Димо Гяуров: Русия има сериозно превъзходство в Черно море

НАТО може да присъства в района не чрез флот, а по въздуха
23 авг 2023 09:43, Стела Стоянова
117
Димо Гяуров: Русия има сериозно превъзходство в Черно море
Снимка БГНЕС, архив

Турция в момента е основен фактор в региона, от една страна защото разполага с действителни военни възможности в Черно море. Самата Турция има желание и играе съществена роля в процесите, свързани с войната в Украйна и кризата в Черно море. Това коментира пред БНТ Димо Гяуров, бивш директор на Националната разузнавателна служба.

По думите му през последните години НАТО е подценило важността на Черно море и не е компенсирано руското присъствие. Сега Русия има сериозно превъзходство в Черно море, заяви Гяуров.

От началото на войната в Украйна Турция ограничава възможността натовски кораби да присъстват в Черно море. Това прави ситуацията неравнопоставена в полза на Русия.

България и Румъния, въпреки че притежават някакъв морски флот, той не е боен, по-скоро е патрулен. Възможно е да бъдат предприети мерки, водят се разговори от страна на Украйна за създаването на коридор, различен от досега съществуващия и базиран на териториалните води на Румъния, България и Турция, каза Гяуров.

Според него НАТО може да присъства в региона и да осъществява контрол не толкова чрез флот, колкото чрез въздушни средства.

Гяуров коментира още, че че Русия не би си позволила директен конфликт с НАТО.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
1
 
2
 
! Отговори
Списаревски преди 9 месеца
Ей и тоа откри топлата вода - само, че за това на него му плащат хилки хамериканците... Ами къпете се бе, будали - в топлата вода имам предвид!
55
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Този е от Варна и затова разбирач го раздава ама Варна е окупирана сори.
54
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Големи военни победи но Одрин е в Турция и от трийсе хиляди е станал !!!триста хиляди и конницата на г. колев не знам си какво ама делтата на Дунав е в Румъния и ние само сме загубили нищо не сме спечелили. Сори.
53
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Какъв блестящ анализ. Мисля, че и ученик би го повторил. Ефрейторчето станало направо генерал разбира от всичко.
52
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ефрейтор Гяуров,ти пък откога взе да разбираш от морско дело и от флот?Твоят капацитет се изчерпва до това,да бъдеш писарче на ЗКПЧ на поделението и впоследствие незнайно как озовал се на поста директор на НРС
51
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Откритите намеци на този човек са недостойни и подтикват България към слугинаж и участие в ТСВ.
50
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
39, руснаците имат цял клас речно-морски граждански съдове наречени "Волго-Дон", които до преди няколко години без проблем акостираха в България. Руски "Волго-Дон" може да бъде натоварен в Москва, която е пристанище на 5 морета и да бъде разтоварен в Бургас или Варна. Да не говорим за военните. Руснаците имат МРК, всеки един от които по вътрешните водни пътища може да се окаже в Черно, Средиземно, Бяло, Балтийско, Каспийско морета.
49
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Не знам кого казваш, че НАТО ще сгъне за две седмици, нито ме успокоява това, че Русия нямала солиден флот в Черно море. Знам само, че започне ли патаклама, черноморието ни може да бъде попиляно за часове и не искам това да се случи. Не съм нито русофил, нито русофоб. Искам само България да оцелее, защото нямаме никакъв повод да се набъркваме в тези шамари.
48
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 46. Кой нас ще сгъва и как ще стане тая работа бе дрънкалник ?
47
2
 
2
 
! Отговори
ЩеПитамеЗа цар Борис преди 9 месеца
Бил е възможно най-добрият дипломат, за какъвто може да се мечтае в сложен исторически момент като ВСВ. А сега? НАТО формира тук своя база, която задръства с бойна техника и можем да бъдем бомбардирани. Русия пък иска да си върне позициите на ментор, който дърпа конците на случващото се на Балканите. Турция също си мечтае за параметрите си от османско време, а на npocтoвaтaта част от народа ни й е кеф да се подиграва на царската внучка заради дребно провинение, каквото всеки е извършвал.
46
3
 
4
 
! Отговори
Боби преди 9 месеца
До Анонимен 36 Пример Кораба доставя бронемашини в трюма на кораб за насипни товари. Румъния, България и Турция го ескортират през своите териториални води. Но като влезе на Ъкраинска територия става легитимна цел
45
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До 35 и какво ще се случи ?:)) Турция нали удари техен самолет и какво се случи :))) Какво си мислиш, че може да направиш на САЩ ИЛИ НАТО ? Ще ви сгънат за 2 седмици
44
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Нищо няма. Русия никога не е имала силен флот. Тя имаше превъзходство и в Украйна уж в началото... всички викаха ... сега ще видите какво ще направят ... е КАКВО направиха :))) Че и в морето така... бият се в гърдитее ама не са сблъскали с голяма армия ... бързо ще им свършат гемииите
43
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
И НАТО кат кумпенсира "руското присъствие" после кво стаа бе Гяуров ? Руснаците ще спрат да плават в Черно море от страх ли или ше ги нападаме ?
42
5
 
12
 
! Отговори
Добре, г-н Гяуров, преди 9 месеца
Но защо НАТО трупа военна техника във Варна и Бургас? Ние не желаем да бъдем мишена, защото нямаме намерение да воюваме с Русия. Пак ли сме в положението на буферна държава.
41
2
 
6
 
! Отговори
Боби преди 9 месеца
До Анонимен 32 толкова си начетен че нямам думи. Разбираш ли кой да е адмирал или Капитан който само сериозно да предложи да се вкара в Черно море Самолетоносач ще бъде разстрелян от първия Кок чистещ картофи в Камбуза за следващото хранене... да не споменавам че всички други на борда ще се съревновават за това действие. САМОЛЕТОНОСАЧИТЕ се полват само в открито море - там е тяхната стихия. Близо до брега са просто големи тлъсти мишени.
40
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 28. И кво станало кат са е оправил много добре ? Загубили сме Добруджа. Голямо оправяне. И не само това сме загубили понеже пак сме били на друга страна.
39
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 30. Кво е "Расия" и окъде си толкова наясно с румънците ?
38
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Речни корита не могат да плуват в море или океан бе .
37
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Русия Не се занимава с никого освен с Украйна! Всички останали обаче, се занимават с Русия!!!