Аварийна ситуация на руската сонда "Луна-25" преди да кацне на Луната

Сондата трябва да кацне на 21 август северно от кратера Богуславски
19 авг 2023 21:04, Анисия Иванова
152
Аварийна ситуация на руската сонда "Луна-25" преди да кацне на Луната
Снимка: БГНЕС

По време на маневра на руската сонда "Луна-25" преди кацането ѝ на Луната е имало "аварийна ситуация", съобщиха от руската космическа агенция Роскосмос, предаде АФП.

"По време на операцията на борда възникна аварийна ситуация, която не позволи извършването на маневра в рамките на подходящите условия."

Ракетата-носител "Союз-2.1б" със сондата "Луна-25" бе изстреляна от космодрума "Восточний" на 11 август. На 12 и 14 август апаратът извърши две корекции на траектории. В сряда, на 16 август, автоматичната станция влезе на окололунна орбита.

Спускаемият апарат, първата подобна мисия на Русия от почти 50 години насам, беше успешно изпратен в орбитата, след като беше изстрелян от космодрума "Восточний" в Далечния изток на Русия.

От Роскосмос не съобщиха дали инцидентът ще забави кацането, което трябва да се осъществи в понеделник, 21 август, северно от кратера Богуславски на южния лунен полюс.

През юни ръководителят на Роскосмос Юрий Борисов заяви пред президента Владимир Путин, че подобни мисии са "рисковани", като вероятността за успех се оценява на около 70%.

Очаква се сондата да остане на Луната в продължение на една година, където ще има за задача да събира проби и да анализира повърхността.

Камерите, инсталирани на спускаемия апарат, вече направиха далечни снимки на Земята и Луната от космоса.

Москва се опитва да рестартира и възстанови пионерската космическа програма на Съветския съюз, тъй като бъдещето на дългогодишното ѝ космическо сътрудничество със Запада изглежда под въпрос на фона на офанзивата в Украйна.

Русия заяви, че ще продължи със собствените си планове за мисии до луната, въпреки че Европейската космическа агенция обяви, че няма да си сътрудничи с Москва заради действията ѝ през последната година. /БГНЕС


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


152
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
12
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 8 месеца
Не знам за Луната, но знам, че в ЦЕРН (едва ли 90% от евроатлантическите про'с'таци знаят какво е това), променят плановете си след като Русия прекрати участието си. Офф топик:Доставените тази година две части от Самсунг се оказаха дефектни.
79
2
 
11
 
! Отговори
Aaa преди 8 месеца
Хахаха, копейките пак са в шах и мат. Ама българска сонда нямало. Щеше да има, ако го нямаше руското робство. Американците няма да ги стигнете никога
78
2
 
18
 
! Отговори
До Абе преди 8 месеца
Драги, най-добрите учени на СССР бяха от Украйна ! Просто там свободата винаги е била по-голяма даже и в царско време. Не може крепостен да е голям творец .... толкоз !
77
12
 
2
 
! Отговори
Абе преди 8 месеца
Българска сонда, совалка, ракета и прочие на Луната НЯМА! Даже и от ЕС НЯМА! Ама кратунковците се обаждат неподготвени. Български Космонавт/Астронавт скоро НЯМА да има, ЯВНО! Пропагандистите на Зеленский не спират да плюят по СССР и да "декомунизират", ама без Съветите, щяха да са едни пр.......ти селяни!
76
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Алооо 81. Важното е, че с нашата космическа сонда нищо подобно не би могло да се случи.
75
0
 
12
 
! Отговори
Хм преди 8 месеца
Не знам как ще кацнат там. Македонският посланик не е разрешил! Не може кой както реши да влиза в Македония.
74
0
 
10
 
! Отговори
до 71 преди 8 месеца
Ами така е. Нито спирачките им са като на другите коли,нито пък задна се включва всеки път.Новият Москвич бил изцяло китайски та за него нищо не знам.
73
6
 
16
 
! Отговори
Алооо преди 8 месеца
Е какво очаквате от руснаци.Та те не са допринесли нищо за света в сферата на иновацииите.При тях всичко е копирано ,даже и това не могат.
72
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До крундел НИКОЙ, Никой до сега не е успял да кацне на южния полюс на луната от към страната, която не се вижда от земята. Освен това лунния прах е проводим и силен абразив, защото поради липса на гравитация частичките на праха не се оглаждат и са с остри ръбове като таралеж. Тоя прах е силен абразив и може за няколко дни да повреди всяка техника. Ако кацне руската станция там ще е епохално постижение, без аналог в света.
71
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
А в Днес БГ няма никаква аварийна ситуация! Всеки божи ден хвърлят кал и заплювка след заплювка към Русия. Ето какво значи добре платена публикация
70
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Провал след провал, джуджето им ива мааата на рашките.
69
1
 
9
 
! Отговори
Наздраве преди 8 месеца
Няма как да кацне нещо, което никога не е излитало. Измислените пропаганди не вървят в 21ви век.
68
1
 
8
 
! Отговори
крундел преди 8 месеца
независимо от всички майтапчиски коментарчета, независимо от позицията ми за рф, две неща:1. кацането на луната е бая трудно, няма атмосфера, нееднородна гравитация - нестабилни орбити;2. електрониката на апарата е подложена на термични шокове, от +150 се охлажда до -190 за няколко минути, като минава от слънце на сянка по орбитата си;
67
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Сега остава да разберат как да кацнат в Киев и да останат там повече от 1 година.
66
3
 
4
 
! Отговори
Сибирстан преди 8 месеца
Хи-хи-хи.
65
17
 
6
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 8 месеца
До 10-сет години,Китай и Русия ще имат постояна...обитавана база на Луната. Големия...поход на китайците е в ход.
64
5
 
18
 
! Отговори
На гло тумбак преди 8 месеца
Те москвичите трудно кацат на луната
63
7
 
14
 
! Отговори
Чебурашка факти преди 8 месеца
Нищо не е станало, просто промяна в плана, вместо да кацне, ще се разбие на луната.
62
9
 
5
 
! Отговори
Горд притежател на преди 8 месеца
хладилник Днипро от 1962 г, работещ, берилиева игла за вертушка Корвет, 4 тонколони АС-35 и АС-70 (не ги сменям за нищо), усилвател Бриг, еквалайзер Орбита и две дипломи - за кандидат и доктор на науките.
61
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
пак някой е пушил