Украйна обвини Русия в разстрел на предали се войници

Започва разследване, базирано на видеоклип
3 дек 2023 18:20, Стела Стоянова
456
Украйна обвини Русия в разстрел на предали се войници

Украйна обвини Русия във военно престъпление и започна разследване. Става дума за убийство на двама предали се войници, за което може да съди от видеоклип. Официална реакция от Москва няма, съобщава БГНЕС.

В събота кратък видеоклип, чиято автентичност може да бъде потвърдена от АФП, беше публикуван в Telegram. Той показва как двама мъже излизат от убежище, единият с ръце над главата си, преди да легнат на земята пред друга група войници. Това е последвано от нещо, което изглежда като стрелба и издигащ се дим, преди видеото да прекъсне внезапно. Прокуратурата в Донецк каза, че според предварителни данни изображенията са заснети край село Степове, близо до източния град Авдиевка, където бушуват боевете. „На видеото се вижда как група хора в руски униформи разстрелват отблизо двама невъоръжени военнослужещи в униформа на украинската армия, които се предадоха в плен“, пишат от прокуратурата. Следователи и прокурори са започнали разследване.

Убийството на военнопленници е грубо нарушение на Женевските конвенции и се класифицира като сериозно международно престъпление. Центърът за стратегически комуникации на украинската армия заяви, че притежава "потвърдена информация", че видеото показва "екзекуцията" от руските сили на "невъоръжени войници". "Украинските войници бяха обезоръжени и ръцете им бяха вдигнати. Те не представляваха никаква заплаха! Руската страна трябваше да ги залови и да им даде статут на военнопленници", написа украинският омбудсман по правата на човека Дмитро Лубинец в Telegram. Председателят на украинския парламент Руслан Стефанчук обвини руските сили в нарушаване на правилата за водене на война. Украинската армия призова международната общност да потърси "отговорност" на военното ръководство на Русия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


456
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
261
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Зеленски ще повлече САЩ в пропастта, за радост на 90% от населението на нашата Прекрасна планета.
260
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Арахами простo искаше да каже на Запада, че ако вие сега не направите нещо да си запазим властта и местата, ние ще ви повлечем всичките, и ще разказваме не само за Джонсън, но и много други неща, има много за разказване. Много наивно, разбира се, yкропитека не знае с кого си има работа.
259
14
 
6
 
! Отговори
Българин преди 5 месеца
Никой никога не се е канил да напада Русия! И това го знаят и най- атрофиралите мозъци! Единственият агресор там се казва...Кремъл!
258
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Бандеровците отново ще потънат безславно в Историята. Гониха ги по горите в Западна Украйна до средата на 50-те. Сега просто ще изчезнат като понятие и хора. И ще има дълготраен Мир.
257
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
САЩ защо не публикуват снимки на руските гробища с колко са нарасниали от началото на военната операция, спътниците на САЩ снимат постоянно всеки метър от Русия. Лесно може да се изчисли колко са жертвите приблизително. Защо САЩ пазят в тайна жертвите на СВО? За Украйна може да се изчисли по снимките, че са между 1 милион и милион и половина съответно на новите гробища.
256
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Наш'то Ром, и то "русофил"? В Мариопул жив американец не бяха виждали, но това не попречи на Путин да го изравни със земята! На Кремъл все други са виновни да техните престъпления..."фашисти", "нацисти", бандеровци,... извънземни! Пригожин си го каза най- добре...всичко е лъжа! Просто един дед си е повервал, и хвърли за пушечно месо стотици хиляди...
255
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен, Ама тогава Украйна не е съществувала изобщо, Украйна е неуспешен опит за държава през последните десетина години години, Украйна е територия на Русия и през 1991 година е оформена като част от Руската федерация, Украйна никога не е била отделна от Русия държава или държава изобщо!
254
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Украйна - държава гробище.
253
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
500 хиляди контрактори от началото на годината. Плюс 330 хиляди от миналогодишната мобилизация. Фактически Русия не се е докосвала до редовната армия. Половин милион сключиха договор с Министерството на отбраната, защото заплатите са добри, условията са добри, на фронта са обезпечени с всичко, редовно се прави ротация да отпочинат. Ако беше толкова опасно и толкова много жерви, щяха ли да се запишат половин милион, човек не можеш да го излъжеш да ходи на сигурна смърт.
252
8
 
0
 
! Отговори
Баирбудалов преди 5 месеца
Укрите посрещнаха с цветя асвабадителите - гвоздика, акация , хиацинт.
251
8
 
3
 
! Отговори
Хайдеее, преди 5 месеца
...за всичките престъпления ,които извършиха ордите на Путин, сега пък Зеленски бил виновен? Що ли не се изненадваме?
250
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Конфликтът между Зеленски и военните е неизбежен. Зеленски ще обвинява военните, военните ще обвиняват Зеленски.
249
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен "а то тропа с крак и вика лъжеш ме,роб съм бил!.." Бягай да копаеш Башинията на Прадядо си, Бе! И да не забравиш да платиш, Данъкът, че Агата си е търкал зъбите в житото ти, годно само за фураж!
248
6
 
0
 
! Отговори
Порточанов боса преди 5 месеца
Тоя зельо много дразни, ами като искаш да не убиват никого, или да убиват много по-малко(щот украйна дори да се предаде напълно, расняците ще продължат да убиват неудобните и непокорните както са го правили през цялата си история включитело и у нас) смъквай панаталоните и заемай стойак партер, ако не, не хленчи а грабвай пушката и на фронта да мъстиш.
247
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Някой разбра ли , какво търси американския башибозук в окрайна , на 10 000 км разстояние от краварника ?
246
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен"са изминали2,3,4хиледи км.на каруци и коне за да ми"дарят "свобода,а" Ама те са пратили и украинците, Бе, да се бият за нашата свобода.
245
1
 
5
 
! Отговори
Ром"с преди 5 месеца
Заоформя се коалиция против Зеленски,а това са Залужни с Кличко подържани от Столтбернег искат да направят преврат ,а в чековата книжка на Вашингтон нещо се свършиха чековете за Украйна.Зеленски е пътник.
244
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До АнонименТова са глупости и злоба, на нас свободата са ни я дарили руснаците , те са ни изградили основите на армията след Освобождението, която да ни защитава, разбира се, че ще ги посрещат добре в България, а за немците трябва да питаш германофила Богдан Филов и царя ни, който е бил с немска кръв и няма как , също да не ги посрещаме, това са обстоятелствата за доброто посрещане!
243
4
 
8
 
! Отговори
до 82-ОМБР преди 5 месеца
Ама платена .ършо ти пишеш само простотии всчички виждат, че с Украйна е свършено само такива като теб казват обратното. Днес отнова як бой на Укропите на всички направления. Маринка падна, вчера беше унищожен щаба на Укропите в Авдиевка. Три дни подред Руснаците нанасят масирани ракетни атаки над цяла Украйна, Киев е биз ток. Минимум 1000 украинеца умират на ден само за авантюрата лятна контраофанзива са загинали 123 000 укропа. Още няколко месеца ще простотии и всичко свършва.
242
2
 
4
 
! Отговори
Тото преди 5 месеца
Стигнах до прокуратурата в Донецк и не продължих..Поредната новина сама за себе си.