Столтенберг: Украинската контраофанзива не постигна целите, положението е критично

НАТО да се погрижи за победа над Русия, призова генералният секретар
Обновена: 2 дек 2023 20:07 | 2 дек 2023 19:23, Анисия Иванова
920
Столтенберг: Украинската контраофанзива не постигна целите, положението е критично
Снимка: БГНЕС/EPA

Украинската контраофанзива не постигна своите цели, а големите руски атаки напоследък поставят Украйна в критично положение, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в интервю за ARD.

"Винаги съм предпазлив да правя предсказания, защото войните са по принцип непредвидими. Но е ясно, че колкото повече подкрепяме Украйна, толкова по-бързо ще приключи тази война", посочи той.

Столтенберг обяснява:

За нас трябва да е ясно, че за Украйна ще е пълна трагедия, ако Путин спечели войната. Но това ще е опасно и за нас. В наш общ интерес е да се погрижим за това Украйна да се наложи. Да, през последните месеци по фронтовете не настъпиха големи промени, но трябва да погледнем какви бяха изходните позиции. Украинците успяха да нанесат на Русия сериозни поражения с удари дълбоко в тила, осъществени чрез крилати ракети.

Там бяха разрушени самолети и хеликоптери, те успяха да отблъснат руския военен флот в източната част на Черно море. Това означава, че те са способни да поддържат отворен морския път, по който житото от Украйна се транспортира през Черно море. Тоест става дума за големи победи, макар и да не успяха да изместят фронтовите линии.

Ние трябва да сме подготвени и за лоши новини, но сме длъжни да подкрепяме Украйна и в добри, и в лоши времена. Това е война на изтощаване – битка за ефективност, битка на логистиката. Увеличаването на военната продукция е от решаващо значение.

Ние работим сериозно в името на тази цел. Един от сериозните проблеми е фрагментацията на европейската оръжейна индустрия. Ние не сме в състояние да си сътрудничим така тясно, както би било необходимо. Доставката на повече военна помощ и боеприпаси е от решаващо значение в сегашния момент. В това отношение трябва да видим общата картина – че е в общ интерес на всички в НАТО да преодолеем някои тесногръди национални интереси – те ни вкарват в опасна ситуация, подчерта генералният секретар на НАТО, цитиран от DW.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


920
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
675
6
 
23
 
! Отговори
Жужи преди 5 месеца
Абе, кво стана с контранастъплението на Украйна?
674
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Защо заграбихте поредните държави Финландия и Щвеция и ги набутахте насила в НАТО?НАТО трябваше да се разпадне заедно с Варшавския договор, да не навлиза в страните под руско влияние след ВСВ, за да няма конфликти! Кому е нужно вашето разширяване на ЕС, след като това е една колониална система+Четвърти райх, която ограби държавите, които влязоха вътре и Русия, буквално ги разори и унищожи икономически, загубихме и независимостта си, създаде се мафия, бандитизъм, корупция, това ли ви е "по-добро
673
3
 
11
 
! Отговори
Сори преди 5 месеца
що имам чуството ,че тоя е обратен...
672
1
 
5
 
! Отговори
ТТттт преди 5 месеца
До Едно пиленце ми казаИ като влязат КАКВО??????
671
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Тука долу горе е добре но в другия форум ме нарекоха мрънкало и ме пре махнаха. Демократично де.
670
3
 
25
 
! Отговори
Пилето преди 5 месеца
До Едно пиленце ми каза ... Объркал си се баце. Последните години НАТО и по специално Американската Армия ВИНАГИ и от всеки конфликт излиза БЕЗ ПОБЕДА. Последната им афера с Афганистан, дето "унищожаваха" талибани 20 години, докато последния им войник напусне страната и "унищожените" талибани владееха 99% от Афганистан, да не говорим и за милиардите долари военна техника която зарязаха. В Северна Африка - Либия и региона беше същото отидоха,взривиха всичко и избягаха, и в Ирак... и в Сомалия...
669
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Одеса град държава. Така е бил Триест до Италия. Мисля че не е лоша идея.
668
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Куев щели да карат ауди след войната. А дано го подкарат. Надали.
667
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Победа не значи да стигнеш до Берлин. Победата е унищожение на противника. Тогава сядат на масата на преговорите и подписват мир.
666
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До никой не казва че заплатите в Киев може да са по високи и от българските понеже САЩ и ЕК дават на украйна милиарди долари помощ които всички ние ще плащаме егати високите им заплати !
665
1
 
16
 
! Отговори
Данил Поршин преди 5 месеца
Бесарабски Българин с Украйнски паспорт и Руско-Българско самосъзнание. - Понеже някой заговори за заплатите в Киев ведната ви казвам. Обикновен работник около 500 лв. Високоплатен и образован мениджър- 1200 лв Полицай- 600 лв В Одеса е малко по добре а в Москва заплатите почват от 1000$ нагоре
664
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До::Никой не казва, че в Киев днес заплатите са 3 пъти над тези в Москва. По време на война Отговор : Това в коя паралелна вселена е :D??
663
16
 
3
 
! Отговори
дедо Груйо преди 5 месеца
Иска им се на рашките победа...ама нема. Войната продължава. И така още 10г.
662
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
ТРАГЕДИЯТА СТОЛТЕНБЕРГ - ВОПЛИ В ПРЕДСМЪРТНА АГОНИЯ...
661
3
 
19
 
! Отговори
RT tv преди 5 месеца
Медведев- """Русия ще получи повечо отколкото си е мечтала преди началото на специалната военна операция."" А Укрите можеха да се спасят през март 2022г само ако се бяха отказали от Донбас!!!
660
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Да... Войната винаги намира баланса в разногласията... В реална конфронтация - запада се оказва преоценен във военно технически план... Крайно ниска ефективност по съотношение цена/възможности... И както в естествения подбор така и навсякъде... свободния пазар отбира най приспособимите товари същото прави и войната..
659
16
 
2
 
! Отговори
Едно пиленце ми каза преди 5 месеца
Че Нато прави филми и ще влезе в Украйна. Много пари сложиха на масата. Няма да излязат без победа.
658
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Никой не казва, че в Киев днес заплатите са 3 пъти над тези в Москва. По време на война.
657
2
 
12
 
! Отговори
Гениалния Зеленски преди 5 месеца
Се е сетил да копае укрипления сега през Зимата когато земята е замръзнала! Ха ха ха ха!
656
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
На рашките им дай да се бият за няма нищо. След войната пак ще карат лади, в Киев ще карат ново Ауди. Кофти.