Димо Гяуров: Русия има сериозно превъзходство в Черно море

НАТО може да присъства в района не чрез флот, а по въздуха
23 авг 2023 09:43, Стела Стоянова
117
Димо Гяуров: Русия има сериозно превъзходство в Черно море
Снимка БГНЕС, архив

Турция в момента е основен фактор в региона, от една страна защото разполага с действителни военни възможности в Черно море. Самата Турция има желание и играе съществена роля в процесите, свързани с войната в Украйна и кризата в Черно море. Това коментира пред БНТ Димо Гяуров, бивш директор на Националната разузнавателна служба.

По думите му през последните години НАТО е подценило важността на Черно море и не е компенсирано руското присъствие. Сега Русия има сериозно превъзходство в Черно море, заяви Гяуров.

От началото на войната в Украйна Турция ограничава възможността натовски кораби да присъстват в Черно море. Това прави ситуацията неравнопоставена в полза на Русия.

България и Румъния, въпреки че притежават някакъв морски флот, той не е боен, по-скоро е патрулен. Възможно е да бъдат предприети мерки, водят се разговори от страна на Украйна за създаването на коридор, различен от досега съществуващия и базиран на териториалните води на Румъния, България и Турция, каза Гяуров.

Според него НАТО може да присъства в региона и да осъществява контрол не толкова чрез флот, колкото чрез въздушни средства.

Гяуров коментира още, че че Русия не би си позволила директен конфликт с НАТО.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
2
 
1
 
! Отговори
Боби преди 9 месеца
До дрън дрън дрън Извади от стоя Десантен кораб. А нещото наречено есминец е просто голям патрулен кораб и не е бил поразен
75
2
 
2
 
! Отговори
Боби преди 9 месеца
До Алекс И какво пише в Топ Уар? Че Турция има еди колко си фрегати, Еди колко си корвети и еди колко си подводници. Съответно еди колко си кораби от Втори ранг (поддържащи) Не се споменава къде се базират въпросните кораби.
74
2
 
1
 
! Отговори
дрън дрън дрън преди 9 месеца
Морскияг надводен дрон носи от половин до 1 тон тротил, струва около 275 000 долара и извади от употреба танкера SIG и есминеца Еленегорский Миньор. 100 такива дрона в 10 глутници по 10 дрона действащи едновременно през нощта могат да потопят целия руски черноморски флот. Има подводни дизелови дронове, по скъпи, но руските радари не могат да ги засекат. А ако в акциите участват едновременно и десетки въздушни дронове, тогава всяко руско корито Е ПЪТНИК ДО СВЕТИ ПЕТЪР !
73
0
 
0
 
! Отговори
Алекс преди 9 месеца
До Боби Прочетох го в topwar.ru,но явно ти знаеш повече.
72
2
 
3
 
! Отговори
Боби преди 9 месеца
До Алекс Това дали Турция има по-голям Флот е спорно. Защото много голяма част от въпросния флот се базира в Егейско и Средиземно море където Турция има много по-големи проблеми най-малкото с Гърция. Съответно за Черно море се отделят кораби по остатъчне принцип.
71
3
 
1
 
! Отговори
Алекс преди 9 месеца
Дори руските медии признават,че Турция разполага с по-голям флот от Русия в Черно море.Димо лъже или е неграмотен.
70
2
 
2
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 9 месеца
До Анонимен69 "други" новите "велики сили" ли са? що кога са англичани немци или американци всичките си имат име и се знае злосторника, а тука са "други"? сешташлисе?
69
1
 
1
 
! Отговори
Евразин Алахакбаров преди 9 месеца
тоя татарин не беше ли разследван за некв конфликт на интереси по едно време?
68
5
 
3
 
! Отговори
Бай Дрън преди 9 месеца
Ами пробвайте бе, г*н Гяуров. Много хубава, българска фамилия имате :)
67
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 55 Ти не знаеш ли, че ние сме уникален случай във военнатаистория на света? Кой друг почти не е губил битки в няколко войни, но накрая винаги се оказва победен и плаща репарации, защото на мирните преговори други са решили така.
66
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен Ако русия може, защо още не е влязла в Славянск, Краматорск, Авдеевка, Угледар? Питам, че това са градове в Донецка Област.
65
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Защо някой си мисли, че България има опция да е неутрална? Ние сме си избрали страна и такава опция въобще не съществува. Ние сме страна членка на НАТО. Ако почне война между Полша и русия ние сме вътре независимо от това дали преди това сме се държали като фурнаджийска лопата или не. Седенето на два стола единствено постига това никой да не уважава България. Нито русия ни уважава, нито НАТО ни уважава.
64
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Рис: ако чичо сам е можел отдавна да го е направил!
63
5
 
6
 
! Отговори
Рис преди 9 месеца
В момента в който чичо Сам реши и има изгода,от черноморския флот на русия ще останат само железата по дъното. Пък вие си говорете каквото искате. Видя се,че Турция е палачинка и няма да е проблем
62
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Как ще стигнат украинските плавателни съдове до румънски води , кой ще ги пусне. После обратно от румънски води как ще стигнат до украински пристанища. Речните пристанища не са за морско корабоплаване първо и второ те също както морските вече и те са разфабрикувани. Не подценявайте Руснаците.
61
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Дайте тогава ракети самолети и кораби на България. НАТО не дава нищо а праща американци. България трябва да излезне от НАТО и търси съветски съюз с Русия за да получи оръжие.
60
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
България има не флот а лодки за разходка.
59
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 53, знайно е - чрез много слугинаж, натягане, отриване и безпрекословно съгласие с всяка идея в Посолството. Точно така и Тиквата стана генерал и оня дребния с голямата глава от Дай България, плюс оня от ДПС когото от време на време изкарват да ни разказва хуморески... Повечето генерали сега са станали такива не защото имат някакви качества за тази длъжност или защото са минали задължителното обучение за нея, а защото посолството трябваше да овладее службите чрез сервилни марионетки
58
0
 
3
 
! Отговори
Титов преди 9 месеца
Аааа добър ден !
57
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Интересно, тоя лиизач от сДС като какъв се изказва? От отривки и натягане на американското посолство му дадоха чин "генерал" без абсолютно никаква квалификация за нея. Просто, защото е свой човек и службите трябва да се овладеят от подходящи марионетки. Иначе до колкото се говори е минен инженер. И сега се изтъпанил тука да ни отваря по въпроси, за които едва ли подозира каква е същността им?