Норвежкото разузнаване: Русия става все по-силна и печели предимство

Конфликтът в Украйна ще бъде решаващ
13 фев 2024 20:00, Анисия Иванова
137
Норвежкото разузнаване: Русия става все по-силна и печели предимство
Снимка: БГНЕС/EPA

Шведският главнокомандващ наскоро се появи в телевизионно предаване за деца и обясни, че трябва да се подготвим за евентуална война. Норвежките власти все още не са стигнали толкова далеч. Но те сигнализират, че светът около нас става все по-опасен, съобщава NRK.

"За съжаление събитията се развиват в грешна посока. Сега ситуацията е по-опасна, отколкото в началото на 2023 г.“, казва ръководителят на норвежкото разузнаване Нилс Андреас Стенсйонес.

Той отбелязва, че Украйна е под силен натиск, а руската икономика се справя по-добре от очакваното.

Норвежките органи за сигурност проведоха съвместна пресконференция, на която всеки представи оценката си за заплахите.

"Така че виждаме по-ясно сътрудничество между недемократични държави, които искат да предизвикат "западното господство“, както го наричат“, казва Стенсйонес.

В същото време войната в Ивицата Газа създаде несигурност в Близкия изток.

Освен това норвежката полицейска служба за сигурност (PST) предупреди, че китайски кораби също се използват за шпионаж.

Докладът на норвежкото разузнаване, наречен Focus, е само една от трите оценки на заплахите и риска, публикувани през първото тримесечие на новата година. Другите две бяха служба "Полицейска охрана" и ГД "Национална сигурност".

"Руското военно производство е установено и е в разгара си, като Китай, Беларус, Иран и Северна Корея предоставят значителна материална подкрепа“, се казва в доклада.

"Русия е по-силна в конфликта, отколкото преди година, а руската военна мощ остава надвиснала военна заплаха за суверенитета, населението, територията, основните обществени функции и инфраструктурата на Норвегия“, пише разузнавателната агенция.

Преди това Норвегия се смяташе за приятелски съсед на Русия. Но сега ситуацията се промени и тя се възприема като част от враждебния Запад.

Стенсйонес подчерта острата реторика на Русия, особено спрямо Швеция и Финландия. Според него Москва се е опитала да наводни Финландия с бежанци и мигранти.

"Затова трябва да сме подготвени за набор от всеобхватни мерки. Но заплахата от използване на военна сила също зависи от това как ще се развие конфликтът в Украйна“, казва Стенсйонес, цитиран от "Фокус".

В краткосрочен план, смята той, Русия има повече от достатъчно бойни действия в Украйна и в момента тя няма нито способността, нито интересът да ескалира допълнително конфликта.

Но ако Русия победи, картината ще бъде различна, смятат представители на разузнаването.

"Конфликтът в Украйна ще бъде решаващ. Ако Русия получи контрол над икономиката, набере инерция във военната индустрия и постигне военен успех, тя ще бъде по-склонна да повярва в използването на военна мощ, отколкото ако излезе от конфликта, особено след като не е постигнала нищо“, твърди Стенсйонес.

Заключението на разузнавателния доклад е ясно: "Норвегия е изправена пред заплаха, по-голяма, отколкото е била от десетилетия“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
119
0
 
2
 
! Отговори
R.A.T.M преди 2 месеца
Филмът не бил шведски, а съветски и не се казвал "Баба дала солдату", а "Балада о солдате"
118
0
 
4
 
! Отговори
ddd преди 2 месеца
Автора на статията да се върне във втори клас - Стенсйонес - след съгласна се пише "ьо". И за да потвърди неграмотността си , автора го е написал няколко пъти грешно, което показва доколко пишещия автор знае езика, на който е написана статията.
117
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Брей една държава да каже истината )
116
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Русия разказа играта на целия колективен и фалирал запад!!! СМЕЕЕЕХ Капитализъм - колос на глинени крака - въздъх под налягане! Жалко, че винаги сме на умиращата грешна страна!
115
14
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Самият символ на рашистите - Z си е половината сваcтика на Хитлер.
114
2
 
10
 
! Отговори
Аз преди 2 месеца
До Патриот - Чети история!!! Има двама които са се опитали, и двамата са се провалили грандиозно! Сега е третия път но поне в този случай опита се орави от човек с демеция така че е оправдано до някъде
113
14
 
12
 
! Отговори
новини за балъци преди 2 месеца
"Не били компютри, а били компоти. И не ги изнесли, а са ни ги върнали" - Горе-долу такъв е и сюжетът в тази ПОРЕДНА ВАЖНА НОВИНА услужливо предоставена от лабораториите в Кремъл !!!
112
18
 
12
 
! Отговори
Патриот преди 2 месеца
Русизмът ( режимът вдъхновител на Хитлер и заложен във фашизма) трябва да се унищожи на пълно , а Русия да изчезне от Картата на света , разделена между Запада и Китай .
111
11
 
16
 
! Отговори
sethse преди 2 месеца
Русия, Китай, Беларус, Иран и Северна Корея ... все топ държави с висок стандарт и високи заплати, към които хората от цял свят се блъскат да емигрират. Там можеш да кажеш каквото си искаш без да се страхуваш, че можеш да загубиш живота си. Вероятно за това, повечето от хората тук във форума се кефят. Разбира се, остава да им пожелаем най - доброто на тези форумни и с радост да емигрират към тези държави.
110
1
 
15
 
! Отговори
А стига бе.. преди 2 месеца
Не може да бъде ! Според Днес Бее Гето руските войници се бият с лопати защото нямали автомати и крадяли перални за части за ракети и Русия умирала от глад и студ след амнайстият пакет санкции...
109
2
 
11
 
! Отговори
суперско преди 2 месеца
Мен поне това не ме тревожи, даже радва. Пък, който е изнервен и разтревожен няма да го мисля. Негов си проблем.
108
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
кой бе? ъкрайнна е най силна
107
2
 
19
 
! Отговори
Евроатлантик преди 2 месеца
Такива новини не се пускат вечерно време преди лягане. Не можах да спя цяла нощ
106
29
 
8
 
! Отговори
деца учете ! преди 2 месеца
Ай сиктир русофили - ще бъдете съдени един ден за вашето предателство ! Русофил да си е по - зле от еничер - да нямаш нито род, нито родина , нито вяра, да си предател и долно същество , и с ясно съзнание да плюеш на рода си ! е това е да си русофил !!! Деца , не ставайте русофили !!!
105
6
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Как по-силна ве? Не беше ли фалирала? Путин не беше ли болен от рак с единия крак в гроба? Питайте нела преди да пишете небивалици.
104
4
 
29
 
! Отговори
Хххх преди 2 месеца
Гоулемо разузнаване....потвърждават факти известни на всеки от поне 6 месеца..
103
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Друго си е държава управлявана от коренен народ.... Нацистчетата не могат да я спрат!
102
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Кооо стана гущерчета? А, между другото, руснаците не се интересуват от вашите ***.
101
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Те разузнавателните доклади само в днес бг ги пускат всички. Понякога ви се чудя от къде ги намирате тия. Като вестник Уикенд сте.
100
3
 
14
 
! Отговори
Тези нещастници преди 2 месеца
пак плашат! В болните им глави само войни им се привиждат.