Путин: Русия успешно тества ядрената ракета "Буревестник"

Русия не планира да променя ядрената си доктрина
6 окт 2023 09:08, Нели Христова
128
Путин: Русия успешно тества ядрената ракета "Буревестник"
Снимка: БГНЕС

Владимир Путин твърди, че Русия е провела "последно успешно изпитание" на ракета с ядрен заряд "Буревестник", предаде Би Би Си.

Коментарите на президента дойдоха, след като неговият говорител отхвърли публикация в New York Times, според която изпитанието на оръжието, известно като "Буревестник", е предстоящо.

Експерименталното оръжие, обявено за пръв път през 2018 г., беше приветствано като притежаващо потенциално неограничен обсег.

Но официално се знае малко за възможностите му и има съобщения, че предишни тестове са се провалили.

Казаното от президента Путин не е независимо потвърдено, а от руското министерство на отбраната досега не е имало никаква информация.

Въпреки това, разпространени миналия месец сателитни снимки показват, че Русия наскоро е изградила нови съоръжения на отдалечен арктически остров, където преди това са били провеждани съветски ядрени опити.

Снимките показваха строителни работи на Нова Земя, островен архипелаг в северната част на Баренцово море.

"Вече почти сме приключили работата по съвременните видове стратегическо оръжие, за които говорих и които обявих преди няколко години", заяви г-н Путин на среща в черноморския курорт Сочи в четвъртък, която беше предавана на живо по държавната телевизия.

Той добави: "Беше проведено последното успешно изпитание на "Буревестник" - ракета с ядрен двигател с глобален обсег."

Предполага се, че ракетата с кодовото име "Скайфол", дадено й от НАТО се захранва от ядрен реактор, който трябва да се активира, след като ракетите с твърдо гориво я изстрелят във въздуха.

Но New York Times цитира група за контрол на въоръженията - "Инициативата за ядрена заплаха", според която всички предишни известни 13 теста на системата между 2017 и 2019 г. са били неуспешни.

Путин каза на аудиторията си, че работата по междуконтинентална балистична ракета, наречена "Сармат", е почти завършена.

Въпреки очевидното разкритие на Путин, той заяви, че Русия не планира да променя ядрената си доктрина - политиката, която определя обстоятелствата, при които нейните сили могат да използват ядрени оръжия.

Той добави, че съществуването на руската държава не е застрашено и "никой човек със здрав разум и ясна памет" не би помислил за ядрен удар срещу нея.

Той посочи, че теоретично Русия може да оттегли ратификацията си на Договора за пълна забрана на ядрените опити от 1996 г. Той твърди, че тъй като САЩ са го подписали, но не са го ратифицирали, е възможно Русия да действа по същия начин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
"Сармат" не е "ядрена ракета". Това е ракетно оръжейна система. Можела да носи и ядрен заряд, можела и конвенционален заряд, или пък други оръжейни системи (напр. "Авангард"). Това е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО важно, защото дава възможност на Русия да нанася КОНВЕНЦИОНАЛНИ удари по "други контитенти", без да провоцира ядрен конфликт. Поне от общодостъпната информация, която съм чел. Вероятно тоя "Буревестник" ще е отново система, но не намерих информация да прочета.
83
4
 
10
 
! Отговори
rambaldievskievich преди 8 месеца
А, сега, един "Буревестник" на Джуджи изодзадзе! 'баси!!!
82
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Тъкмо Байдън ще ги приветства,че с толкова много ракети от различни поколения и разработки,че ще е спокоен за комунизма и победата му в световен мащаб като предвестник на глобализма от който и за него ще има полза.
81
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Евразин Алахакбаров Тъпинка, ако не знаеш, москалите подариха атома на китайците. Подарък от Сталин.
80
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Германец Къде в България ли, при "гордите" "европейци", всъщност роби на краварите... Ти кажи, нали си "Германец" къде си вършиш тези работи?
79
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Но New York Times цитира група за контрол на въоръженията - "Патологочни наркомани", които забелязали, че като си бият нова доза в клоозета, в Русия се случва неуспешен опит с ядрено оръжие на Нова земя... Руския президент не знае нищо какво се случва в Русия, а "фактите" ги вадят от онези в дупката в Ню Йорк. Е, това е аналитика, на световно ниво!!!
78
8
 
8
 
! Отговори
Германец преди 8 месеца
А работеща канализация кога?
77
2
 
5
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 8 месеца
До АбдокодирХоджибобоев кьопек, знаеш ли колко грама плутоний са необходими за умъртвяването на световния океан? или не знаеш плутоний а само деклараций и конституций?
76
1
 
5
 
! Отговори
До 80 преди 8 месеца
Тая ракета е безаналогова..
75
4
 
10
 
! Отговори
АбдокодирХоджибобоев преди 8 месеца
Важно е да преписвате точно думите на Президента Путин. Той не казва "Русия е провела "последно успешно изпитание" на ракета с ядрен заряд "Буревестник", а "Беше проведено последното успешно изпитание на "Буревестник" - ракета с ядрен двигател с глобален обсег". "Буревестник" е междуконтинентална крилата ракета с миниатюрен ядрен двигател. Тя може да обикаля земното кълбо колкото си иска пъти и да нанесе удар /ядрен или конвенционален/ по всяка точка на планетата.
74
12
 
17
 
! Отговори
Евразин Алахакбаров преди 8 месеца
абе татари, а москалите дали са питали другаря Си да си играят с атома ?
73
14
 
7
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 8 месеца
геостационарния бот пеняса и почна с шитпостинга. айтиброкеровисшиста беше една идея по добре. поредната спаднала гума от колегията на пияния кеворкян wannabe
72
23
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 79 "Какъв е смисъла да се хвалиш с нещо което никога няма да можеш да използваш......?" Мислиш ли? или Си много уплашен!
71
16
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Какъв е смисъла да се хвалиш с нещо което никога няма да можеш да използваш......? Cлaбoyмното джyдже вече се чуди каква глупост да каже за да четка самолюбието си и това на poбите си...
70
27
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Сателити с военно предназначение ТОПАЗ регистрираха активност на ДРГ ГУР от Одеска област в района на Тендровската коса (храсталак) и прехвърлянето на няколко бригади на морската пехота в Очаков. Всичко това много прилича на подготовка за форсиране на река или водоем и по-нататъшно напредване по-дълбоко. Възможна посока е Кинбурнският полуостров.
69
26
 
13
 
! Отговори
2 преди 8 месеца
Задачата на зомбираната по натовски стандарт биомаса в Ореховския сектор е да пробие към Токмак. Киевският наркокартел се нуждае от по-голяма или по-малка победа, която може да бъде превземането на Токмак. И как да се приближи до такава победа - през Новопрокоповка или Копани - не е важно за тях.
68
28
 
13
 
! Отговори
1 преди 8 месеца
посока Запорожие. Ореховски рубеж. Съобщава се за битки на линията Копани-Работино, западно от Вербовой. Зомбитата на киевският наркокартел се опитват да пробият отбраната на РВС - водят се настъпателни действия с артилерийска подкрепа. Киевската хунта изпраща не само малки групи, но и по-големи отряди до 30 зомбекнацистишена, които да щурмуват позициите на РВС. 291-ви полк от Южния военен окръг води тежки отбранителни боеве, като от време на време предприема контраатаки. Руските РСЗО, гаубици, минохвъргачки и БЛА-камикадзе работят срещу зомбакнацистишена.
67
25
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Вчера беше нанесен ракетен удар по село Гроза, Купянски район, Харковска област. Ударено беше кафене-магазин, където се провеждаше погребение на убит нацист от "Айдар" (терористичен батальон на киевският наркокартел). Руски източници обвиняват Украйна в поредната провокация (Зеленски в този момент беше в Испания и се готвеше да моли за военна помощ, както самият той заяви). Украински източници, разбира се, обвиниха Русия за удара.
66
28
 
14
 
! Отговори
2 преди 8 месеца
Киевският наркокартел прехвърля допълнителни зомбита в тази посока за ротация, поради загубите. В допълнение зомбитата на киевският наркокартел имат много убити и ранени поради атаки в близкия тил с помощта на артилерия и авиация (FAB с UMPC).
65
23
 
14
 
! Отговори
1 преди 8 месеца
посока Запорожие. Ореховски рубеж. На линията Работино-Върбовое зомбитата на киевският наркокартел постепенно спират настъплението си. Вече седмица интензивността на боевете намалява, а атаките на зомбакнацистишена на малки групи стават все по-малко. Вероятно киевската хунта е решила да премине в отбрана поне в този момент. Зомбитата няма да се откажат от опити за атаки - те ще продължат да атакуват с малки групи в този район (Върбовое, Новопрокоповка).