Москва: Демонтирането на паметници в България ще навреди на българския народ

Захарова сравни ситуацията с Украйна
12 яну 2024 17:00, Елка Василева
579
Москва: Демонтирането на паметници в България ще навреди на българския народ
Снимка: архив, БГНЕС

Демонтирането на паметници на руското и съветското наследство в България и разпалването на омраза към Русия ще нанесе непоправима вреда на народа на самата република, заяви на брифинг в Москва говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.

"Залогът се състои в това, че по насилствен път да се измени съзнанието на собственото население, да бъде заразено с омраза, да се отровят отношенията между народите, но това, отново, както и в ситуацията с Украйна и това, за което говорим в контекста за Молдова и много други страни, ще нанесе непоправима вреда на народа на самата България", подчерта Захарова, цитирана от ТАСС.

Още по темата
Говорителката на руското външно министерство отбеляза, че Русия ще продължи да следи ситуацията с мемориалните обекти в България и ще реагира на факти за престъпни посегателства.

"Жалко, че там не разбират, имам предвид отново част от политическия елит на България, каква вреда нанасят на самите себе си, като по същество се отказват от собственото си минало и като го обезценяват, обезценяват паметта на собствените си герои в полза на съмнителна конюнктура и по чужда поръчка", добави тя.

В средата на декември започна демонтаж на Паметника на Съветската армия в София, издигнат през 1954 г. в чест на 10-ата годишнина от навлизането на съветските войски в България по време на Втората световна война през 1944 година. Съдбата на монумента бе обект на разгорещени дебати още от началото на прехода към демокрация и пазарна икономика през 1989 година. В крайна сметка българските власти взеха решението той да бъде преместен в Музея на социалистическото изкуство.

Паметникът на Съветската армия има своето място в Музея на социалистическото изкуство. Той няма място в центъра на София. Това заяви на 18 декември пред журналисти премиерът Николай Денков, който коментира продължаващия демонтаж на монумента.

"Това е пропаганден паметник, той няма културна ценност. Не е военен паметник. Това е част от овладяването на българската държава с премахването на демокрацията в нея от съответните окупационни съветски войски и след това от тоталитарната държава. Крайно време е да се разделим с това минало. То трябва да отиде в музеите, не казваме, че трябва да изчезне. Трябва да се изучава като част от нашата история", посочи Денков.

След началото на демонтажа на паметника в София се поднови и дебатът за съдбата на неговия еквивалент в Пловдив.

Общинските съветници от "Демократи за силна България" (ДСБ) - Пловдив, Владимир Славенски и Йоно Чепилски, които са част от групата на "Продължаваме промяната - Демократична България", внесоха предложение до Общинския съвет на Пловдив паметникът на Съветската армия "Альоша" да бъде преместен в срок до края на 2024 година. Това съобщиха от пресцентъра на партията.

В проекта на решение се предлага паметникът да бъде преместен в Музея на социалистическото изкуство и да бъде обявен конкурс от Община Пловдив за реновацията, реставрацията и обновлението на пространството около монумента, известен като “Альоша”. Според съветниците на ДСБ в момента това пространство е занемарено. В доводите на предложението се казва, че паметникът е символ на окупацията на България между 1944 -1947 г. от Червената армия и е символ на потиснатото национално достойнство, както и че представя погрешно историческата реалност. Според вносителите премахването на паметника “Альоша” от върха на хълма Бунарджика е морален акт, който цели да почете българската история, националното достойнство и жертвите на тоталитарния комунистически режим.
(БТА)
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


579
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
449
17
 
8
 
! Отговори
.. преди 4 месеца
Дано ни нападнат и изтепат ония 240 хрантутници отговорни за тия глупости...
448
9
 
16
 
! Отговори
Паметник на окупация преди 4 месеца
Аз съм възмутен че изобщо има казус по въпроса. 1989 трябваше да бъдат махнати
447
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Със или без "паметниците" ви, огромното мнозинство в света ви мрази.
446
6
 
13
 
! Отговори
Крундел преди 4 месеца
Всички монументи на окупатора трябва да бъдат премахнати, защото са и олтари за преклонение на "чуждопоклонници" както казват тези, които се кланят на въпросните олтари...
445
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
БУТАЙ!!!
444
12
 
4
 
! Отговори
Преди да се делим преди 4 месеца
Тези, които искат да бутат, първо да помислят какво са направили за България - били ли са в казарма, чехи ли са достатъчно история, от книги, не от сайтове и БНТ1, БТВ и Нова, или тоя им казал, оня им казал. Преди да търсиш виновник виж цялата истина и потърси причината.
443
5
 
1
 
! Отговори
от: Седемте Тепета преди 4 месеца
За Братската Могила още нищо не е подхвърлено.Очаквам скоро време дебати и по зая тема.Там имотите ще са с двойни цени.
442
4
 
14
 
! Отговори
Българин преди 4 месеца
Пускайте флекса в Пловдив. Да играе
441
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Абе кравофили що не се сетихте преди няколко години,а сега.Тогава не ви пречеха нали тия паметници.Те в това е проблема
440
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
При нас демонтирането на паметниците не е като при другите държави,които са били част от СССР.При нас те са свързани с освобождаване и независимост.Като ги махнат пак ще паднем под робство.При държавите,които са бивши членки на СССР е по-скоро знак,че не искат да стават пак част от нов СССР.Затова много моля онзи с каскета от Молдова и оная русата от Литва да не ни дават наклон какво да правим тук в България!Ние сме си строили паметниците и не искаме да се махат.
439
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
На българина неприятната черта е , че като му наредиш да пръдне, той от усърдие ще се наака. Особено управляващите.
438
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
да са мислили преди да ни обявят за неприятелска държава
437
21
 
15
 
! Отговори
Намръщен преди 4 месеца
На никого от нашите управници не му пука за народа или за държавата. Те правят каквото им кажат и си пълнят джобовете
436
10
 
23
 
! Отговори
Аноним преди 4 месеца
Изказването е с цел пак да ни поляризират. Да ни насъскат едни срещу други
435
10
 
24
 
! Отговори
Аноним преди 4 месеца
Добре де,какво общо има русия с тоя паметник. Строен от българи,с български пари, демонтиран от българи? Ако се сърдят,значи е строен по заповед от москва. Аз така разбирам
434
10
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
В Русия няма свобода на словото. Следователно да се приложи техния закон спрямо тях и тук. Щом е руснак - веднага цензура!
433
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Руснаците, северномакедонците и сърбите вън, от България!
432
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
446 В страните от третия свят има авторитарен режим, който промива мозъците на хората. Сърбия, РСМ и Русия са страни от третия свят.
431
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Рускините бързо се състаряват и погрозняват.
430
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
446 Когато липсват аргументи се проявява простащинатати. Русия, Сърбия и РСМ са страни от третия свят. Факт.