Руски пилот се предаде на Украйна заедно с вертолета си

Украйна дава половин милион долара за подобни случаи, този е първият
23 авг 2023 17:37, Стела Стоянова
86
Руски пилот се предаде на Украйна заедно с вертолета си
Снимка БГНЕС, архив

За първи път пилот на руски вертолет Ми-8 се предаде заедно с машината си на Украйна. Случката се разиграва преди две седмици, но чак сега стана известна.

Информацията тръгна най-напред от руския Телеграм канал Fighterbomber, който обясни, че вертолетът, който се смяташе за изчезнал, всъщност по погрешка е кацнал на летището в Полтава. Руският блогър обясни това с отказ на навигацията или с умишлено заблуждание от страна на Въоръжените сили на Украйна. След като разбрали къде са кацнали, пилотите се опитали отново да излетят, но били обстреляни. В резултат двама от екипажа са убити, а капитанът е ранен, пише "Сега".

Разказът звучи невероятно, защото Полтава е на 300 км от линията на фронта, а вертолетът лети над земята с добре видими ориентири. А и украинците едва ли биха го допуснали безпрепятствено да прелети толкова километри.

"Вертолетът лети на ниска височина, с малка скорост, екипажът добре вижда всички наземни ориентири. Няма как да сгрешиш с 300 км, това е огромен разход на гориво. Най-вероятно руските пилоти съзнателно са се предали в плен заедно с вертолета. Това е първият подобен инцидент", категоричен е украинският военен кореспондент Юрий Бутусов.

Малко по-късно украинското разузнаване потвърди, че става дума за спецоперация, която е подготвяна над 6 месеца. Вертолетът обаче е кацнал в Харковска област, а не в Полтава. Само пилотът, чието семейство е било предварително изведено в Украйна, е бил наясно с плана, останалите двама членове на екипажа - не. Вертолетът вече е в Киев, събщава "Украинская правда".

"В момента се работи с екипажа. Всичко се развива добре. Ще има новини", каза говорителят на украинското Главно управление на разузнаването Андрей Юсов. Той твърди, че всички членове на екипажа са живи.

Вертолетът е извършвал полет между две авиобази и е превозвал детайли за изтребителите Су-27 и Су-30 СМ.

През март 2022 г. министерството на отбраната на Украйна обяви, че ще даде 1 млн. долара на пилотите на бойни самолети и 500 000 долара на пилотите на военни вертолети, ако се предадат заедно с машините си. Освен паричната премия Украйна гарантира пълна безопасност на дезертьорите и „чиста съвест“. Пилотът на вертолета, кацнал в Полтава, е първият, възползвал се от тази оферта.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
1
 
3
 
! Отговори
Смел Гибсов преди 8 месеца
.. и вече имат един хялихофтер повече ...
61
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Тоя пилот да бърза да харчи парите. Не се знае кога ще пие неподходящо питие. Надали руснаците ще го забравят.
60
5
 
9
 
! Отговори
Мдааа преди 8 месеца
По-големи тъпотии не бях чел отдавна.
59
1
 
2
 
! Отговори
Я па ти.. преди 8 месеца
До Анонимен 55 Голяма загуба.
58
6
 
7
 
! Отговори
Така е .. преди 8 месеца
Практичен човек. Хем живот , хем пари.Лошото е че украинците пак ще го качат на хеликоптер.
57
16
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Човекът се е отървал от руския свят. Който има повече акъл бяга от Русия, в крайна сметка там ще остане само шкартото.
56
14
 
8
 
! Отговори
до Укр преди 8 месеца
ами защото не могат да ги преброят, а и стават все повече всеки ден.
55
17
 
15
 
! Отговори
Укр преди 8 месеца
Защо никой не пише колко украинци са се предали?
54
17
 
16
 
! Отговори
Укро пропаганда преди 8 месеца
В турски медии пишат че хеликоптера е украински пребоядисан в руски камуфлаж и всичко е инсценировка. Едва ли може да обвинете Турция в симпатий към Русия...
53
9
 
7
 
! Отговори
До дрън дрън преди 8 месеца
Феновете на Путин са като него, не гледат западни медии, и да ги видят са фалшиви.
52
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Имайки 3000 въртолета, ми да пратят 1000 от тях и да ги продадут за по 500 000$ и Украистан съвсем ще се деукринира. А в същото време 1000 летци ще са на разположение в гърба на украсетата и ще им бъ ичката айна
51
12
 
9
 
! Отговори
дрън дрън преди 8 месеца
да бе, чудите се какви щуротии да пишете да повдигнете духа и на без това обезверения украинец, че имат някакви шансове за победа. Още от самото начало се знаеше, че нямате никакви шансове.
50
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Един руски хеликоптер в " полза" на Горите,няма да реши войната!-:) Войната може да я реши единствено Путин! И то ако каже че вече това е Война! И се мобилизира цяла Русия и Прегази за кратко време Украйна!-:) Молете се,да не го каже!-:)
49
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Не се е предал показаха снимки с въртолета но от пилотите няма и следа ако беше предаване щеше да има филм и на снимката си личи че е гърмян при опита да излети отново
48
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Кво става в тоя Мордор ве? Там нещо нормално има ли?
47
18
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ако можеше така и Радев да отлети с някой от жалките Мигове при Пуутя, екстра. Ама не, седи си чорапа, гуши копейки, евро и де що докопа като истински коммунист.
46
16
 
22
 
! Отговори
Невероятни тъпаци преди 8 месеца
Ако приемем, че не е укро-фейк и е истина, то тези, които смятат, че загубата на един руски боен хеликоптер и един екипаж ще доведе до загуба в тази война, той се нуждае от спешно лечение в Карлуково. Всичките тези укро-пропаганди на най-елементарно ниво са предназначени за деградирали наркомани и личности, които нямат основни умения да направят анализ и съставят причинно-следствени връзки. Много ниско ниво на пропаганда.
45
6
 
8
 
! Отговори
динозаврите и путин преди 8 месеца
изчезнаха
44
8
 
6
 
! Отговори
Христо Христов преди 8 месеца
Няма лошо да плащате на дезертьори.
43
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Хайде сега, добавете и проверената новина за думнатото старо железо С400 и да прикрючваме.Русофила обаче искал с очите си да види..Спокойно, има видео. .!