Украйна обвини Русия в разстрел на предали се войници

Започва разследване, базирано на видеоклип
3 дек 2023 18:20, Стела Стоянова
456
Украйна обвини Русия в разстрел на предали се войници

Украйна обвини Русия във военно престъпление и започна разследване. Става дума за убийство на двама предали се войници, за което може да съди от видеоклип. Официална реакция от Москва няма, съобщава БГНЕС.

В събота кратък видеоклип, чиято автентичност може да бъде потвърдена от АФП, беше публикуван в Telegram. Той показва как двама мъже излизат от убежище, единият с ръце над главата си, преди да легнат на земята пред друга група войници. Това е последвано от нещо, което изглежда като стрелба и издигащ се дим, преди видеото да прекъсне внезапно. Прокуратурата в Донецк каза, че според предварителни данни изображенията са заснети край село Степове, близо до източния град Авдиевка, където бушуват боевете. „На видеото се вижда как група хора в руски униформи разстрелват отблизо двама невъоръжени военнослужещи в униформа на украинската армия, които се предадоха в плен“, пишат от прокуратурата. Следователи и прокурори са започнали разследване.

Убийството на военнопленници е грубо нарушение на Женевските конвенции и се класифицира като сериозно международно престъпление. Центърът за стратегически комуникации на украинската армия заяви, че притежава "потвърдена информация", че видеото показва "екзекуцията" от руските сили на "невъоръжени войници". "Украинските войници бяха обезоръжени и ръцете им бяха вдигнати. Те не представляваха никаква заплаха! Руската страна трябваше да ги залови и да им даде статут на военнопленници", написа украинският омбудсман по правата на човека Дмитро Лубинец в Telegram. Председателят на украинския парламент Руслан Стефанчук обвини руските сили в нарушаване на правилата за водене на война. Украинската армия призова международната общност да потърси "отговорност" на военното ръководство на Русия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


456
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
241
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Последно, "Руският Тролей.." И Кой е този римски Сенатор ли, Генерал ли - Тролей. Потресаващо неграмотен си!
240
10
 
2
 
! Отговори
Последно, преди 5 месеца
...някой разбра ли какво търси Путиновият башибозук из Украйна? Руският Тролей, който повтаря като папагал е ясен! Няма сиво вещество да отговори! Какво да се прави,не му е дадено да мисли! А и рублите не миришат, колкото и да са девалвирали!
239
3
 
9
 
! Отговори
82-ОМБР преди 5 месеца
Не си специален, а си асоциален окраински цър вул!
238
3
 
11
 
! Отговори
Всъщност, преди 5 месеца
...информацията е стара! Всички убийци на предали се руснаци са избити до крак! Може лесно да се провери! И изобщо, какво търси Зелевия башибозук из Донбас, някой нормален сеща ли се! Даже и се хвалят, какви убийци са? Извратена работа!
237
3
 
6
 
! Отговори
82-ОМБР преди 5 месеца
Здраствуй украински свиносабак (облечен в украинска военна униформа, отпред на гърдите знак на хохлите и с глава на прасе).
236
9
 
0
 
! Отговори
Всъщност , преди 5 месеца
...информацията е стара! Всички убийци на предалите се украинци са избити до крак! Може лесно да се провери! И изобщо, какво търси Путиновият башибозук из Украйна, някой нормален сеща ли се! Даже и се хвалят, какви убийци са? Извратена работа!
235
3
 
8
 
! Отговори
82-ОМБР преди 5 месеца
Срахотно видео снимано от руската военкор ОМБр от дрон с камера на което се вижда трисетина украински свиносабаци как измират за по-малко от минута от унищожителен артилериски огън и касетачни боеприпаси...озвучено и атрактивно! Насладете му се снимано е при Степове (северно от Авдеевка).
234
2
 
7
 
! Отговори
Стига с този преди 5 месеца
убиец на народа си! Вън наглите окраинци!
233
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Украинците да не слушат пропагандата, а да се изнасят ако могат от Украйна , поне временно докато свърши всичко, в Русия даже им помагат, не ги оставят на улицата гладни, жадни или болни, да се предават на руснаците.
232
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Страхуват се, но се предават: руските военни говорят за пленени офицери от украинските въоръжени сили. "Обучението се проведе във Великобритания, нашите инструктори бяха от Канада. Пристигнахме 100 души, бяхме обучени да стреляме с автомат "Калашников" и лекарства. (...) Моят другар беше убит, реших да се предам", каза военнопленникът.
231
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Сигурно е бил пиян и ги е напсувал на украински,а те са го разбрали,защото това си е руски.
230
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Тепърва,ще ви Разстрелват на всякъде в Европа Хохлите!!!
229
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До M2A2 ODS BradleyЧетох статия за тинк-танковете и как това се превръща в проблем за хората и държавите, една от рекламите на тинк-танковете беше за оръжие за Украйна и изобщо за продажбата на оръжия, от което печели военната промишленост, не държавите или някой друг, а именно тези, които произвеждат оръжия, много хора умират, няма ли кой да спре тези тинк-танкове?
228
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Цял свят презира Нещото на снимката. А жена му чака да го свитнат, че да му харчи награбеното в Париж или Лондон.
227
2
 
9
 
! Отговори
M2A2 ODS Bradley преди 5 месеца
Братушките плениха първата изцяло запазена американска бойна машина на пехотата M2A2 ODS Bradley под Авдеевка. Украинските герои, които са си плюли на петите и са изоставили напълно изправна БМП са от47-*** отделна механизирана бригада Магура. Ей за това отиват парите на европейските данъкоплатци, за скрап в Украйна и тук-там понякога за някой екземпляр в изложбените паркове за пленена техника.
226
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Зеленскииии, да ти се изтаковам(знаеш какво) на физиономията, масов убиецооооооо!
225
2
 
12
 
! Отговори
бай Пешо преди 5 месеца
да де, ама как укрите ще докажат, че руски сили са извършили "екзекуцията" на "невъоръжени войници"? Всеки може да се облече в каквито си иска униформи...и да заснеме каквото си науми...
224
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До мнение БРАВО Т това е вярнр и .че именно и затова е направен този клип (а и всички преси по ЕС и русия това не се споменава!!!!!
223
3
 
23
 
! Отговори
мнение преди 5 месеца
По признания на украинците всеки ден окоол 100 войника бягат от армията, доста и се предават.... и за да спре това, прави се един клип как убиват предалите се, за да не се предават. Явно заградителните отряди не дават резултат.
222
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Колко още,ще го траят Хохлите този Неверник???