Отказваш да се биеш за руската армия - отиваш в затвора

Близо 100 войници седмично получават присъди
31 авг 2023 22:30, Нели Христова
455
Отказваш да се биеш за руската армия - отиваш в затвора
Снимка: БГНЕС

Двама руски войници бяха вкарани в затвора заради отказ да се върнат на фронтовата линия в Украйна, съобщи Министерството на отбраната на Обединеното кралство (МО).

В актуална информация от разузнаването, публикувана в Twitter, министерството каза, че двамата руски войници са били осъдени да излежат най-малко две години в наказателна колония от военен съд защото са отказали да се подчинят на заповеди да се върнат на фронта в Украйна.

Това се случва, след като руската независима медия "Медиазона" съобщи, че Русия осъжда близо 100 войници седмично за отказ да се бият.

Министерството на отбраната прогнозира, че "ще има приблизително 5200 присъди годишно за отказ да се бият", ако тенденцията продължи. Високият процент присъди демонстрира "лошия морал" и "нежеланието" руснаците да се бият в армията си, на мнение са от британското МО.

"Отказът да се бият вероятно отразява липсата на обучение, мотивация и силни стресови ситуации, пред които са изправени руските сили по цялата украинска фронтова линия", допълват от там.

Министерството на отбраната обаче казва, че е вероятно Русия да смекчи загубите, като "изпраща маса от лошо обучени войници на фронтовата линия".

"След частичната мобилизация на Русия през септември 2022 г. Русия адаптира подхода си към войната, като използва чиста маса за настъпателни и отбранителни операции", твърдят от МО.

През септември 2022 г. руският президент Владимир Путин обяви частична мобилизация на 300 000 военни резервисти за войната в Украйна. Призивът накара стотици хиляди мъже да избягат от страната. Изходящите полети бяха пълни и съседните страни получиха голям приток.

Скоро след това Путин затегна наказанията за дезертьорство и отказ да от влизане в армията, правейки престъпленията наказуеми с до 10 години затвор или 15 години за доброволно предаване на вражеските сили.

Но нарушителите за първи път могат да бъдат освободени от наказателна отговорност, "ако са взели мерки за освобождаването си, върнали са се в поделението или на службата си и не са извършили други престъпления, докато са били в плен", според новия закон.

В рамките на седмици след увеличаването на броя на руските военни, началниците от отбраната на Обединеното кралство заключиха, че много от новомобилизираните войници са били зле оборудвани, вероятно с оръжия в "едва годно за използване" състояние.

По-рано тази година Министерството на отбраната предположи, че руските войски използват лопати за ръкопашен бой в Украйна поради недостиг на боеприпаси.

При последното развитие на войната на Путин в Украйна най-малко четири от руските военнотранспортни самолети бяха повредени, след като Украйна предприе най-голямата си атака с дрон на руска земя от началото на инвазията.

Транспортният самолет Ил-76 беше повреден, след като дронове удариха летище в западната Псковска област, разположена на 660 км северно от украинската граница и близо до границите на Естония и Латвия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


455
Още по темата: армияРусиявойници
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
364
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Браво на Медведев!
363
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
На фона на предложението за създаване на орден Степан Бандера в Украйна Медведев каза, че възхвалата на нацистите се е превърнала в основна европейска идеология. Той също така препоръчва на германските власти да създадат "Ордена на Адолф Хитлер", а на Италия - "Ордена на Бенито Мусолини".
362
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Бандероукраина се подкрепя от почти всички лидери на западните страни. Затова Байдън, Трюдо, Сунак, Шолц, Макрон, Мелони, както и лидерите на най-скандалната Полша, дивите скандинавски страни, милитаристична Япония, торбестите животни от Австралия и Нова Зеландия и други чумни бълхи като балтийските държави са директни и явни съучастници на нацистите. И отношението към тях трябва да бъде изградено като към лидерите на страните от нацистката коалиция, каза Медведев.
361
0
 
5
 
! Отговори
още нещо преди 8 месеца
отказваш -отиваш в затвора -записваш се във вагнер -излизащ от затвора ,загиваш и вече си свободен
360
3
 
1
 
! Отговори
той преди 8 месеца
До ИсторияМъжа защитава и има за цел да защитава децата си, който иска да мре заради някаква си родина прав му път.
359
2
 
7
 
! Отговори
той преди 8 месеца
По-добре в затвора от колкото цял живот мъртав или осакатен. Що за глупост е някой насила да те "праща" на фронта, ако ти не желаеш това. да умираш за на някой си интересите или дори за парче земя е супер средновековна глупост.
358
0
 
11
 
! Отговори
Рособил преди 8 месеца
И лудото Коце ако го призоват ще предпочете панделата.
357
1
 
10
 
! Отговори
Да допълня... преди 8 месеца
До Анонимен 365 И при ВСВ е било така. Отстъпи ли руснака ,зад него е парторга с пистолета и бум в тила.
356
13
 
10
 
! Отговори
Мунчо преди 8 месеца
А за това, че в Киев ловят по улиците мъже над 50 години и незабавно ги пращат на фронта..... за това не се пише. Така наредиха от ПОСОЛСТВОТО.
355
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
А в американската армия дават 10 заплати, ако откажеш да се биеш
354
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Тука ще ни мобилизират ли ? И ако откажа ? Пандела ?
353
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
От затвор може и да излезеж жив,но от гроб не се излиза.
352
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ми тя ако Русия влезе на територията на съвременна България ще изтрепе преди всичко всичките гласуващи и вярващи комунисти за Възраждане и партията на Нинчето - понеже те мислят, че все още съществува СССР?
351
2
 
10
 
! Отговори
История преди 8 месеца
До Анонимен 370...нещо се опита да напишеш но не се получи...Ти ако нямаш Родина...аз имам...Живеехме си чудесно преди на Путин да му залепне неправилно релето...а сега защо Запада и останалите били против Русия...Едно време беше друго...Запада и Соц.Лагера..сега е съвсем друго...
350
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До 367 : Кефа е за господарите ,а боя и смъртта е за селяните/ плебса ! Историята го е доказала. И само да знаеш че няма такова нещо като родина или патриотизъм защото никой не си избира къде да се роди нямаш избор ,така че е тъпо да се патриот . Никой не трябва да умира за кеф на "елита" !
349
2
 
11
 
! Отговори
История преди 8 месеца
До Анонимен 367...Не се прави на интересен...когато трябва да защитаваш Родината е едно...да мреш за кефа на Путин е съвсем друго...
348
1
 
13
 
! Отговори
Барселона преди 8 месеца
По добре в затвора отколкото в гроба...молодци..
347
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Представете си че искаш да водиш война ама никой не иска да ходи !ЕСТЕСТВЕНО ЧЕ за отказа има ЗАТВОР ,ТАКА ГИ МОТИВИРАТ ДА ИДАТ НА ВОЙНА ! И САЩ и страните в Европа ако решат да правят мобилизация , как ще го коментират същите *** ?Може би като нещо ДЕМОКРАТИЧНО, нали ? Щом е Русия обаче , е лошо ! Двойни стандарти .В СССР едно време забраняваха западни медии, радио телевизия, вестници , ЕС прави същото днес ! Може да не гледам руски канали , но щом ми ги забраняват ми се гледат повече !
346
4
 
7
 
! Отговори
Това преди 8 месеца
Трябва да се отнася и за наште путинофили !
345
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
В украйна е рай ,разкош . Там в затвора не те вкарват ами направо на първа линия и зад теб има заград отряди . Един колега украинец ми разказа за един негов приятел отрязали му крака и като се оправил , няма не искам пратили го в работилницата на втора линия боли не боли дрога до откат да не те боли