Путин: Русия успешно тества ядрената ракета "Буревестник"

Русия не планира да променя ядрената си доктрина
6 окт 2023 09:08, Нели Христова
128
Путин: Русия успешно тества ядрената ракета "Буревестник"
Снимка: БГНЕС

Владимир Путин твърди, че Русия е провела "последно успешно изпитание" на ракета с ядрен заряд "Буревестник", предаде Би Би Си.

Коментарите на президента дойдоха, след като неговият говорител отхвърли публикация в New York Times, според която изпитанието на оръжието, известно като "Буревестник", е предстоящо.

Експерименталното оръжие, обявено за пръв път през 2018 г., беше приветствано като притежаващо потенциално неограничен обсег.

Но официално се знае малко за възможностите му и има съобщения, че предишни тестове са се провалили.

Казаното от президента Путин не е независимо потвърдено, а от руското министерство на отбраната досега не е имало никаква информация.

Въпреки това, разпространени миналия месец сателитни снимки показват, че Русия наскоро е изградила нови съоръжения на отдалечен арктически остров, където преди това са били провеждани съветски ядрени опити.

Снимките показваха строителни работи на Нова Земя, островен архипелаг в северната част на Баренцово море.

"Вече почти сме приключили работата по съвременните видове стратегическо оръжие, за които говорих и които обявих преди няколко години", заяви г-н Путин на среща в черноморския курорт Сочи в четвъртък, която беше предавана на живо по държавната телевизия.

Той добави: "Беше проведено последното успешно изпитание на "Буревестник" - ракета с ядрен двигател с глобален обсег."

Предполага се, че ракетата с кодовото име "Скайфол", дадено й от НАТО се захранва от ядрен реактор, който трябва да се активира, след като ракетите с твърдо гориво я изстрелят във въздуха.

Но New York Times цитира група за контрол на въоръженията - "Инициативата за ядрена заплаха", според която всички предишни известни 13 теста на системата между 2017 и 2019 г. са били неуспешни.

Путин каза на аудиторията си, че работата по междуконтинентална балистична ракета, наречена "Сармат", е почти завършена.

Въпреки очевидното разкритие на Путин, той заяви, че Русия не планира да променя ядрената си доктрина - политиката, която определя обстоятелствата, при които нейните сили могат да използват ядрени оръжия.

Той добави, че съществуването на руската държава не е застрашено и "никой човек със здрав разум и ясна памет" не би помислил за ядрен удар срещу нея.

Той посочи, че теоретично Русия може да оттегли ратификацията си на Договора за пълна забрана на ядрените опити от 1996 г. Той твърди, че тъй като САЩ са го подписали, но не са го ратифицирали, е възможно Русия да действа по същия начин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
"58 % са калкулирани емисии за мръсен въздух който някои на запад ги прилапва без дори едно дърво да посади." - в ЕС за миналата година са посадени 13млн дървета. Проблемът е, че се секат много повече и се замърсява много повече. За това са и тези емисии, за да не се купува неекологичен ток, който става много скъп и нерентабилен. Реално като излезем на отворения пазар, никой от вас няма да си купи ток от централите, които сега искате да оставите. Ще си купите от АЕЦ и оТ ВЕИ през деня, такъв мик
63
4
 
10
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 8 месеца
те кацапите нали се пробаха да пуснат неква много важна и много скъпа ракета по време на неква международна визита в киев. после случайно го писаха метеорит, половината натовски партньори дадоха поръчка за пейтриът трето поколение, а конструктора на хиперзвуковите гигамега ултра безаналогови невидими ракети отиде в кауша за държавна измяна. ама това е друго, телеканал звезда не казаха така
62
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Голямо постижение. Няма какво да ядат ама имат ядрени ракети. Като северна корея са тези.
61
4
 
13
 
! Отговори
За Витков преди 8 месеца
Хахо. Вместо да мисли как да вдигне жизнения стандарт на хората само ракети са му в главата!
60
2
 
7
 
! Отговори
Евразин Алахакбаров преди 8 месеца
До Анонимен абе татарин, ти видел ли си чии са акционерните дружества в българската енергетика? сащ, великите сили и цру имат малко общо с факта че три поколения шумкаре ви третират като гои и ви обират всеки 20 години до шушка, да платат на султана диш хакъ
59
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 58 Ами те ги тестват отдавна и ефект никакъв! Стига да има кой да плаща, ще ги тестват вовеки веков без резултат! Това е нещо като емисиите за мръсния въздух. въвъ всяка фактура за ток 58 % са калкулирани емисии за мръсен въздух който някои на запад ги прилапва без дори едно дърво да посади. Това си е жив рекет и поробване! Едно време робите са ги водили в САЩ да ги експлоатират! Сега ви експлоатират парите без дори да излизате от вкъщи! Но вие сами сте си виновни за това!
58
1
 
5
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 8 месеца
До да те светна селсо, геостационарната орбита се поддържа. това е скъпоструващо занимание, като човешки ресурс. сега ми кажи, че *** не могат 2 сателита да хвърлят без дефект при старта имат ресурса да поддържат 400 бойни глави в геостационарна орбита ... сигурно боли да си толко ***
57
3
 
6
 
! Отговори
Ужаст преди 8 месеца
На Вова сектантските заклинания. И какво ще прави с тази ядрена ракета? Да пита другаря Ким Трети. Той е другият парий, който параноидно плаши с ракетите си, докато народът му тъне в мизерия. А жалкият Вова изглежда все по-нелепо и от другаря Ким. Да я прати тази ракета на Луната, където рашистката мисия стана за срам пред индийската. Жалките напъни да се правят на технологична нация са повече от смехотворни. Всеки по-кадърен руснак гледа да се измъкне от този средновековен затвор.
56
1
 
4
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 8 месеца
До да те светна инж. балкански, в кой стадий на полета не може да се проследи балистичен проектил с подобни размери? в "всичко за оръжието" или "криле" стадий?
55
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
То всички са нормални, докато не се случи да полудеят.
54
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
А в нормалните страни тестват лекарства против рак.
53
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Следващият век руснаците ще колонизират слънчевата система, а ние ще плуваме в лай**.
52
4
 
4
 
! Отговори
САТАНА преди 8 месеца
Ядреното тестване да не спира..!
51
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
След 20г. вече рускяи газ и нефт ще са безполезно нещо и изолирана Русия ще е една по- голяма КНДР!
50
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Руският народ няма проблеми! Изхранването и стандарта му е подсигурен! Ще яде Буревестници! като при Брежнев...
49
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Мноо ме кефи полезния диод тук, дето се радва на ядрена зима, дето ще дойде тук от Буревестниците... наистина трябва да си в тежка форма, няма надежда за теб, медицината е безсилна...
48
6
 
4
 
! Отговори
да те светна преди 8 месеца
До IQ 3.14: НОРАД следи само наземните изстрелвания с помощта на сателити, но изстреляни вече ядрени бойни глави не може да ги проследи! По същество качените в космоса на геостационарна орбита хиперзвукови бойни модули авангард се водят изстрелян, както и монтираните на дъното на океаните Посеидони! Така, че ядрената война по същество вече е започнала. Независимо, че все още не се взривяват ядрени бомби над Вашингтон, Лондон, Киев, Варшава или София. Въпрос на време е да започнат да се взривяват
47
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
внимание! руска вражеска пропаганда! махай статията, иначе...
46
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Един Буревестник на Путин отзаде да мирясва
45
9
 
4
 
! Отговори
да те светна преди 8 месеца
До IQ 3.14: На геостационарна орбита (над САЩ) са закарани над 400 планиращи хиперзвукови бойни глави авангард. Те са под формата на сателити и се въртят със еднаква скорост със земята и така са винаги разположени над САЩ! Далече са (35 786 км.) и не могат да се следят от пентагона. Под формата на фалшиви сателити са! Така, че дори сарматите да бъдат прихванати преди да наберат височина, то космическите ядрени бойни глави ще ударят защото са непроследими.