Москва: Демонтирането на паметници в България ще навреди на българския народ

Захарова сравни ситуацията с Украйна
12 яну 2024 17:00, Елка Василева
579
Москва: Демонтирането на паметници в България ще навреди на българския народ
Снимка: архив, БГНЕС

Демонтирането на паметници на руското и съветското наследство в България и разпалването на омраза към Русия ще нанесе непоправима вреда на народа на самата република, заяви на брифинг в Москва говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.

"Залогът се състои в това, че по насилствен път да се измени съзнанието на собственото население, да бъде заразено с омраза, да се отровят отношенията между народите, но това, отново, както и в ситуацията с Украйна и това, за което говорим в контекста за Молдова и много други страни, ще нанесе непоправима вреда на народа на самата България", подчерта Захарова, цитирана от ТАСС.

Още по темата
Говорителката на руското външно министерство отбеляза, че Русия ще продължи да следи ситуацията с мемориалните обекти в България и ще реагира на факти за престъпни посегателства.

"Жалко, че там не разбират, имам предвид отново част от политическия елит на България, каква вреда нанасят на самите себе си, като по същество се отказват от собственото си минало и като го обезценяват, обезценяват паметта на собствените си герои в полза на съмнителна конюнктура и по чужда поръчка", добави тя.

В средата на декември започна демонтаж на Паметника на Съветската армия в София, издигнат през 1954 г. в чест на 10-ата годишнина от навлизането на съветските войски в България по време на Втората световна война през 1944 година. Съдбата на монумента бе обект на разгорещени дебати още от началото на прехода към демокрация и пазарна икономика през 1989 година. В крайна сметка българските власти взеха решението той да бъде преместен в Музея на социалистическото изкуство.

Паметникът на Съветската армия има своето място в Музея на социалистическото изкуство. Той няма място в центъра на София. Това заяви на 18 декември пред журналисти премиерът Николай Денков, който коментира продължаващия демонтаж на монумента.

"Това е пропаганден паметник, той няма културна ценност. Не е военен паметник. Това е част от овладяването на българската държава с премахването на демокрацията в нея от съответните окупационни съветски войски и след това от тоталитарната държава. Крайно време е да се разделим с това минало. То трябва да отиде в музеите, не казваме, че трябва да изчезне. Трябва да се изучава като част от нашата история", посочи Денков.

След началото на демонтажа на паметника в София се поднови и дебатът за съдбата на неговия еквивалент в Пловдив.

Общинските съветници от "Демократи за силна България" (ДСБ) - Пловдив, Владимир Славенски и Йоно Чепилски, които са част от групата на "Продължаваме промяната - Демократична България", внесоха предложение до Общинския съвет на Пловдив паметникът на Съветската армия "Альоша" да бъде преместен в срок до края на 2024 година. Това съобщиха от пресцентъра на партията.

В проекта на решение се предлага паметникът да бъде преместен в Музея на социалистическото изкуство и да бъде обявен конкурс от Община Пловдив за реновацията, реставрацията и обновлението на пространството около монумента, известен като “Альоша”. Според съветниците на ДСБ в момента това пространство е занемарено. В доводите на предложението се казва, че паметникът е символ на окупацията на България между 1944 -1947 г. от Червената армия и е символ на потиснатото национално достойнство, както и че представя погрешно историческата реалност. Според вносителите премахването на паметника “Альоша” от върха на хълма Бунарджика е морален акт, който цели да почете българската история, националното достойнство и жертвите на тоталитарния комунистически режим.
(БТА)
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


579
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
469
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
"Сътношението на силите в света се променя. Съотношението на властта се пренарежда. И ние - Западът, САЩ, Европа - не сме от страната на печелившите", казва Иван Кръстев в интервю за германски вестник.
468
2
 
12
 
! Отговори
РУСКО ПОЗОРИЩЕ преди 4 месеца
НЕОБЯТНО
467
2
 
11
 
! Отговори
Morski преди 4 месеца
Ф.Н.Достоевский: "Народ, который блуждает по Европе и ищет, что можно разрушить, уничтожить только ради развлечения."
466
2
 
12
 
! Отговори
Правило преди 4 месеца
Щом Захарова пищи,значи някой щави мечката.
465
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Нагла и вероломна Русия затвори всички български училища в окупираните територии и забрани българският език.Типичната руска злоба и ненавист.
464
2
 
12
 
! Отговори
Позор преди 4 месеца
Блатната недоимперия Рассиа унищожава всеки ден Православни славяни и реве за рускофашисткия кирпич,нацвъкан навсякъде из България.
463
4
 
15
 
! Отговори
МЛЪК.... преди 4 месеца
...руска *** комунистическа....маааам.....кати....!!!
462
2
 
10
 
! Отговори
Аноним преди 4 месеца
Ами Немцов нали каза: докато не съсипе страната,няма да спре.
461
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Аз съм чист руснак и живея в България от 20 години. Българите нямат никакви проблеми с руснаците а руснаците нямат никакви проблеми с българите, близки братски народи сме. Били и ще бъдем винаги, кръв вода не става.Но и българите и най-вече ние руснаците имаме обаче ГОЛЯМ проблем с ВАС - престъпници, патологически крадци, убийци , тези които сте на власт от 25 години в моята изстрадала родина.Към ей тази на снимката се обръщам, ако нещо...
460
4
 
11
 
! Отговори
Аноним преди 4 месеца
Мислите,че на тях им пука за стария паметник? Боже,че те срутиха всички паметници в Донбас,поставени по ново време. Даже тези край църквите,в памет на голодомора. Това е активно мероприятие. Явно очакваха бурни протести.
459
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Възраждане искаше Русия да ни нападне, дори едномалоумно творение от тази секта предложи, да даде координатите в София, къде да бомбардират рускитеорки?! Защо не,я осъдиха, не стана ясно. Такива са всички от руската Възраждане. Такива са и феновете им. Те са за психиатър, щом искат Русия да нападне собствената им страна. Възраждане е позор за българския парламент.
458
13
 
9
 
! Отговори
Шопендар преди 4 месеца
Рушенето на паметници в България е по заповед на писолството на сащ.още преди години,американски сенатое каза в сената,-трябва да се унищожи всичко което свързва България с русия.Е,сега си имаме американски окупатор,и паметници на убийци на български жени,деца,и старци,и това е благодарение на алчните ни,корумпирани,продажни управници,които продадоха България,за чужди интереси.Време е народа да си върне държавата България,на всяка цена,докато не е станало късно
457
4
 
11
 
! Отговори
Аноним преди 4 месеца
Все едно да ми виси в стаята стара снимка на бабата на съседа. Махам я,а той се сърди. Чакай бе - това си е моята стая. Русия не е СССР, не е Руска империя, тя се намира на същата територия. Но като обект са различни неща.
456
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Мария Захарова...все по-грозна.
455
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
477 Това вече го чухме от една сврака, от Възраждане в парламента, неотдавна. Ако "ни нападнат" руските *** ще избият всички наред, заедно със слугите си, в България. Щом е в полза на имперските му интереси, Путин избива дори руснаци, свои послушници, всички, без разлика. Ти ще си заминеш пръв.
454
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Между сащ и русия няма разлика в целите. Сега те се борят кой да бъде по-малко мразен. А зад всичко това наднича един криещ се, но видим от всички играч.
453
4
 
8
 
! Отговори
Дд преди 4 месеца
С тия заплахи още по бързо ше се отървем от руските ватенки... колкото по далеч от тях толкова по добре
452
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
От Русия можем да получим само войни, безправие, корупция, бедност и заплахи. Освен това, в Москва обявиха България за вражеска страна. Символите на съветския окурлпатор трябва да бъдат унищожени. Колкото по-далеч от Русия, толкова по-близо до цивилизацията.
451
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Човека който изби и прогони милиони руснаци от Русия Ленин го държат в мавзолей. А човека който спаси Русия Сталин го изхвърлиха от мавзолея
450
13
 
7
 
! Отговори
От хората преди 4 месеца
От родители, мразещи миналото си и историята на страната си могат да се пръкнат само такива пишещи по-долу джендърчета.