Отказваш да се биеш за руската армия - отиваш в затвора

Близо 100 войници седмично получават присъди
31 авг 2023 22:30, Нели Христова
455
Отказваш да се биеш за руската армия - отиваш в затвора
Снимка: БГНЕС

Двама руски войници бяха вкарани в затвора заради отказ да се върнат на фронтовата линия в Украйна, съобщи Министерството на отбраната на Обединеното кралство (МО).

В актуална информация от разузнаването, публикувана в Twitter, министерството каза, че двамата руски войници са били осъдени да излежат най-малко две години в наказателна колония от военен съд защото са отказали да се подчинят на заповеди да се върнат на фронта в Украйна.

Това се случва, след като руската независима медия "Медиазона" съобщи, че Русия осъжда близо 100 войници седмично за отказ да се бият.

Министерството на отбраната прогнозира, че "ще има приблизително 5200 присъди годишно за отказ да се бият", ако тенденцията продължи. Високият процент присъди демонстрира "лошия морал" и "нежеланието" руснаците да се бият в армията си, на мнение са от британското МО.

"Отказът да се бият вероятно отразява липсата на обучение, мотивация и силни стресови ситуации, пред които са изправени руските сили по цялата украинска фронтова линия", допълват от там.

Министерството на отбраната обаче казва, че е вероятно Русия да смекчи загубите, като "изпраща маса от лошо обучени войници на фронтовата линия".

"След частичната мобилизация на Русия през септември 2022 г. Русия адаптира подхода си към войната, като използва чиста маса за настъпателни и отбранителни операции", твърдят от МО.

През септември 2022 г. руският президент Владимир Путин обяви частична мобилизация на 300 000 военни резервисти за войната в Украйна. Призивът накара стотици хиляди мъже да избягат от страната. Изходящите полети бяха пълни и съседните страни получиха голям приток.

Скоро след това Путин затегна наказанията за дезертьорство и отказ да от влизане в армията, правейки престъпленията наказуеми с до 10 години затвор или 15 години за доброволно предаване на вражеските сили.

Но нарушителите за първи път могат да бъдат освободени от наказателна отговорност, "ако са взели мерки за освобождаването си, върнали са се в поделението или на службата си и не са извършили други престъпления, докато са били в плен", според новия закон.

В рамките на седмици след увеличаването на броя на руските военни, началниците от отбраната на Обединеното кралство заключиха, че много от новомобилизираните войници са били зле оборудвани, вероятно с оръжия в "едва годно за използване" състояние.

По-рано тази година Министерството на отбраната предположи, че руските войски използват лопати за ръкопашен бой в Украйна поради недостиг на боеприпаси.

При последното развитие на войната на Путин в Украйна най-малко четири от руските военнотранспортни самолети бяха повредени, след като Украйна предприе най-голямата си атака с дрон на руска земя от началото на инвазията.

Транспортният самолет Ил-76 беше повреден, след като дронове удариха летище в западната Псковска област, разположена на 660 км северно от украинската граница и близо до границите на Естония и Латвия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


455
Още по темата: армияРусиявойници
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
384
0
 
0
 
! Отговори
Армагедона е билизо преди 7 месеца
В сравнение с войната ,която идва тази е пейтбол среща между ИТ колеги от два съседни софийски офиса на една и съща фирма... Индия и Китай нямат друг ход освен война помежду си победителя ще вземе Русия като награда... Индия започна да прегражда търговските пътища на Китай ,а Китай трупа запаси 70% от всичкото зърно на Планетата в момента е в китайски складове...
383
0
 
0
 
! Отговори
Некъф преди 7 месеца
Видяхме им патриотизма на рашките!
382
1
 
1
 
! Отговори
тя преди 7 месеца
Отказваш да се биеш за ВСУ , отиваш на почивка /безплатно/ в България !
381
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
А като започнат да ни мобилизират в България, с бодра песен ли ще отидем на фронта: само, че тук няма избор - няма затвор. Ще те грабнат от вкъщи, ако трябва...и ще изчезнеш. Инвалидите ще ни накарат да работим във военното производство по 16 часа, а не достигне ли храна - на фронта, за пушечно месо. Разбира се Кирчо ще се държи за мръвката. И всички деца на политическите лидери ще се държат за мръвките, но ще пищят "Слава на Украйна" и колко героично мре принудения да се бие български народ.
380
2
 
7
 
! Отговори
Точен преди 7 месеца
Пропагандата срещу Русия не впечатлява българите. Виждаме във Варна хиляди млади украинци, които са избягали от фронта, платили са солидно.
379
6
 
6
 
! Отговори
ФАКТИ преди 7 месеца
Руснаците масово бягат и не искат да се записват в армията, защото не са глупави и виждат, че войната се води по правилата на олигарсите. Умишлено не се обстрелват мостове и тунели и почти всичко стига до фронта и там масов мор и на украинци и на руснаци. Суровикин го затвориха, Пригожин утрепаха, защото искаха да унищожат мостовете на Днепър и гарите за преоборудване на вагоните ( по щироки линии в Русия). Така войната и то без жертви - войната е ПРИКЛ'ЧИЛА ДО МЕСЕЦ!!!
378
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Не се панирайте, отсрещната страна отсрелва бегълците. Имат заградителни отряди.
377
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Всички "статии" на дебилната *** Христова са поръчкови! Тя е пряко подчинена на Галя от посолствоТО.
376
2
 
7
 
! Отговори
По-добре преди 7 месеца
в пандиза,отколкото тея да ти изпият кръвчицата.
375
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Войни ще има до момента в който политици и генерали бъдат принудени да се сражават ЛИЧНО във войните които те самите са предизвикали ... До тогава все мозъчно промити наивници ще бъдат употребявани за пушечно месо , докато главните виновници за войната си се гушат удобно в бункери и офиси пийвайки кафенце приготвено от цицестите им секретарки .... Светът е РАЗДЕЛЕН на властимащи и простолюдие и простолюдието ВИНАГИ го ду*** ха ..... ФАКТ.
374
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Украинци, бягайте и се спасявайте, но е по-добре да бягате в Русия или Белорусия, за да не ви мобилизират(могилизират) , нещо се мъти, не знам какво, но бягайте от Украйна и стойте извън Украйна, докато свърши войната, за да оцелеете!
373
4
 
10
 
! Отговори
Людмил Георгиев преди 7 месеца
Интересно!!!А как е в Украйна? Или там всички са герои? И доброволно са на фронта?*** тъпата статия!
372
0
 
4
 
! Отговори
до387 преди 7 месеца
Явно пропагандата работи много добре!Като приключи това ще видят колко ще им се помогне и колко ще оцеляват на границата на мизерията.Богатите измъкнаха семействата си,почиват по плажове и хотели,а тези,които не можаха да платят останаха в ада и губят най-скъпото си-децата.
371
4
 
7
 
! Отговори
До с жал преди 7 месеца
Народът на Украйна го прави за своето и на държавата си оцеляване, нека се питат руснаците ЗАЩО !
370
1
 
2
 
! Отговори
Да слуша добре преди 7 месеца
Костята !
369
1
 
11
 
! Отговори
с жал преди 7 месеца
Фейсбук е пълен със снимки на млади мъже,с празни и отчаяни погледи, осакатени завинаги.няма значение дали са украинци или руснаци.Какъв живот ще имат?Какво бъдеще?И като се почне с лицемерието на тези,които се пекат пои плажовете ,,Герою наш'' ми се повръща.Съсипан живот,с подхвърлени инвалидни пенсии-самотни и забравени.За какво?За народите ли на Украйна и Русия или са други интереси.
368
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
РУСКАТА АРМИЯ ОТКАЗВАШ ДА СЕ БИЕШ ОТИВАШ В ЗАТВОРА,,, УКРАИНСКАТА АРМИЯ ОТКАЗВАШ ДА СЕ БИЕШ КУРШУМ В ТИЛА,,,,,КОЕ Е ПО ДОБРЕ
367
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Що бе, ако си военен и откажеш да се биеш за украинската да не би да стигаш до затвора? Смятам го за доста демократично. Ако военен откаже да се бие отива в затвора. То това е по цял свят по време на война. В мирно време - може също затвор. Във френския легион ако се ожениш по време на служба отиваш в затвора... Поне така съм чувал. Реален случай, българин.
366
0
 
4
 
! Отговори
Реалист преди 7 месеца
И това същото как не важи за украинската армия? Или там е по-лошо? Прочее който е имал акъл и пари се е измъкнал и от двете.
365
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ако руската армия има необучени войници, какви ли са войниците в Българската армия?!?