Москва: Демонтирането на паметници в България ще навреди на българския народ

Захарова сравни ситуацията с Украйна
12 яну 2024 17:00, Елка Василева
579
Москва: Демонтирането на паметници в България ще навреди на българския народ
Снимка: архив, БГНЕС

Демонтирането на паметници на руското и съветското наследство в България и разпалването на омраза към Русия ще нанесе непоправима вреда на народа на самата република, заяви на брифинг в Москва говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.

"Залогът се състои в това, че по насилствен път да се измени съзнанието на собственото население, да бъде заразено с омраза, да се отровят отношенията между народите, но това, отново, както и в ситуацията с Украйна и това, за което говорим в контекста за Молдова и много други страни, ще нанесе непоправима вреда на народа на самата България", подчерта Захарова, цитирана от ТАСС.

Още по темата
Говорителката на руското външно министерство отбеляза, че Русия ще продължи да следи ситуацията с мемориалните обекти в България и ще реагира на факти за престъпни посегателства.

"Жалко, че там не разбират, имам предвид отново част от политическия елит на България, каква вреда нанасят на самите себе си, като по същество се отказват от собственото си минало и като го обезценяват, обезценяват паметта на собствените си герои в полза на съмнителна конюнктура и по чужда поръчка", добави тя.

В средата на декември започна демонтаж на Паметника на Съветската армия в София, издигнат през 1954 г. в чест на 10-ата годишнина от навлизането на съветските войски в България по време на Втората световна война през 1944 година. Съдбата на монумента бе обект на разгорещени дебати още от началото на прехода към демокрация и пазарна икономика през 1989 година. В крайна сметка българските власти взеха решението той да бъде преместен в Музея на социалистическото изкуство.

Паметникът на Съветската армия има своето място в Музея на социалистическото изкуство. Той няма място в центъра на София. Това заяви на 18 декември пред журналисти премиерът Николай Денков, който коментира продължаващия демонтаж на монумента.

"Това е пропаганден паметник, той няма културна ценност. Не е военен паметник. Това е част от овладяването на българската държава с премахването на демокрацията в нея от съответните окупационни съветски войски и след това от тоталитарната държава. Крайно време е да се разделим с това минало. То трябва да отиде в музеите, не казваме, че трябва да изчезне. Трябва да се изучава като част от нашата история", посочи Денков.

След началото на демонтажа на паметника в София се поднови и дебатът за съдбата на неговия еквивалент в Пловдив.

Общинските съветници от "Демократи за силна България" (ДСБ) - Пловдив, Владимир Славенски и Йоно Чепилски, които са част от групата на "Продължаваме промяната - Демократична България", внесоха предложение до Общинския съвет на Пловдив паметникът на Съветската армия "Альоша" да бъде преместен в срок до края на 2024 година. Това съобщиха от пресцентъра на партията.

В проекта на решение се предлага паметникът да бъде преместен в Музея на социалистическото изкуство и да бъде обявен конкурс от Община Пловдив за реновацията, реставрацията и обновлението на пространството около монумента, известен като “Альоша”. Според съветниците на ДСБ в момента това пространство е занемарено. В доводите на предложението се казва, че паметникът е символ на окупацията на България между 1944 -1947 г. от Червената армия и е символ на потиснатото национално достойнство, както и че представя погрешно историческата реалност. Според вносителите премахването на паметника “Альоша” от върха на хълма Бунарджика е морален акт, който цели да почете българската история, националното достойнство и жертвите на тоталитарния комунистически режим.
(БТА)
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


579
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
490
1
 
0
 
! Отговори
rambaldievskievich преди 3 месеца
"Москва: Демонтирането на паметници в България ще навреди на българския народ" Как? Нима може нещо повече да навреди на България от васалитета на ссср до разпадането му и сегашния - на русия (макар и под прикритието на членството ни в НАТО и ЕС). Е, и нейното ли разпадане да чакаме (макар че не е далече)?
489
0
 
3
 
! Отговори
българин преди 3 месеца
богохулстват и бог Путин ще ги накаже.ИРКУТСК, СИБИРСКИ ФЕДЕРАЛЕН ОКРЪГ - Чудо! Икона на Владимир Путин, сложена над параклиса в храм в Иркутск пусна сълзи!Жителите на сибирския град се втекоха в храма, за да видят чудото и с надеждата сълзите да са чудотворни, да излекуват случаите на псориазис, син вятър и нощно напикаване.путларах акбар..ха.ха
488
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"Сътношението на силите в света се променя. Съотношението на властта се пренарежда. И ние - Западът, САЩ, Европа - не сме от страната на печелившите", казва Иван Кръстев в интервю за германски вестник.
487
2
 
3
 
! Отговори
Morski преди 3 месеца
Руската ФЕРМЕНТАЦИЯ 2024 ще бъде изпита наекс!
486
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 351 алюю, пиши за захарчито какво каза а не за историята
485
4
 
3
 
! Отговори
Светът не е ЕС и САЩ преди 3 месеца
До Анонимен 508: Нещо си се объркал. Светът не се състои от САЩ и сателитите им. Прочети нещо за БРИКС. Кой е съюзник на САЩ в Азия? На пръсти се броят. А в Африка, в Латинска Америка? Светът вече не е еднополюсен. Русия може и да прекъсне икономическите си връзки със САЩ и ЕС, но това съвсем не значи, че ще бъде изолирана от света. И Китай не е единственият търговски партньор, на когото може да разчита. А през Афганистан и Иран ще се строи ж.п. линия от Русия до индийско пристанище.
484
1
 
2
 
! Отговори
Не е баш тъй преди 3 месеца
До Някой: Чак пък Русия да няма право да коментира? Помисли пак.
483
4
 
3
 
! Отговори
Стига глупости преди 3 месеца
До Анонимен 508: Каква слава за една фалирала държава. Ако Украйна не получава милиарди помощ, Зеленски няма да може да плати дори заплати на чиновниците. Но всичко си има край - кранчето взе да пресъхва. Рано или късно Зеленски ще трябва да обяснява на украинците защо докара нещата до тук. ..................................................... Не че има връзка с темата.
482
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Слава на Украйна и на Украинския народ!Слава на героите,паднали в справедливата война срещу империята на злото-просия!!!Въпреки всичко,въпреки трудностите украинците ще победят защото са на страната на Правдата и целият свят е с тях в това право дело!
481
6
 
7
 
! Отговори
Някой преди 3 месеца
Бутането на паметниците беше глупаво и грозно, но руската страна няма право да коментира и заплашва. Това е вътрешен въпрос.
480
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Русия носи смърт, безправие, войни и заплаха. Русия е заплаха за мира в света. Русия е заплаха за националната сигурност на България, резолюция приета от българския парламент. Същата е приета и от ЕП, за европейските страни. Русия обяви България за вражеска страна. Русия финансира световния тероризъм.
479
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Русия никога няма да може да претендира да е "Трети Рим". Неотдавна вселенският патриарх върна на Киев Киевската православна църква, преместена незаконно от руснаците в Москва. И едва ли, ще осъществи стария си имперски план за световно господство. "Трети Рим" се споменава в хрониките на средновековни писатели, но като име на българската средновековна столица Велико Търново.
478
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Парад на gженgърската мапoyмна злоба и тука !Лесните грантове какво ли не правят ?!
477
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Украйна щe cneчeли вoйнaтa, a oшмyлeнaтa oт npogaжни neтokoлoнници koлoниaлнa тepитopия,наречена Федерация nak шe яge xypkaтa... Hи Северна Корея, ни Иран ни kьopaв cтpaтerичeckи napтньop от БРИКС нямa ga cи мpъgнe npъcтa зa Русия, gaжe нanpoтив...
476
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Да са мислили навремето, Захарова. Унищожихте всички паметници на известните ни пълководци, пример бюстовете по стълбите във военната академия, поругахте гробовете им, пример гроба на генерал Вазов, избихте огромен цвят от нацията. Сега за какво се оплаквате. Вие си го направихте сами. Берете си плодовете засети от стоте ви продажни комисари.
475
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
КАК ВЪРВИ ТРИДНЕВНАТА СПЕЦОБОСРАЦИЯ НА ПУТИН? ВЕЧЕ МИЕ ЛИ КЪЛКИТЕ В ЛАМАНША?
474
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
52 процента от руското население смята че Сталин е бил велик лидер. Какъвто народа, такива и управниците му.
473
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Русия си го получи от украинците по двуглавата морда и сега цялата планета им крива.
472
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Руската Федерация се пръкна на този свят 1991 година.Оттогава нападна два пъти Чечня,войни с Молдова,Грузия,Украйна.Докато не се унищожи това котило на зло и човешко страдание,мир няма да има.Права беше Ванга,като каза,че Антихриста ще дойде от Изток.
471
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Слава на Русия и на руския народ.