука, което затруднява тяхното прехващане.

По-рано тази година президентът Владимир Путин заяви, че Русия ще започне масово производство на ракети "Циркон" като част от своите усилия да увеличи ядрените си сили.

Руската фрегата "Адмирал Горшков", която неотдавна изпробва ударните си способности в западната част на Атлантическия океан, също е оборудване с крилати ракети "Циркон", посочва Ройтерс.
(БТА, Симеон Томов)
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
ДО нещастните путинофили : ЧОВЕК НЕ МОЖЕ ДА ВИ СЕ СЪРДИ, НА МЯСТОТО НА МОРАЛА СА ВИ ИНСТАЛИРАЛИ ТОРБИЧКА ЗА КОПЕЙКИ
83
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
РУСКО КОРИТО СЕ НОСИ и БУМ, ЧЕРНО МОРЕ ГО ПОГЪЛНА със ШУМ ! свободно за разпространение !
82
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
за руския флот на дъно
81
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
РУСКО КОРИТО СЕ НОСИ и БУМ, ЧЕРНО МОРЕ ГО ПОГЪЛНА със ШУМ ! свободно за разпространение !
80
1
 
2
 
! Отговори
гого преди 8 месеца
Не, не ти стига не времето, а акъл
79
0
 
3
 
! Отговори
гого преди 8 месеца
Анонимника дето цитира Ленин - хубаво е да го прочетеш
78
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Елче, те вече са ги преоборудвали, от посолството май хабер нямат
77
6
 
2
 
! Отговори
Зозо преди 8 месеца
Коя година ще ги преоборудват? А новата Волга кога? :)))))))))))))))))))))))
76
7
 
5
 
! Отговори
Путнически самальот преди 8 месеца
До Анонимен 76 --- Такива коли имат рашковцете, че е все едно да се ожениш заманафин. Мерси.
75
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До запознат Не е вярно това! Няма ядрено оръжие, а и каквото и да е оръжие без електроника. Обаче чиповете за военни цели не бива да са с твърде малки елементи вътре, защото дребните елементи лесно се повреждат от радиация и други вредни въздействия. Затова в цял свят за военни цели използват чипове със структура от 180 до 90 нанометра. Точно такива чипове руснаците имат, проектират и сами си ги правят, включително така нужните процесори. Чипове и процесори по 7 nm са нужни само за смартфоните
74
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Българин Тъпааако, отвори Интернета и виж какви коли и какво точно произвеждат руснаците. Вярно, сега произвеждат китайски модели но ти и такъв автомобил можеш само да мечтаеш да имаш. И така както нищо не са измислили и построили - огледай се за АЕЦ Козлодуй, 30% от всички реактори в света са построени от руснаците и продължават да строят. Да не говорим за самолети, ракети и т.н. ... А ти сигурно и едни компоти не си произвел, а България също дори домати трудно произвежда. Не пиши глупости!
73
8
 
0
 
! Отговори
запознат преди 8 месеца
Ядрените оръжие не използват електроники и нямат чипове.
72
15
 
7
 
! Отговори
Българин преди 8 месеца
Сума ти петилетки минаха, ама ни една свестна кола, телевизор или хладилник не са направили... само ракети и бомби знаят да правят. Заради тях поскъпнаха пералните втора употреба в Германия, защото без източник на чипове ни танкове, ни ракети... Да се надяваме че западняците са произвели достатъчно перални, че да имат *** отъде да си разпояват, че да може да подхвърква цирконя
71
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ленин пише, че когато управляващите не могат да удържат властта в държавата, отвличат вниманието на населението чрез военна агресия зад граница. Кремъл точно това направи. За да предотврати нарастващото недоволство от некадърното управление: затвориха 23 000 фалирали индустриални предприятия и превърнаха Русия в бензиностанция. Нападнаха Украйна, и заплашват Полша, балтийските републики и т.н. Останалото е пропаганднаПОМИЯ. 137 държави се обявиха срещу болните им амбиции.
70
6
 
6
 
! Отговори
Смях преди 8 месеца
Циркон достигал няколко пъти скороста на звука и това затруднявало тяхното прехващане сиреч само затруднява но е напълно възможно да бъдат прехванати и това ако не е пропагандна новина пепел му тури..:))
69
9
 
6
 
! Отговори
QWERT преди 8 месеца
До Анонимен 66.То и сега ще приключи по същия начин, само че трясъка ще е по-мощен. П.росия я чака разпад, репарации и мизерия поне 30 години.
68
5
 
2
 
! Отговори
Itso преди 8 месеца
Oт заглавието не става ясно ракетите или подводниците достигат свръхзвукова скорост.
67
1
 
6
 
! Отговори
В преди 8 месеца
Браво!
66
10
 
7
 
! Отговори
до 66 преди 8 месеца
Не само имаха повече територии и сателитни държави, но и бяха с повече от 2-но население. А сега всичките им бивши сателити ги мразят, а също и голяма част от бившите републики.
65
5
 
7
 
! Отговори
Дановски преди 8 месеца
Обсъждайки качествата и уникалността на хиперзвуковия "Циркон" забравихме за наличието на "Посейдон", който вече е на бойно дежурство.Руснаците не търсят реален резултат от използването на "Посейдон". Невероятното стратегическо въздействие се състои в убедеността на колективния запад, че високотехнологичният вид руско стратегическо подводно ядрено оръжие е реалност, на бойно дежурство е и виси като Дамоклов меч над главата на Хегемона-диктатор.